Malina Polana®
Malina Delniwa®
Malina Polka®
Malina żółta Golden Queen
Malina morelowa Valentina w doniczce
Malina Glen Ample® bezkolcowa
Malina Sokolica
Malinojeżyna Loganberry w doniczce
Malinojeżyna Buckingham Tayberry w doniczce
Malinojeżyna Tayberry w doniczce
Maliny. Sadzonki malin wielu odmian, uprawa, właściwości.
Malina – Rubus sp. – to rodzaj obejmujący wiele gatunków, z których część posłużyła jako materiał do hodowli odmian uprawnych, które obecnie dzieli się na trzy grupy – maliny czerwone i żółte, czarne, oraz purpurowe. W Polsce uprawia się głównie odmiany czerwone, które dzieli się na:
- maliny letnie, owocujące na pędach dwuletnich
- maliny jesienne, powtarzające owocowanie
Maliny powtarzające zgodnie z nazwą, owocują one na tych samych pędach późnym latem i jesienią pierwszego roku (górna część pędu) oraz latem w roku następnym (dolna część pędu).
Uprawa maliny
Maliny najlepiej rosną na żyznej, lekko kwaśnej glebie. Ze względu na możliwość uszkodzenia przez mróz, najlepiej sadzić je w miejscach osłoniętych od zimnych wiatrów. Pod te nasadzenia nie nadają się gleby suche, o niedostatecznej ilości opadów. W zależności od typu maliny, jesienią lub na przedwiośniu wycina się pędy lub – w przypadku malin powtarzających owocowanie w pierwszym roku – te ich fragmenty które już owocowały. W czasie wegetacji usuwa się także pędy nadmiernie zagęszczające rząd.
Rozmnażanie, sadzonki
Sadzonki malin pozyskuje się głównie z odrostów korzeniowych, otrzymywane z kwalifikowanych mateczników. Wielokrotne pobieranie sadzonek z niepewnych odmianowo i zdrowotnie plantacji prowadzi do degradacji odmianowej i nagromadzeniu chorób, dlatego sadzonki malin pobierane samodzielnie, „od sąsiada” zazwyczaj nie dają tak wysokich plonów jak rośliny kwalifikowane.
Odmiany
Odmiany różnią się od siebie czasem dojrzewania owoców, ich wielkością, kolorem i smakiem oraz skłonnością do opadania z krzewu. Po za wymienionymi cechami różnią się morfologią krzewów i sposobem owocowania (na pędach tegorocznych lub dwuletnich).

Sadzonki malin -owocowanie odmian
Właściwości owoców
Owoce maliny dojrzewają nierównomiernie. Są znanym surowcem zielarskim wykorzystywanym przeciwko przeziębieniu, zaś liście – przeciwko biegunce i nieżytom dróg pokarmowych. Mówi się także o ich działaniu antynowotworowym.