Pigwa

Wyświetlanie wszystkich 4 wyników

Pigwa. Sadzonki Pigwy w odmianach

Pigwa pospolita – Cydonia oblonga – to gatunek blisko spokrewniony z jabłonią i gruszą. To drzewo (czasami krzew) dorastające do ok. 5 m. Sadzonki pigwy szczepione osiągają niższy wzrost. Starsze pędy są koloru ciemnobrunatnego, liście są eliptyczne, całobrzegie, ciemnozielone i lśniące. Kwitnie w maju, kwiaty są białe lub różowe, osadzone pojedynczo na pędzie. Owoce pigwy, w zależności od odmiany, przypominają kształtem gruszki, czasem jabłka. W polskich warunkach klimatycznych Pigwę można zbierać od końca września do końca października, zaś w chłodne lata dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa, w czasie przechowywania. Pigwa mylona jest czasem z pigwowcem, jednak Pigwa a pigwowiec to dwie różne rośliny. Pigwowiec jest to kolczasty krzew, rodzącym owoce podobne w smaku i wyglądzie do pigwy pospolitej lecz o dużo mniejszych owocach za to bardziej aromatycznych.

Pigwa – Uprawa

Pigwa jest wrażliwa na mróz, dlatego powinno się ją okrywać na zimę – szczególnie w pierwszym roku po posadzeniu. Wymaga gleb próchnicznych, żyznych, jest wrażliwa na suszę. Nie wymaga gleb głębokich. Sadząc ją na działce, najlepiej zrobić to w rozstawie 4 x 4 m. Po za ochroną przed mrozem wymaga – podobnie jak inne drzewa owocowe – nawożenia, najlepiej organicznego, co 3-4 lata. Drzewa pigwy przycinamy tak samo, jak jabłonie i grusze.

Rozmnażanie pigwy, sadzonki

Sadzonki Pigwy najczęściej rozmnaża się przez szczepienie, czasami przez odkłady. Pigwa, a właściwie jej określone klony, wykorzystuje się jako podkładkę pod karłowe drzewa grusz. Sadzonki pigwy pozyskuje się w wyniku szczepienia na podkładce z dzikich odmian pigwy. W obrocie znajdziemy gotowe sadzonki, ich owocowanie zaczyna się zazwyczaj po trzech latach od posadzenia.

Pigwa – Odmiany

Pigwa jest gatunkiem obcopylnym, toteż aby zapewnić owocowanie, należy posadzić koło siebie co najmniej dwie różne odmiany. Odmiany różnią się między sobą kształtem, czasem dojrzewania, wielkością owoców. Do najpopularniejszych odmian należą ‚Bereczki’ , ‚Champion’, ‚Portugalska’, ‚Vranja’, ‚Leskovac’

Pigwa – Właściwości

Dojrzałe owoce pigwy są koloru żółtego, miąższ jest twardy kamienisty, kwaskowaty, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Zawiewają wiele substancji biologicznie czynnych, cukrów, kwasów, garbników czy soli, m.in. żelaza. Owoce czy też pestki stosuje się na nieżyt dróg oddechowych, problemy pokarmowe, czy niedokrwistość. Są wspaniałym surowcem na przetwory, również jako dodatek uszlachetniający przetwory z innych owoców. Najpopularniejszym zastosowaniem pigwy są syropy, soki, konfitury i przede wszystkim bardzo dobre nalewki.