Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Show sidebar
Podkładka
    • Antonówka
    • Brzoskwinia Rakoniewicka
    • M9
    • P60
    • M26
    • P14
    • M7
    • MM106
    • A2
    • Pigwa S1
    • Grusza Kaukaska
    • Węgierka Wangenheima
    • Ałycza
    • Antypka
    • Gisela5
    • Colt
    • Brzoskwinia Mandżurska
    Mrozoodporność
      • Wysoka
      • Średnia
      • Niska
      Wielkość owoców
        • Duża
        • Średnia
        • Mała
        Zapylanie
          • Samopylna
          • Częściowo samopylna
          • Obcopylna
          Dojrzałość zbiorcza
            • Czerwiec
            • Lipiec
            • Sierpień
            • Wrzesień
            • Październik
            zakres cenowy
              BESTSELLER
              Morela Early Orange
              zamknij

              Morela Early Orange

              19,90 
              Wysyłka: 1-3 dni robocze .Odmiana deserowa i dobra na przetwory. Samopylna, odporna na mróz. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka kopana zabezpieczona w zbiorczym balocie.

              Morela Harcot

              19,90 
              Wysyłka: 1-3 dni robocze .Bardzo smaczna odmiana deserowa o dużych owocach. Odporna na mróz. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka kopana zabezpieczona w zbiorczym balocie.
              Morela Wczesna z Morden
              zamknij

              Morela Wczesna z Morden

              19,90 
              Wysyłka: 1-3 dni robocze .Wcześnie dojrzewająca odmiana deserowa i przerobowa. Wyjątkowo wytrzymała na mróz. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka kopana zabezpieczona w zbiorczym balocie.

              Morela Klarina

              39,90 
              Wysyłka: 1-3 dni robocze .Odmiana o dużych owocach i kolumnowym pokroju (przy niewielkiej korekcie). Wysoce odporna na mróz i choroby. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka kopana zabezpieczona w zbiorczym balocie.

              Morele - sadzonki moreli w odmianach. Właściwości, zapylacze, wymagania.

              Morele. Sadzonki Moreli - sklep internetowy

              Morele. Sadzonki Moreli - sklep internetowy

              Morela zwyczajna – Prunus armeniaca – to kolejny gatunek z rodziny różowatych, należący do roślin uprawianych w Polsce jako roślina sadownicza, zarówno w uprawie amatorskiej, jak i towarowej.

              Biologia Moreli

              W warunkach naturalnych drzewo osiąga rozmiar około 4-5 m. Korony nieformowanych drzew są zazwyczaj luźne i przyjmują różne kształty. Liście moreli są długoogonkowe, sercowate lub owalne, z wyciągniętym końcem, i pozwalają łatwo odróżnić drzewo moreli od brzoskwini, która ma liście wąskie, wydłużone. Morela owocuje na krótkopędach oraz na długopędach – zwłaszcza jednorocznych. Powstające na pędach pąki dzielą się na liściowe oraz na kwiatowe – to z nich wyrosną kwiaty. Kwitnienie trwa zazwyczaj od 3 do 7 dni i przypada na około połowę kwietnia. Jeżeli zapylenie było wystarczająco obfite oraz gdy nie wystąpiły uszkodzenia związane z wiosennymi przymrozkami, drzewa zazwyczaj zawiązują nadmierną ilość owoców, dlatego polecane jest przerzedzanie zawiązków – przerzedzając ręcznie, owoce pozostawione na drzewie powinny znajdować się w odległościach 6-10 cm od siebie. Zbiór owoców, zależnie od odmiany, przypada na okres od połowy lipca do końca sierpnia.

              Odmiany Moreli dostępne w sprzedaży wysyłkowej

              OdmianaDojrzałość zbiorczaOdporność na mrózWielkość/kształt owocuKolor owocówCechy miąższuPlenność
              Harcotkoniec VIIwytrzymałe40-60g
              duża/kulisty
              owalny
              pomarańczowy, z jaskrawoczerwonym rumieńcemsoczysty
              słodki
              odchodzi od pestki
              dobra
              Early Orangekoniec VIIwysoka30-40g
              średnia/kulisty
              owalny
              ciemnopomarańczowy z jaskrawoczerwonym rumieńcem, lekko omszonesoczysty
              słodko-kwaśny
              odchodzi od pestki
              wysoka
              Somodruga połowa VIIIwytrzymałe20-35g średnia / kulistoowalneciemnopomarańczowy z ciemnoczerwonym rumieńcemsoczysty, ciemnopomarańczowy, zwięzływysoka
              Wczesna z Mordendruga połowa VIIwysoka35-50g średnia do dużej/jajowaty z czubkiemjasnopomarańczowa, z ewentualnym niewielkim rumieńcempomarańczowy, średniozwięzły, soczysty, lekko słodkiwysoka

              Morele - wymagania klimatyczno-glebowe

              W czasie spoczynku bezwzględnego, czyli w okresie, kiedy odporność na mróz jest największa, drzewa znoszą ujemne temperatury do -25, maksymalnie -30°C. Już w temperaturze -16°C w zimie zaczynają wymarzać pąki. Wiosną, nabrzmiałe pąki wymarzają już w temp. ok. -6°C. Wymarznięte pędy często są atakowane przez choroby grzybowe, zaś morela trudniej odbudowuje wymarzniętą część korony niż brzoskwinia. Sadząc drzewka moreli, wybierajmy więc miejsca osłonięte od mroźnych zimowych wiatrów, najlepiej na wzniesieniach, nigdy zaś w kotlinach – gdzie zbiera się chłodniejsze powietrze. Wymagania glebowe nie są zbyt wysokie, jednak najlepsze gleby dla moreli to dobrze nagrzewające się, przepuszczalne utwory, np. piaszczyste gliny. Nie znoszą gleb zlewnych, odpowiedni poziom wód gruntowych to 150-180 cm. Gleby bardzo lekkie należy koniecznie wzbogacić dużymi ilościami próchnicy (np. za pomocą kompostu). Preferują glebę lekko kwaśną, zbliżoną do obojętnej – pH w granicach 6,5-7. Nie są zbyt wymagające pod względem dostępności wody (na podkładkach silnie rosnących).

              Zapylanie i zapylacze Moreli

              Wśród uprawianych w Polsce odmian znajdziemy zarówno odmiany samopłodne – zdolne do zapylenia własnym pyłkiem; odmiany częściowo samopłodne, które lepiej plonują po zapyleniu pyłkiem obcej odmiany oraz całkowicie obcopylne – w ich przypadku obecność „zapylacza”, tj. drzewa innej odmiany, jest obligatoryjna.

              Odmiany samopylne
              ‘Early Orange’
              ‘Somo’
              ‘Wczesna z Morden’
              Odmiany częściowo samopłodne
              ‘Ananasnyj Kijewskij’
              Odmiany obcopylne
              ‘Harcot’
              ‘Hargrand’
              ‘Goldrich’

              Przy doborze zapylaczy dla sadzonek moreli należy kierować się terminem kwitnienia – zapylacz powinien kwitnąć równocześnie z odmianą podstawową. Istnieją jednak odmiany niezapylające jakiejś konkretnej odmiany – intersterylność. Takie informacje znajdziemy w opisach konkretnych odmian.

              Nasadzenia Moreli

              Przystępując do zakupu drzew, powinniśmy mieć już zaplanowane miejsce, gdzie będziemy sadzić nasze drzewka. Wybór odpowiedniej odmiany, szczepionej na odpowiedniej podkładce oraz sposób zapylenia i siła wzrostu drzewa to podstawowe parametry, na jakie musimy zwrócić uwagę podczas zakupu.

              W zależności od naturalnej siły wzrosty odmiany moreli oraz podkładki, otrzymamy drzewa o zróżnicowanej wielkości, co z kolei uzależnia odległości pomiędzy sadzonymi drzewami oraz typ korony, w jakim będziemy prowadzić drzewa. Wśród najpopularniejszych podkładek dla moreli, znajdziemy zarówno silnie rosnące (siewki moreli, siewki śliwy ałyczy) jak i osłabiające wzrost (siewki węgierki Wangenheima). Drzewa uszlachetniane na siewkach moreli nadają się na gleby lżejsze i średnie, także na terenu bardziej suche; na śliwach – znoszą gleby cięższe, choć wadą tych podkładek jest niezgodność fizjologiczna z częścią odmian moreli. Większość uprawianych w naszym kraju odmian jest samopylna, więc nie potrzebuje pyłku obcej odmiany do zapylenia, co pozwala na posadzenie pojedynczego drzewa na działce. Jeżeli planujemy większe nasadzenia, najczęściej wybieraną rozstawą na działkach jest 4 m między rzędami oraz 3 m między drzewami w tym samym rzędzie. W ogólności, najczęściej stosowane rozstawy zawierają się w granicach 4-6 m między rzędami (zwłaszcza, jeżeli przewidujemy potrzebę przejazdu ciągnikiem lub autem) oraz 1,5-5 m w rzędzie. Drzewa sadzimy najczęściej wczesną wiosną, gdy tylko możliwa jest uprawa ziemi, chociaż możliwe jest także sadzenie jesienią – wówczas warto ochronić nasze drzewa przed mrozami poprzez obsypywanie korzeni kopczykami z ziemi oraz okręcanie pni słomą. Drzewa sadzimy trochę głębiej niż rosły wcześniej, w szkółce. W odróżnieniu od innych gatunków, zasypanie ziemią miejsca szczepienia nie jest błędem – ewentualne ukorzenienie się odmiany szlachetnej nie stanowi większego problemu.

              Rozstawa między rzędami x odległość w rzędach w zależności od zastosowanej podkładki [m]
              Odmiany silnie rosnąceOdmiany słabo rosnące
              Siewka moreli5-6  x 3-54,5-5 x 2-3,5
              Siewka ałyczy5-6  x 3-54,5-5 x 2-3,5
              Węgierka Wangenheima4,5-5 x 2,5-44-5 x 2-3

              Cięcie Moreli i formowanie koron

              Cięcie Moreli. Przycinanie drzew moreli.

              Cięcie Moreli. Przycinanie drzew moreli.

              Kupując sadzonki moreli w pojemnikach (doniczkach), zazwyczaj nie jest konieczne ich cięcie po posadzeniu. Jeżeli drzewka były wykopywane z gruntu, wczesną wiosną - najlepiej w dniu sadzenia - musimy je przyciąć. Cięcie uzależnione jest od jakości drzewka zakupionego ze szkółki. Skracamy przewodnik (na wysokości ok. 40-50 cm nad górnym rozgałęzieniem) i pędy boczne (silniejsze pędy skracamy o 1/3, słabsze o 2/3), wycinamy całkiem pędy wyrastające pod ostrym kątem oraz bardzo nisko na pniu, czyli do wysokości 50 cm licząc od ziemi. W następnych 2-3 latach czeka nas formowanie korony – najczęściej są to korona prawie naturalna, wrzecionowa, ale także kotłowa (pucharowa).

              Termin cięcia moreli

              Tradycyjnie, terminem cięcia drzew dojrzałych jest wczesna wiosna – najpóźniej do początku kwitnienia – jest to dobry czas, gdyż wtedy widoczne są już pędy przemarznięte czy obumarłe, a także chore – je musimy wyciąć (cięcie sanitarne). Konieczne jest także wycięcie gałęzi połamanych, krzyżujących się, rosnących do wewnątrz korony. Niestety, termin też ma swoje wady – to czas, gdzie łatwo dochodzi do infekcji drzew, na których pozostają rany po cięciu. Dodatkowo, cięcie poza okresem wegetacji lub na jej początku silnie pobudza drzewo do wzrostu. Alternatywnym terminem cięcia moreli jest lato – okres po zbiorach – kiedy jest zazwyczaj sucho i rany szybciej się goją. Pomimo to, w obydwu terminach, warto zabezpieczyć je maścią ogrodniczą z dodatkiem fungicydu lub farbą emulsyjną z dodatkiem fungicydów (np. Miedzian i Topsin M, po 1 łyżce stołowej na 1 L farby). Co kilka lat należy dokonać cięcia odmładzającego, aby nasze drzewo, które docelowo będziemy eksploatować 15-20 lat, posiadało odpowiedni zasób młodych gałęzi tak, by móc dobrze owocować. Wówczas wiosną (w maju) najlepiej w roku słabszego owocowania, skracamy radykalnie część grubszych gałęzi (konary) pobudzając je do silnego wydawania młodych pędów, zmniejszając rozmiary drzewa i przybliżając strefę owocowania do osi korony. W praktyce często sprowadza się to do obniżenia korony do wysokości ok 2 m.

              Morele - właściwości

              Morele zawierają wyjątkowo dużo witamin C, E, P, B1 i PP oraz karotenu (prowitaminy A) i cukrów. Zawierają też wiele substancji mineralnych. Znajdujące się wewnątrz twardej, „drewnianej” łupiny pestki są cenione ze względu na właściwości antynowotworowe (zawierają amygdalinę, jednakże jest to związek trujący i nie należy spożywać ich więcej niż zalecają podmioty medyczne). Jedzenie moreli zalecane jest kobietom w ciąży oraz dzieciom.

              Zbiór i wykorzystanie owoców

              Owoce moreli najlepiej zbierać w fazie dojrzałości zbiorczej. Najłatwiej ją ocenić sugerując się nie tylko czasem zbioru danej odmiany ale także smakiem – dojrzałe morele po prostu powinny nam smakować. Celem przechowywania świeżych owoców, należy zebrać je kilka dni wcześniej (utracą jednak na swojej wartości - owoce zerwane z drzewa bardzo trudno dojrzewają). Owoce moreli są bardzo delikatne – należy dołożyć starań, aby nie doszło do ich uszkodzeń, zarówno w okresie zbioru jak i podczas utrzymujących się w czasie dojrzałości zbiorczej deszczów – owoce mogą popękać lub odgniatać się, a następnie gnić.

              Morele nadają się wybitnie na przetwory: drzemy, kompoty, marmolady, soki, puree. Poleca się je także do suszenia, marynowania oraz mrożenia.

              Atrybuty
                • Czerwiec
                • Lipiec
                • Sierpień
                • Wrzesień
                • Październik