Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Wybierz ilość produktów na stronie 20 28 36
zakres cenowy

    Pigwa wielkoowocowa gruszkowa

    29,90 
    Wysyłka: 10-21 października . Owoce duże, słodkie, aromatyczne, kształtu gruszki. Obficie plonuje. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Pigwa wielkoowocowa jabłkowa

    29,90 
    Wysyłka: 10-21 października . Owoce bardzo duże kształtu jabłka. Odmiana odporna i plenna. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    3 letnia Pigwa wielkoowocowa jabłkowa w doniczce

    39,90 
    Wysyłka: 10-21 października . Owoce bardzo duże kształtu jabłka. Odmiana odporna i plenna. 3 letnie drzewko owocowe o wysokości 130 – 150 cm. Sadzonka w doniczce.Drzewka owocowe w doniczkach

    Pigwa gruszkowa szczepiona NA PNIU w doniczce

    44,90 
    Wysyłka: 10-21 października . Owoce duże, słodkie, aromatyczne, kształtu gruszki. Obficie plonuje. Pigwa zaszczepiona na wysokości 100cm. Sadzonka w doniczce.

    3 letnia Pigwa wielkoowocowa gruszkowa w doniczce

    39,90 
    Wysyłka: 10-21 października . Owoce duże, słodkie, aromatyczne, kształtu gruszki. Obficie plonuje. 3 letnie drzewko owocowe o wysokości 130 – 150 cm. Sadzonka w doniczce.Drzewka owocowe w doniczkach

    Pigwa. Sadzonki Pigwy w odmianach

    Pigwa pospolita – Cydonia oblonga – to gatunek blisko spokrewniony z jabłonią i gruszą. To drzewo (czasami krzew) dorastające do ok. 5 metrów wysokości. Sadzonki pigwy szczepione osiągają niższy wzrost. Starsze pędy są koloru ciemnobrunatnego, liście są eliptyczne, całobrzegie, ciemnozielone i lśniące. Nie tylko krzewy owocowe, ale również drzewa owocowe w większości preferują ziemię o lekko kwaśnym odczynie.  Również oferowana przez nas pigwa preferuje takie podłoże. Pigwa z odkrytym korzeniem wymaga regularnego podlewania. Kwitnie w maju, kwiaty są białe lub różowe, osadzone pojedynczo na pędzie. Jej owoce, w zależności od odmiany, przypominają kształtem gruszki, czasem jabłka. W polskich warunkach klimatycznych Pigwę można zbierać jesienią, czyli od końca września do końca października, zaś w chłodne lata owoce dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa, w czasie przechowywania. Pigwa mylona jest czasem z pigwowcem, jednak Pigwa a pigwowiec to dwie różne rośliny. Pigwowiec jest to kolczasty krzew, rodzącym owoce podobne w smaku i wyglądzie do pigwy pospolitej, lecz o dużo mniejszych owocach za to bardziej aromatycznych. Drzewa pigwy kwitną bardzo obficie. Ich kwiaty są miododajne. Pszczoły uwielbiają zbierać na nich nektar, dlatego drzewo może rosnąć samotnie a przy tym obficie owocować.

    Pigwa - Uprawa

    Pigwa jest to roślina wrażliwa na mróz, dlatego powinno się ją okrywać na zimę – szczególnie w pierwszym roku po posadzeniu. Nie jest całkowicie mrozoodporna. Wymaga gleb próchnicznych, żyznych, jest wrażliwa na suszę. Drzewo pigwy nie jest trudne w uprawie. Nie wymaga gleb głębokich. Sadząc ją na działce, najlepiej zrobić to w rozstawie 4 x 4 m. Poza ochroną przed mrozem wymaga – podobnie jak inne drzewa owocowe – nawożenia, najlepiej organicznego, co 3-4 lata. Drzewa pigwy przycinamy tak samo, jak jabłonie i grusze. Pigwa to niewielkie drzewo więc nie wymaga zbyt wiele miejsca. Dorasta maksymalnie do 3 metrów wysokości. Roślina ta najlepiej znosi sadzenie do gruntu jesienią do wcześniej przygotowanych dołków. Przed wsadzeniem pigwowca należy skrócić korzenie. Po posadzeniu sadzonka wymaga obfitego podlania a w późniejszym czasie nawożenia kompostem.

    Rozmnażanie pigwy, sadzonki

    Sadzonki Pigwy najczęściej rozmnaża się przez szczepienie, czasami przez odkłady. Najlepszą formą rozmnażania jest jednak przez sadzonki. Pobiera się je latem. Pigwa, a właściwie jej określone klony, wykorzystuje się jako podkładkę pod karłowe drzewa grusz. Sadzonki pigwy pozyskuje się w wyniku szczepienia na podkładce z dzikich odmian pigwy. W obrocie znajdziemy gotowe sadzonki, ich owocowanie zaczyna się zazwyczaj po trzech latach od posadzenia. Podobnie jak jabłoń czy grusza drzewka pigwowe, należą do rodziny różowatych, więc ich rozmnażanie odbywa się w analogiczny sposób.

    Drzewa pigwy - Odmiany

    Pigwa jest gatunkiem obcopylnym, toteż aby zapewnić owocowanie, należy posadzić koło siebie co najmniej dwie różne odmiany. Odmiany różnią się między sobą kształtem, czasem dojrzewania, wielkością owoców. Do najpopularniejszych odmian należą:
    • pigwa Bereczki,
    • pigwa Champion,
    • pigwa Konstantynopol,
    • pigwa Portugalia,
    • pigwa Lescovar,
    • pigwa Vranja,
    • pigwa z Mołdawii,
    • pigwa pospolita Cydonia.
    Istnieje także umowny podział odmian pigwy na 2 główne grupy ze względu na kształt owocu. Pierwsza z nich to odmiana jabłkowa dająca nam pigwę jabłkową, a druga dająca pigwę w kształcie gruszki.
    • Pigwy jabłkowe: jak sama nazwa wskazuje, charakteryzują się owocami przypominającymi jabłka. Są niezwykle aromatyczne i dekoracyjne. Spośród tej grupy najbardziej polecana do ogrodu jest Konstantinopeler czy pigwa pospolita.
    • Pigwy gruszkowe: mają podłużny kształt, oczywiście przypominają gruszkę. Rośliny te a bardziej ich owoce są miększe od odmian jabłkowych, przez co łatwiej dają się przerabiać. Głównie polecana jest odmiana Bereczki.

    Owoce pigwy - Właściwości

    Dojrzałe owoce pigwy są koloru żółtego, miąższ jest twardy kamienisty, kwaskowaty, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Zawiewają wiele substancji biologicznie czynnych, cukrów, kwasów, garbników czy soli, m.in. żelaza. Jej owoce czy też pestki stosuje się na nieżyt dróg oddechowych, problemy pokarmowe, czy niedokrwistość. Są wspaniałym surowcem na przetwory, również jako dodatek uszlachetniający przetwory z innych owoców. Pigwa ma wiele cennych wartości, spożywanie jej jesienią lub w okresie jesienno-zimowym, pozytywnie wpłynie na odporność. Pigwa ma bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu idealnie wzmacnia organizm, oraz świetnie sprawdza się jako substytut cytryny. Zawarte w niej minerały takie jak magnez potas fosfor czy żelazo wspomagają naszą odporność. Powinny sięgać po nią osoby, które chcą poprawić sobie swoją kondycję zdrowotną na zimę. Syropy wytworzone z żółtych owoców pigwy zawierają pektyny i aminokwasy, które regenerują i nawilżają skórę. Witaminy w niej zawarte, głównie witaminy C, przyspieszają gojenie się ran. Według specjalistów polifenole zawarte w pigwie minimalizują ryzyko raka. Pigwa jest krzewem, który daje owoce, które idealnie nadają się do zrobienia nalewki, soków, syropów czy też do powstania konfitury.