Śliwy

Śliwy - odmiany, zastosowanie, właściwości

Owoce śliw to typowe pestkowce, zbudowane z barwnej skórki, często pokrytej woskowym nalotem, soczystego miąższu oraz okrywającej nasienie, niejadalnej pestki. Wśród drzew śliw wyróżnić można odmiany samopłodne, częściowo samopłodne jak i odmiany obcopłodne. Odmiany samopłodne, po zapyleniu kwiatów własnym pyłkiem zawiązują owoce. Śliwy, które są częściowo samopłodne dadzą owoce po naniesieniu na znamiona słupków własnego pyłku, jednak nie w takich ilościach jakbyśmy oczekiwali. W takiej sytuacji wskazane jest, aby w pobliżu takich śliw sadzić odmiany zwane zapylaczami. Dzięki nim również śliwy obcopłodne będą owocowały i dawały większy plon. Sadzonki Śliw, najpopularniejsze w Polsce to są węgierki, charakteryzują się niebieskofioletową barwą oraz zielonkawozłotym miąższem, który dobrze odchodzi od pestki. Kolejną ze znanych odmian śliw to renklody. Renklody mają kulisty kształt, mogą być żółte, zielone bądź fioletowe. Miąższ - żółtozielony, zrośnięty z reguły z pestką. Śliwki w głównej mierze składają się z wody, zawierają dużo cukrów. Im ciemniejsze śliwki tym zdrowsze, ponieważ zawierają antocyjany, które działają przeciwzapalnie oraz skutecznie wyłapują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za choroby nowotworowe. Wszystkie śliwki bogate są w potas. W jaki sposób zatrzymać smak śliwek na dłużej? Można je przetwarzać na różne sposoby. Smażąc śliwki z niewielkim dodatkiem cukru uzyskujemy pyszne powidła. Najprostszą metodą przerobu śliwek jest ich zamrożenie. Przez co najmniej rok można je wykorzystywać do deserów, kompotów, ciast czy knedli. Najstarszym ze sposobów przerobu śliwek jest ich suszenie, a pasteryzując śliwki w soku własnym w słoikach możemy ich użyć do koktajli owocowych, ciast oraz deserów.