Borówka amerykańska wysoka Bluecrop
Borówka amerykańska wysoka Chandler
Borówka amerykańska wysoka Patriot
Borówka amerykańska wysoka Bonus
Borówka amerykańska wysoka Darrow
Borówka amerykańska wysoka Bluejay
Borówka amerykańska średnia Northblue
Borówka amerykańska Pink Lemonade
Borówka amerykańska wysoka Nelson
Borówka amerykańska wysoka Briggita
Borówka amerykańska wysoka Elliott
Borówka amerykańska wysoka Chanticleer
Borówka amerykańska wysoka Denise Blue
Borówka amerykańska. Sadzonki borówki ze szkółki - różne odmiany, atrakcyjna cena
Borówka wysoka – Vaccinium corymbosum – na świecie częściej zwana jest także borówką amerykańską, gdyż właśnie Ameryka Północna jest ojczyzną tego popularnego krzewu. Rośliny wyrastają do wysokości 2-2,5 m, młode pędy są koloru zielonego, starsze czerwonego, najstarsze szarego; liście rośliny są owalne do lancetowatych, kwiaty białe lub różowe, dzwonkowate. Owoce – jagody – mają średnicę do 1,5 cm, są kuliste, spłaszczone, o niebieskofioletowej skórce pokrytej niebieskawym nalotem woskowym. Jest wytrzymała na niskie temperatury (-30°C), wykazuje jednak wrażliwość na wahania temperatury w zimie (po rozhartowaniu się krzewu spowodowanego chwilowym wzrostem temperatury jest o wiele bardziej wrażliwa na przemarzanie). Krzewy te nie tylko są wykorzystywane do pozyskiwania owoców, ale także bardzo często pięknie zdobią ogród. Szczególnie wiosną, gdy zaczynają się na nich wykluwać pierwsze cudowne pąki i zebrane grona kwiatostanów.
Uprawa borówki amerykańskiej i cięcie
Borówka amerykańska wysoka najlepiej rośnie w zacisznym miejscu nasłonecznionym, osłoniętym od wiatru. Sadzenie tych roślin musi także nastąpić w odpowiednim rodzaju gleby. Borówka jest wrażliwa na suszę i zalanie, podłoże powinno być stale wilgotne. Uprawa borówki wymaga gleby lekkiej, przewiewnej i przede wszystkim kwaśnej (3-4 pH). Wynika to z faktu, że roślina posiada płytki system korzeniowy. Sadzenie borówek może być wykonane od wczesnej wiosny, po późną jesień (między kwietniem, a październikiem). Wysadzając borówkę amerykańską w ogrodzie, najlepiej wykopać dołek o wymiarach ok. 0,4x0,4x0,4m, ziemię wymieszać z trocinami lub kwaśnym torfem w stosunku 1:1. Glebę wokół krzewu ściółkujemy i regularnie nawozimy – szczególnie za pomocą nawozów organicznych. Takie zabiegi szczególnie sprzyjają uprawie rośliny.
Borówki amerykańskie sadzimy w odległości ok. 1,5 m w rzędzie i 2- 2,5 m między rzędami.
Krzewów borówki nie przycinamy w pierwszym roku. Cięcie rozpoczynamy w trzecim roku po posadzeniu roślin, wycinając pędy starsze niż trzyletnie. Co kilkanaście lat odnawiamy krzew borówki amerykańskiej, usuwając zimą całą koronę. Należy pamiętać, że Polska pielęgnacja borówek obejmuje także podlewanie krzewu. Szczególnie w okresie suszy, lub gdy rośnie w miejscach podatnych na przesuszenia. Z drugiej strony, podczas uprawy trzeba zwrócić uwagę, aby nie posadzić ich na rodzaju podłoża z tendencją do stojącej wody i w takich warunkach szybko gniją. Ważnym czynnikiem jest także odpowiednie nawożenie rośliny, aby zmniejszyć ryzyko chorób i wspomóc wzrost pędów. Należy podawać nawozy od początku maja do połowy czerwca w trzech dawkach odpowiedniej pojemności. Nie można zapominać, że tylko dobre warunki pozwolą cieszyć się cudownym smakiem tych wspaniałych owoców!
Rozmnażanie borówki wysokiej, sadzonki
Rozmnażanie borówki wysokiej w uprawie w warunkach amatorskich jest prawie niemożliwe. Zazwyczaj rozmnaża się ją z sadzonek zdrewniałych lub zielnych, a także w labolatoriach - w technologii in vitro. W naszym sklepie internetowym można kupić gotowe, ukorzenione sadzonki borówki amerykańskiej z pędami szkieletowymi ze szkółki drzew owocowych i krzewów.
Borówka wysoka - odmiany
Odmiany borówki amerykańskiej różnią się czasem owocowania i kształtem owoców, równoczesnością z jaką dojrzewają czy sposobem zapylania rośliny. Często są także odrębne w smaku. Zbiór owoców przeprowadzamy wielorazowo, w miarę dojrzewania owoców. W zależności od odmiany, owoce borówki są zbierane od lipca do końca sierpnia, ale zbiory mogą przedłużyć się nawet do października.
ODMIANA | CZAS ZBIORÓW | PLENNOŚĆ | OWOCE WIELKOŚĆ/SMAK | PRZEZNACZENIE | WZROST/POKRÓJ | ODPORNOŚĆ MRÓZ/CHOROBY |
BLUECROP | Lipiec/sierpień | Duża, nadaje się pod zbiór maszynowy | Duże lub średnie winno-słodkie, aromatyczne lekko spłaszczone, przed zbiorem opadają | Owoce deserowe, na przetwory, dobrze znoszą transport | Rośnie silnie, pokrój wyprostowany | Dostatecznie odporny na mróz, wytrzymały na suszę |
BLUEGOLD | Połowa sierpnia | Bardzo duża, polecana do uprawy amatorskiej | Duże, lekko spłaszczone z intensywnym nalotem woskowym, smaczne, gdy nie są zerwane zbyt wcześnie | Owoce deserowe | Rośnie dość silnie, ostatecznie krzew niski z dużą ilością odrostów | Odporny na mróz i choroby, łatwy w uprawie |
BLUEJAY | Koniec lipca | Duża, przydatny do zbioru maszynowego, większa część owoców dojrzewa jednocześnie | Średnie lub duże, jasnoniebieskie z niewielkim nalotem, jędrne, słodko-winne, nie opadają zbyt wcześnie i nie pękają | Owoce deserowe, doskonałe na przetwory | Rośnie silnie, pędy wzniesione, lekko rozchylające się | Odporny na mróz oraz większość chorób grzybowych, nie znosi suszy |
BONUS | Koniec lipca/początek sierpnia | Duża, nie zaleca się pod zbiór maszynowy | Jedne z największych, bardzo smaczne, jędrne i słodkie | Owoce wybitnie deserowe, na przetwory | Rośnie umiarkowanie silnie z tendencją do rozkładania się pędów, dorasta do 1,5 m | Odporny na mróz oraz większość chorób grzybowych, łatwy w uprawie |
BRIGITTA | I połowa sierpnia, po odmianie Bluecrop | Duża, przydatna do zbioru maszynowego | Bardzo duże, owalne, smaczne, słodkie z lekkim posmakiem kwasowości, owalne, z nalotem woskowym | Owoce deserowe oraz na przetwory, do mrożenia, dobrze znoszą transport | Rośnie silnie o pokroju wzniesionym, z licznymi rozgałęzieniami, dorasta do 1,8-2 m | Odporny na mróz |
CHANDLER | Lipiec/sierpień | Bardzo duża, długi czas zbiorów 4-6 tygodni | Bardzo duże, wyśmienite, słodkie, soczyste | Owoce wybitnie deserowe i do przetwórstwa | Rośnie umiarkowanie silnie, pokrój wyprostowany, dorasta do 1,5 m | Odporny na mróz, łatwa w uprawie i wytrzymała odmiana |
CHANTICLEER | Początek lipca | Duża, nadaje się do zbioru mechanicznego | Średnie, słodkie z uwagi na wysoką zawartość cukrów, bardzo smaczne, długo po zerwaniu atrakcyjne, dobrze się przechowują i transportują | Owoce deserowe i do przetwórstwa | Rośnie umiarkowanie silnie, pokrój wyprostowany, delikatnie rozkrzewia się na boki, dorasta do 1,8 m | Odporny na mróz i choroby grzybowe |
DARROW | Koniec sierpnia | Duża | Bardzo duże, słodko-winne, aromatyczne, bardzo smaczne, nie pękają | Owoce wybitnie deserowe, na przetwory i do mrożenia, wysoko oceniane za jakość | Rośnie silnie, pędy wzniesione, nieco rozłożyste, dorasta do 1,3-1,8 m | Mało odporny na mróz, podatny na zgorzel pędów. W cieniu lub chłodne lata owoce nie dojrzewają |
DENISE BLUE | Koniec lipca, zazwyczaj tydzień po Bluecrop | Bardzo duża | Duże, kuliste, jędrne, słodkie z nutą kwasowości, bardzo smaczne | Owoce deserowe, na przetwory, do mrożenia | Rośnie silnie, pędy wyprostowane, rozchylające się na boki pod ciężarem owoców, dorasta do 1,5-2m | Odporny na mróz i choroby grzybowe |
DUKE | Połowa lipca | Duża | Duże lub średnie, jędrne, okrągłe lekko spłaszczone, ciemnoniebieskie z jasnym nalotem, bardzo smaczne, a po zmrożeniu jeszcze bardziej aromatyczne | Owoce deserowe, na przetwory, do mrożenia | Rośnie silnie, pokrój luźny, pędy wzniesione, przewieszają się pod ciężarem owoców, dorasta do 1,8m | Odporny na mróz |
ELLIOTT | Sierpień/wrzesień | Bardzo duża, nadaje się do uprawy towarowej pod zbiór mechaniczny jak i amatorskiej | Średnie, jasnoniebieskie z popielatoszarym nalotem, łagodne, słodko-winne, dość smaczne | Świetne do mrożenia | Rośnie dość silnie, pędy lekko rozłożyste, ale pokrój zwarty, dorasta do 2 m | Średnio odporny na mrozy, zaleca się w cieplejsze rejony |
GOLDTRAUBE | Koniec lipca/ początek sierpnia owocują równomiernie | duża, polecana do uprawy amatorskiej i towarowej | Duże, ciemnoniebieskie, słodkie, jedne z bardziej aromatycznych | Owoce deserowe jak i do mrożenia | Rośnie silnie, pokrój wyprostowany, dorasta do ok 1,5m, rozrasta się do 1,2m. Można uprawiać w donicy | Odporny na mróz, niezawodny i wytrzymały nawet na gorsze gleby |
HERBERT | II połowa sierpnia | Duża, polecana do uprawy amatorskiej | Bardzo duże, lekko spłaszczone ciemnoniebieskie, miękkie, wysokiej jakości, słodkie i aromatyczne | Świetne do przetworów i mrożenia- szczególnie cenione za jakość i smak | Rośnie silnie, pokrój szeroko-rozłożysty, dorasta do 1,5-1,6m | Podatna na mrozy, do sadzenia w środkowej i południowej części kraju, wrażliwa na zgorzel pędów |
MEADER | Koniec lipca | Duża, przydatna do zbioru mechanicznego, większość owoców dojrzewa jednocześnie | Bardzo duże, jędrne, słodko-kwaśne, nie pękają i nie opadają przed zbiorem | Owoce deserowe i do przetwórstwa | Wzrost umiarkowany o pędach wzniesionych, pokrój zwarty, dorasta do 2m | Wytrzymały na mróz, polecany w chłodniejsze rejony |
NELSON | Początek sierpnia, zazwyczaj po Bluecrop | Duża, polecany szczególnie na plantacje towarowe, możliwy zbiór mechaniczny. Do uprawy amatorskiej również | Duże, dość twarde, aromatyczne, z intensywnym szarawym nalotem, doskonałe w smaku, mogą dłużej powisieć i nie osypywać się | Owoce deserowe i do przetwarzania | Rośnie silnie, dorasta do 1,5-1,8m | Wytrzymały na mrozy, mało podatny na choroby |
PATRIOT | Koniec lipca dojrzewają równomiernie | Duża, polecany do uprawy amatorskiej | Duże, nieco spłaszczone, jędrne o wybornym smaku, jedne z najlepszych | Owoce wybitnie deserowe, również do przetwarzania | Rośnie umiarkowanie silnie, pokrój luźny, pędy wzniesione, nieco rozłożyste, dorasta do 1,2m | Odporny na mróz, wytrzymały, mało wymagający |
PINK LEMONADE | Koniec sierpnia dojrzewa nierównomiernie | Umiarkowana | Średnie, różowe, soczyste, słodkie z nutą kwasowości | Owoce można mrozić, dodawać do deserów i przetworów | Dorasta do 2-2,5 m wys. i 1,5m szer. | Polecana do uprawy w cieplejsze rejony kraju |
SPARTAN | Połowa lipca dojrzałe łatwo opadają | Bardzo duża, można zbierać mechanicznie, polecany do amatorskiej uprawy | Duże, spłaszczone, niebieskie z nalotem woskowym, słodko-winne, aromatyczne, bardzo smaczne | Owoce deserowe oraz na przetwory | Rośnie początkowo słabo, później silnie, pokrój luźny, pędy wyprostowane, dorasta do 2m | Dostatecznie wytrzymały na mrozy |
TORO | Koniec lipca dojrzewa równomiernie zbiór krótki | Duża, nadaje się do mechanicznego zbioru | Bardzo duże, jasnoniebieskie, jędrne, aromatyczne, słodko-winne, smaczne | Owoce deserowe oraz na przetwory | Rośnie dość silnie, nieco rozłożyście, pędy sztywne, wzniesione | Dostatecznie wytrzymały na mrozy |
Borówka amerykańska - właściwości
Borówki amerykańskie są bardzo bogate w dobroczynne wartości odżywcze dla organizmu ludzkiego. Zawierają substancje biologiczne czynne – cukry, kwasy (kwas foliowym kwas askorbinowy), pektyny, witaminy B1, B2, PP, C, A, oraz sole mineralne (żelazo, wapń). Szereg przeprowadzonych badań dowiódł, że owoce borówki amerykańskiej mają także liczne, znaczne właściwości lecznicze. Spożywanie borówek może poprawiać pamięć poprzez stymulację regeneracji neuronów i usprawnienie komunikacji pomiędzy komórkami. Borówka wysoka pomaga także w problemach z nadciśnieniem i może zapobiegać nowotworom, jak również wspomaga pracę układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości wątroby i ma dobre działanie na narząd wzroku.