Porzeczki

Wyświetlanie wszystkich 8 wyników

Porzeczka czarna, czerwona, biała. Sadzonki porzeczki.

Porzeczka – łac. Ribes sp. – to rodzaj obejmujący ok. 150 gatunków. W naszej szkółce drzew i krzewów owocowych można znaleźć sadzonki porzeczki takich rodzajów:

  • czarna porzeczka
  • czerwona porzeczka
  • biała porzeczka
  • różowa porzeczka

Cechą wspólną wszystkich gatunków jest krzewiasty pokrój. Pędy są zazwyczaj słabo rozgałęzione, wzniesione, sztywne; kwiaty małe, niepozorne. Do najbardziej znanych w naszym kraju należą porzeczka czarna, czerwona, i biała, mało znana jest różowa porzeczka choć jest bardzo plenna i nawet często uważana za najsmaczniejszą ze wszystkich odmian.

Porzeczka – uprawa

Uprawa porzeczki jest stosunkowo łatwa. Jest to krzew odporny na niskie temperatury, rośnie prawie na każdym typie gleby. Porzeczka biała i czerwona są umiarkowanie wrażliwe na suszę. Uprawa porzeczki polega głównie na regularnym nawożeniu, najlepiej organicznym, co 3-4 lata, odchwaszczaniu, oraz co najważniejsze – przerzedzaniu zbyt zagęszczonych krzewów i wycinaniu starych, słabo owocujących pędów.

Rozmnażanie porzeczki, sadzonki

Najłatwiejszym sposobem jest rozmnażanie porzeczek ze sztobrów – sadzonek zdrewniałych, które dosyć łatwo się ukorzeniają. Możliwe jest także szczepienie – zwłaszcza w przypadku krzewów piennych – wówczas jako podkładka służy np. porzeczka złota.

Odmiany porzeczek

Odmiany różnią się czasem dojrzewania, smakiem i wielkością owoców. Porzeczka czarna, w zależności od odmiany dojrzewa od pierwszej dekady lipca. Porzeczka czerwona nadaje się do zbioru od końca czerwca do połowy sierpnia, biała – zazwyczaj na przełomie lipca i sierpnia. Większość odmian jest samopłodna, czyli możliwe jest zapylanie własnym pyłkiem.

Właściwości lecznicze, prozdrowotne i użytkowe owoców

Tylko porzeczka czarna ma właściwości lecznicze. Napar z liści wykorzystuje się w chorobach serca, krążenia, kory nadnerczy. Sok z owoców wpływa na ciśnienie krwi, używany jest także jako środek przeciwkaszlowy. Porzeczki, ze względu na dużą zawartość pektyn doskonale nadają się do sporządzania przetworów, głównie galaretek. Porzeczka nadaje się także do mrożenia oraz na nalewki.