Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Wybierz ilość produktów na stronie 20 28 36
zakres cenowy

    Aronia śliwolistna Nero

    14,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Owoce doskonałe na soki, dżemy, przetwory, konfitury, syropy, nalewki, wino. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

    Aronia śliwolistna Viking

    14,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Owoce doskonałe na soki, dżemy, przetwory, konfitury, syropy, nalewki, wino. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

    Aronia śliwolistna Hugin

    14,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Owoce doskonałe na soki, dżemy, przetwory, konfitury, syropy, nalewki, wino. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

    Aronia czarna Galicjanka

    14,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Polska odmiana aronii czarnej o równo dojrzewających owocach. Owoce duże, idealne na przetwory. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

    Aronia czarnoowocowa szczepiona na pniu w doniczce

    37,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Owoce doskonałe na soki, dżemy, przetwory, konfitury, syropy, nalewki, wino. krzew owocowy zaszczepiony na wysokości 100-120 cm. Sadzonka w doniczce.

    Aronia czarna - sadzonki aronii ze szkółki drzew

    Aronia - sadzonki na plantację owoców

    Aronia czarna to rodzaj krzewu, który należy do rodziny Rosaceae oraz podrodziny Pomoideae. Jest bardzo blisko spokrewniona z jarząbem (Sorbus). W naszym kraju spotkać można trzy główne gatunki: aronia czarna / aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa ), aronia śliwolistna ( A. prunifolia Elliot) oraz aronia czerwona ( A. arbutifolia Elliot). Wszystkie wymienione wyżej gatunki rosną naturalnie w Ameryce Północnej. W Europie i innych rejonach świata początkowo uprawiane były jako rośliny ozdobne, dekoracyjne. Wywodząca sie z Ameryki Północnej roślina na stałe zadomowiła się w przydomowych ogrodach, parkach miejskich czy sadach uprawnych w Polsce. W późniejszym czasie doceniono owoce aronii jako świetny surowiec do produkcji win, nalewek, soków, dżemów, jako dodatek do mię. Owoce aronii wykorzystywane są również do syropów,  na galaretki czy jako składnik różnego rodzaju deserów. Stosuje się je również jako barwnik spożywczy w celu poprawy kolorytu oraz niekiedy i smaku innych przetworów. Krzewy aronii dorastają do około 2- 3 m, tworząc pokrój wzniesiony, dosyć luźny. Zarówno kwiaty jak i owoce zebrane są w baldachogrona. Kwitnienie przypada na drugą połowę maja, więc zazwyczaj wiosenne przymrozki nie są im groźne. Ciemnozielone, eliptyczne liście jesienią pięknie przebarwiają się na pomarańczowo oraz czerwono, stanowiąc również wartość dekoracyjną. Z tego względu aronia jest określana jako Owoce aronii są kuliste, średnicy ok. 1cm, czarne z delikatnym nalotem. Nie są polecane do spożywania na surowo, ze względu na cierpki smak owoców- za który odpowiadają garbniki. Za to świetnie sprawdzają się w przetwórstwie.

    Właściwości zdrowotne aronia

    Badania pokazują, że owoce aronii posiadają właściwości lecznicze. Zawierają wiele związków biologicznie czynnych. Zawarte a aronii składniki m.in.: antocyjany, pektyny, bioflawonoidy (witaminy p), katechiny, garbniki, cukry, kwasy organiczne. Ponadto w owocach aronii znajdziemy duże ilości witaminy PP oraz mniejsze B2, B6, B9(kwas foliowy) C, E oraz minerały: wapń, żelazo, miedź, bor, jod, mangan, kobalt oraz jod. Jej bogaty skład korzystnie wpływa na cały nasz organizm. Spożywanie aronii nie jest jednak wskazane dla osób posiadających niskie ciśnienie tętnicze krwi.  Składniki mineralne zawate w aronii wzmacniają naczynia krwionośne, spowalniaja procesy starzenia oraz ochraniają komórki przed wolnymi rodnikami (przyczyniających się do rozwoju komórek rakowych). W związku z tym, owoce aronii znalazły również szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz dietetycznym. W dodatku krzew owocuje obficie oraz corocznie, jest tolerancyjny i niezbyt wymagający oraz mało podatny na choroby i szkodniki. W przyszłości w miarę wzrostu nasadzeń, możliwe, że pojawi się więcej szkodników i chorób, które będą zagrażać plantacjom.

    Aronia - uprawa, stanowisko

    sadzonki aronii w polu

    Aronia należy do grupy krzewów o najmniejszych wymaganiach klimatyczno-glebowych. Nasze krajowe warunki sprzyjają uprawie tego gatunku. Aronia będzie rosła zarówno na ziemiach kwaśnych jak i słabych. W związku z płytko rozmieszczonym systemem korzeniowym, może być sadzona na terenach o wysokim poziomie wód gruntowych. Ma w zasadzie jeden warunek, a mianowicie tego że największego nawodnienia aronia potrzebuje w okresie owocowania (okresie jesiennym).  Jego brak powoduje niższy i słabszej jakości plon. W zbyt gorące i suche lato, owoce bez dodatkowego nawadniania będą cierpkie i mniej soczyste. Aronia posiada nie tylko zdrowe owoce które wykorzystywane są jako suplement diety ale również jako ozdobna roślina do ogrodu. Z racji tego, iż aronia należy do grupy roślin światłolubnych, dobrze jest sadzić krzewy w miejscach dostatecznie nasłonecznionych. Mimo dużego zakresu tolerancji warto wcześniej przed posadzeniem odpowiednio przygotować ziemię pod uprawę aronii, szczególnie jeśli chcemy uzyskać wysokie plony. Jeśli nie było na to czasu, a ziemia jest słaba i mało żyzna, można zastosować nawożenie mineralne. Wówczas wiosną należy rozsypać koliście pod koroną krzewu np.: nawóz wieloskładnikowy lub nawóz organiczny.

    Aronia - odmiany i właściwości

    Najczęściej spotykane i najbardziej popularne odmiany aronii to Nero, Hugin, Viking i nasza krajowa Galicjanka. Nie różnią się one zasadniczo między sobą, jeśli chodzi o wygląd czy wartość użytkową. Owocują wczesną jesienią zazwyczaj na przełomie sierpnia i września. Dają coroczny oraz pewny zbiór, a owoce nie opadają. Możliwy jest zbiór jednorazowy w odpowiednim momencie, gdy wszystkie jagody w gronie są odpowiednio dojrzałe. Świeżo zebrane można przechowywać w chłodnych warunkach do kilku tygodni. Te zebrane nieco później mają mniej cierpki smak. Pozostawione zbyt długo na krzewie stają się pomarszczone i mało soczyste. Nawet wtedy są cennym pożytkiem dla ptactwa. Owoce aronii wykorzystuje się najczęściej w przetwórstwie zarówno tym domowym jak i przemysłowym. Można wytwarzać z nich soki, dżemy, konfitury, syropy, nalewki i wina. Ciemnoczerwony sok z owoców aronii jest wykorzystywany jako podstawowy koncentrat oraz barwnik spożywczy. Owoce można również mrozić.

    Nieocenione są wartości zdrowotne tych czarnych jagód. Mają one największą zawartość antocyjanów i polifenoli spośród wszystkich owoców. Związki te są silnymi antyoksydantami, co oznacza, że niwelują działanie wolnych rodników. U podstaw chorób cywilizacyjnych leży tzw. stres oksydacyjny, któremu wyżej wymienione substancje przeciwdziałają. Udowodniono, że mają one działanie profilaktyczne oraz lecznicze w chorobach sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych. Ponadto można je znaleźć w produktach farmaceutycznych m in. na przeziębienie czy podnoszących odporność. Wchodzą również w skład środków wykrztuśnych oraz przeciwgorączkowych. Działają oczyszczająco na organizm oraz neutralizują działanie radioaktywnego promieniowania (choroby popromienne).

    Aronia - cięcie

    Cięcie krzewów aronii wykonujemy zawsze wczesną wiosną, gdy jeszcze wegetacja w roślinie nie ruszyła. Sadząc krzew z pojemnika zazwyczaj nie ma potrzeby skracania młodych pędów po posadzeniu. W początkowych kilku latach krzew wymaga jedynie usuwania pędów pokładających się, uszkodzonych oraz tych nadmiernie zagęszczających krzew. Najbardziej owoconośne są pędy od 2-6 lat. Po tym czasie te stare (6-cio letnie) należy systematycznie usuwać, dzięki czemu krzew nie zagęszcza się zbytnio i utrzymuje pożądaną wielkość. Można też prowadzić aronię w formie drzewka, wybierając tę szczepioną na pniu. Za podkładkę służy jarzębina, która jest blisko spokrewniona z aronią.

    Aronia - rozmnażanie

    Aronię można rozmnażać na dwa sposoby: generatywnie (z nasion) oraz wegetatywnie (z odrostów, sadzonek zdrewniałych, pół-zdrewniałych). Lepszym wyborem będzie wybór sadzonek uzyskanych metodą wegetatywną. Po pierwsze dlatego, że można szybciej spodziewać się plonu, aronia z siewki później wchodzi w owocowanie (nawet o 2-3 lata). Po drugie krzewy rozmnażane wegetatywnie rosną słabiej, osiągając mniejsze rozmiary niż te z siewu.

    Zapraszamy do zamówienia sadzonek aronii w naszym internetowym sklepie. Posiadamy wyłącznie najwyższej jakości sadzonki drzewek i krzewów owocowych w najlepszej cenie!