Grusze

Grusze - odmiany, wymagania, właściwości

Drzewa gruszy są długowieczne. Korony tych roślin sadowniczych są strzeliste, a konary boczne tworzą z przewodnikiem ostre kąty. Grusze wchodzą w okres owocowania w 2-6 roku po posadzeniu. Zabieg przerzedzania zawiązków pozwala cieszyć się corocznym owocowaniem drzew, a także wpływa na poprawę jakości owoców. Grusze są gatunkiem ciepłolubnym. Ich drzewa bardziej są narażone na przemarznięcie zimą niż np. jabłonie. Sadząc gruszę należy unikać miejsc o obniżonym terenie, stanowisk bardzo wietrznych. Co do warunków glebowych, sadzonki grusz najlepiej rosną na żyznych, przepuszczalnych i dostatecznie ciepłych glebach. Optymalnym pH gleby powinno być lekko kwaśne (5,9-6,5). Gruszki są doskonałymi owocami, które warto włączyć do naszej codziennej diety, gdyż zawierają dużo cennych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce gruszy bogate są w witaminy, cukry, kwasy, sole mineralne jak również pektyny. Pektyny są niezwykle ważne dla organizmu człowieka, z uwagi na fakt, iż ogranicza powstawanie szkodliwych substancji, podczas trawienia pokarmów w przewodzie pokarmowym. Pektyny zawarte w gruszkach są również odpowiedzialne za obniżenie cholesterolu w organizmie człowieka. Gruszki można spożywać w stanie surowym, ale świetnie nadają się na przetwory: dżemy, kompoty, nalewki do marynowania czy też suszenia. Do tego celu super sprawdzą się owoce o korzennym aromacie, np. Bonkreta Williamsa. Poniżej przedstawiamy Państwu naszą ofertę na sadzonki grusz. Drzewka przez nas sprzedawane posiadają oryginalne pochodzenie, zrazy do szczepienia pozyskiwane są ze specjalnie do tego celu uprawianego Sadu Zraźnikowego.