Agrest czerwony krzaczasty
Agrest biały NA PNIU
Agrest czerwony NA PNIU
Porzeczkoagrest krzaczasty w doniczce
Agrest biały krzaczasty
Agrest Mucurines w doniczce
Agrest Rodnik w doniczce
Porzeczkoagrest NA PNIU
Agrest Seviernyj Kapitan w doniczce
Agrest Spine Free BEZKOLCOWY w doniczce
Agrest Hinnonmaki Rot w doniczce
Agrest Invicta w doniczce
Agrest Niesłuchowski w doniczce
Agrest - uprawa, sadzonki, odmiany i właściwości owoców.
Agrest – Ribes grossularia – to krzew dochodzący do 2 m wysokości, o łamliwych, kolczastych pędach (w wyniku hodowli uzyskano także odmiany bezkolcowe). Kwitnie w kwietniu, kwiaty są samopylne, nie ma więc konieczności sadzenia co najmniej dwóch odmian obok siebie. Owoce pojawiają się od końca maja do końca sierpnia – zależnie od odmiany agrestu. Krzewy dorastają do wielkości ok. 2-3 cm, i w zależności od odmiany mogą mieć kolor skórki i miąższu zielony (biały) lub czerwony (różne odcienie). Czerwone owoce agrestu uzyskamy z jednej z najłatwiejszych w uprawie odmiany agrestu hinnonmaki rot. Dojrzałe owoce zawierają duże ilości cukru, jednak ze względów praktycznych i prozdrowotnych często wykorzystuje się owoce nie w pełni dojrzałe, o kwaskowatym smaku.
Uprawa
Jest to roślina, która niezbyt dobrze radzi sobie w pełnym słońcu . Preferuje gleby kwaśne, bogate w próchnicę. Jest wrażliwa na suszę – ściółkowanie zapewni lepsze utrzymywanie się wody w sferze korzeniowej, znajdującej się płytko pod powierzchnią ziemi. Cięcie agrestu ogranicza się do odmładzania i prześwietlania krzewu. Czasami, w zależności od pokroju rośliny, koniecznym może okazać się zbudowanie niewielkiego rusztowania. Spośród chorób, najgroźniejszym patogenem agrestu jest mączniak prawdziwy. Rozstaw sadzonek agrestu powinien wynosić około 1,5 metra.
Sadzonki
Sadzonki agrestu w szkółce pozyskuje się zazwyczaj poprzez odkłady (kopczykowanie). Uzyskanie nowych krzewów z sadzonek zdrewniałych jest bardzo trudne, dlatego lepiej zakupić gotową sadzonkę, z odpowiednim systemem korzeniowym, co skróci nasze oczekiwanie na pierwszy zbiór.
Odmiany i właściwości owoców
Odmiany agrestu różnią się między sobą kolorem i wielkością owoców, plennością, terminem dojrzewania, a także obecnością lub brakiem kolców na pędach. Do najpopularniejszych odmian zaliczyć można wspomniany wcześniej Hinnonmaki Rot, Invicta oraz Biały Triumf i Czerwony Triumf. Spożywanie agrestu wpływa pozytywnie na naszą odporność, wspomaga trawienie i reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Maseczka z agrestu regeneruje zmęczoną cerę.