Aktinidia. Sadzonki mini kiwi.
Aktinidia, mini kiwi – jest to pnącze o trwałych pędach, zrzucających na zimę liście. Jest blisko spokrewniona z aktinidią chińską – rodzącą owoce kiwi tak dobrze znane nam z półek sklepowych. Poszczególne odmiany mają różny rodowód, pochodzą czasami od różnych gatunków aktinidii. Zazwyczaj są to rośliny jednopienne (jednopłciowe) – aby uzyskać owoce musimy posadzić w ogrodzie okaz żeński i męski. W wyniku prac hodowlanych udało się wyhodować także odmiany dwupienne (obojniacze). Zbiór owoców, w zależności od gatunku i odmiany, przypada na wrzesień lub na październik. Roślina traktowana jest także jako roślina ozdobna dzięki kolorowemu, białemu lub czerwonemu przebarwianiu się liści.
Uprawa
Odmiany aktinidii są co prawda odporne na niskie temperatury (nawet -30,- 40°C), ale za względu na wczesny początek wegetacji, w pierwszych latach od posadzenia należy je okrywać na zimę. Jest to krzew o dużych wymaganiach pokarmowych i wodnych. Równocześnie jest bardzo wrażliwy na zalewanie. Najlepiej udaje się na glebach lekkich, żyznych, lekko kwaśnych. Dodatkowym utrudnieniem jest konieczność ustawiania rusztowań, po których pnącza te mogłyby się piąć – pergole, trejaże, rusztowania zamocowane na ścianach budynków, balustrady – oraz umiejętne cięcie formujące.
Sadzonki
Najlepiej sadzić rośliny dwuletnie, z uprawy pojemnikowej. Rozmnażanie aktinidii odbywa się zazwyczaj poprzez sadzonkowanie. Sadzonki aktinidii (mini kiwi) zaleca się nabywać od renomowanych szkółek.
Odmiany
Odmiany różnią się wieloma cechami, poczynając od stopnia mrozoodporności, koloru skórki i miąższu oraz różnicami w smaku i wielkości owoców. Różni je także plenność i pora dojrzewania. Watro dodać, że w przeciwieństwie do kiwi wielkoowocowych, skórka tych owoców jest jadalna.
Właściwości
Owoce mini kiwi są bogate w witaminę C, zawierają jej nawet więcej niż czarna porzeczka. Są bogate w błonnik, pektyny oraz przeciwutleniacze. Zawarte w nich substancje regulują przemianę materii w organizmie.