Porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała - sadzonki porzeczki.
Porzeczka – łac. Ribes sp. - to rodzaj obejmujący ok. 150 gatunków. W naszej szkółce drzew i krzewów owocowych można znaleźć sadzonki porzeczki takich rodzajów:
Porzeczka – łac. Ribes sp. - to rodzaj obejmujący ok. 150 gatunków. W naszej szkółce drzew i krzewów owocowych można znaleźć sadzonki porzeczki takich rodzajów:
Cechą wspólną wszystkich gatunków jest krzewiasty pokrój. Pędy są zazwyczaj słabo rozgałęzione, wzniesione, sztywne; kwiaty małe, niepozorne. Do najbardziej znanych w naszym kraju należą porzeczka czarna, czerwona, i biała, mało znana jest różowa porzeczka choć jest bardzo plenna i nawet często uważana za najsmaczniejszą ze wszystkich odmian. Sadzonki porzeczki białej czarnej i czerwonej są odporne na wiosenne przymrozki i świetnie sprawdzą się w przydomowych ogrodach.
Uprawa porzeczek jest stosunkowo łatwa i nie wymaga większych prac ze strony właścicieli. Jest to krzew odporny na niskie temperatury, rośnie prawie na każdym typie gleby. Małe wymagania glebowe i klimatyczne sprawiają, że porzeczki mogą być uprawiane na terenie całego kraju. Porzeczka biała i czerwona są umiarkowanie wrażliwe na suszę. Uprawa porzeczki polega głównie na regularnym nawożeniu (na terenach przydomowych należy stosować nawozy organiczne - czyli naturalne, które nie są szkodliwe dla człowieka) co 3-4 lata, odchwaszczaniu, oraz co najważniejsze – przerzedzaniu zbyt zagęszczonych krzewów i wycinaniu starych, słabo owocujących pędów.
Najłatwiejszym sposobem jest rozmnażanie porzeczek ze sztobrów – sadzonek zdrewniałych, które dosyć łatwo się ukorzeniają. Możliwe jest także szczepienie – zwłaszcza w przypadku krzewów piennych – wówczas jako podkładka służy np. porzeczka złota.
Odmiany różnią się czasem dojrzewania, smakiem i wielkością owoców. Porzeczka czarna, w zależności od odmiany dojrzewa od pierwszej dekady lipca. Porzeczka czerwona nadaje się do zbioru od końca czerwca do połowy sierpnia, biała – zazwyczaj na przełomie lipca i sierpnia. Większość odmian jest samopłodna, czyli możliwe jest zapylanie własnym pyłkiem.
KOLOR | ODMIANA | ZBIÓR | ODPORNOŚĆ NA MRÓZ | ODPORNOŚĆ NA CHOROBY | OWOCE | PLENNOŚĆ |
CZERWONA | JONKEER VAN TETS | Koniec czerwca/ Pocz.lipca | Średnia | Dość odporna na opadzinę i antraknozę liści | Duże, długie grona, kwaśne | Średnia |
LOSAN | Pocz. lipca | Dobra | Dobra na choroby grzybowe | Duże, intensywnie czerwone, słodko-kwaśne, dojrzewają równomiernie i nie osypują się przed zbiorem i nie ociekają podczas zrywania. | Bardzo duża | |
DETVAN | I Poł. lipca | Wysoka | Duża | Bardzo duże, Długie grona | Duża | |
ROLAN | I Poł. lipca | Wysoka | Wysoka na opadzinę/ podatna na ameryk. mączniaka | Duże i średnie, długie grona, lekko kwaśne, smaczne | Duża | |
RONDOM | Koniec lipca | Wysoka | Średnia na opadzinę/ podatna na tzw. Chorobę Rondoma | Duże i średnie, długie grona, smak ostry, kwaśny | Bardzo duża | |
ROVADA | Koniec lipca | Wysoka | Wysoka na ameryk. mączniaka/ podatna na opadzinę | Duże, długie grona, lekko kwaśne, smaczne | Duża | |
CZARNA | TIHOPE | Połowa lipca | Wysoka | Wysoka na mączniaka oraz rdzę porzeczkową, średnia na antraknozę | Duże lub średnie, zebrane w średnie grona, bardzo smaczne, jedne z najlepszych do bezpośredniej konsumpcji | Duża |
TITANIA | Połowa lipca | Bardzo duża | Bardzo duża | Duże i średnie, średnie grona, słodko-kwaśne, smaczne | Bardzo duża | |
TISEL | Pocz. lipca | Bardzo duża | Bardzo duża | Duże i średnie, soczyste | Bardzo duża | |
GOFERT | Pocz. lipca | Duża | Bardzo duża | Duże i średnie, słodkie, smaczne | Duża | |
RUBEN | Poł. lipca | Bardzo duża | Bardzo duża | Duże i średnie, smaczne | Duża | |
POLARES | II poł. lipca | Wysoka | Zupełna na wielkopąkowca i rewersję/ pozostałe wysoka | Średnie i małe, wysoka jakość ze wzgl. na wysoki poziom ekstraktu, witamin i antocyjanów | Średnia | |
BEN CONANN | II poł. lipca | Wysoka | Wysoka | Duże, średnie grona, kwaśne, aromatyczne, smaczne | Duża | |
BIAŁA | BIAŁA Z JUTERBOG | Poł. Lipca | Wysoka | Odporna na opadzinę liści | Duże, grona długie, słodko-kwaśne, smak łagodny | Duża |
BLANKA | Lipiec/sierpień | Wysoka, znosi spadki temp. do -26°C | Średnio odporna na antraknozę | Średnie lub duże zebrane w atrakcyjne grona, miąższ jasnożółty z drobnymi nasionami, smak kwaskowo-słodki | Duża | |
WIKTORIA | Lipiec/sierpień | Wysoka | Wysoka | Duże, jasnożółte o bezbarwnym miąższu zebrane w długie grona, aromatyczne, słodkawe | Duża | |
RÓŻOWA | LUBAWA | Lipiec | Wysoka | Wysoka | Grona długie, duże, słodkie, bardzo smaczne | Brdzo duża |
Tylko porzeczka czarna ma właściwości lecznicze. Napar z liści wykorzystuje się w chorobach serca, krążenia, kory nadnerczy. Sok z owoców wpływa na ciśnienie krwi, używany jest także jako środek przeciwkaszlowy. Porzeczki, ze względu na dużą zawartość pektyn doskonale nadają się do sporządzania przetworów, głównie galaretek. Porzeczka nadaje się także do mrożenia oraz na nalewki. Można ich użyć między innymi do ciast, deserów czy mięsa. Ponadto porzeczki to źródło witaminy C, żelaza i potasu. Ogólnie dobrze wpływają na poprawę odporności naszego organizmu.
Nadzór nad naszymi sadzonkami (nie tylko nad porzeczkami, ale także nad drzewkami owocowymi - pochodzącymi z nowych i starych odmian, które z powrotem goszczą w naszych sadach), sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Dzięki stałej kontroli mają Państwo pewność co do jakości naszych sadzonek. Po wszystkie odmiany porzeczek jak i drzewek (nowe i stare odmiany) zapraszamy do drzewkaowocowe24.pl. Chętnie odpowiemy na pytania i odnajdziemy najstarsze odmiany w naszej ofercie.