Kontrolę nad jakością roślin z naszej szkółki sprawuje:
Rokitnik
Rokitnik samopylny Friesdorfer Orange
Rokitnik żeński Nivelena
Rokitnik męski Pollmix
Rokitnik męski Hikul
Rokitnik żeński Hergo
Rokitnik żeński Aromatnaja
Rokitnik żeński Frugana
Przerwa zimowa .
Żeńska odmiana rokitnika o pomarańczowych owocach idealnych na przetwory oraz jako dodatek do marynat mięsnych. Krzewy nadające się do upraw amatorskich jak i na plantacje. Idealne do obsadzania parków miejskich oraz nieużytków.
Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce P9.
Rokitnik żeński Podarok Sadu
Rokitnik żeński Botaniczeskaja
Rokitnik żeński Askola
Rokitnik żeński Moskwiczka
Rokitnik – sadzonki rokitnika ze szkółki drzew i krzewów owocowych

Rokitnik zwyczajny - charakterystyka
Rokitnik zwyczajny, inaczej rokitnik pospolity (Hippophae rhamnoides), należy do rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Naturalnym środowiskiem występowania tego gatunku jest Syberia oraz Azja Środkowa. W Polsce występuje najczęściej na wybrzeżu Bałtyku oraz w parkach czy skwerach miejskich. Jest to roślina niezwykle tolerancyjna, dobrze odnajdująca się w skrajnych i trudnych warunkach. Rośnie zarówno na terenach bagiennych, wilgotnych, w dolinach rzek, jak również na terenach suchych, np. piaszczystych urwiskach nadmorskich i klifach (w tych miejscach jest objęty ochroną). Dobrze znosi duże zasolenie i jest odporna na zanieczyszczenia powietrza. Jak wygląda rokitnik zwyczajny? Jest rozłożystym ciernistym krzewem rosnącym wolno do wysokości 5-8 m. Może być przy odpowiedniej korekcie prowadzony również w formie drzewka. Wytwarza duże ilości odrostów korzeniowych, dlatego tak świetnie nadaje się do umacniania wydm. Kwiaty pojawiają się wczesną wiosną, w kwietniu, jeszcze przed rozwojem liści. Są nieduże, żółte, odznaczają się bardzo dużą wytrzymałością na mróz oraz wiosenne przymrozki. Liście są długie, równowąskie, od spodu szare, a z wierzchu zielono-szare. Są charakterystyczne i odróżniające się od innych roślin, dlatego rokitnik doskonale sprawdza się również jako roślina ozdobna. W Rosji rokitnik nazywany jest „oblepichą” z racji gęsto rozmieszczonych na pędzie owoców, które dosłownie oblepiają gałązki. Pomarańczowe owoce rokitnika są drobne, mają kulisto-owalny kształt, nie opadają i są przy tym miękkie i soczyste, przez co nie należą do łatwych do zbioru. Rokitnik zwyczajny jest zazwyczaj rośliną dwupienną. Oznacza to, że występują oddzielnie rośliny męskie (dawcy pyłku) i żeńskie (kwiaty). Można spotkać odmiany samopylne, które tworzą na jednej roślinie zarówno kwiaty męskie, jak i kwiaty żeńskie. Pyłek z kwiatów męskich przenoszony jest przez wiatr na znamię słupka kwiatu żeńskiego. Na plantacjach zaleca się, aby na 6 osobników żeńskich sadzić przynajmniej 1 osobnika męskiego.ODMIANA | POCH. | FORMA | KRZEW | OWOCE | PLENNOŚĆ | ZBIÓR | INNE |
AROMATNAJA | Rosja | Żeńska, wymaga zapylacza | Korona strzelista, luźna, dorasta do 3m wys. | Średnie, czerwono-pom. lekko kwaskowe, przyjemny aromat | umiarkowana do 7kg | II poł. VIII | Mają dużo mniej cierni, wysoka zawartość wit. C i oleju w owocach |
BOTANICZESKAJA | Rosja | Żeńska, wymaga zapylacza | Umiarkowany wzrost, rozłożysty pokrój, pędy z małą ilością kolców | Owalne, żółto-pomarańczowe, śr. masa 1g dł. do 15mm przyjemny, łagodny smak o umiarkowanej kwasowości | Bardzo plenna do 12kg | II poł. VIII | Mają dużo mniej cierni w porównaniu z gatunkiem |
NIVELENA | Rosja | Żeńska, wymaga zapylacza | Korona o baldachimowatym kształcie, lekko rozkłada się, dorasta do 3-4m mała ilość kolców | Duże, kuliste, żółto-pomarań. słodko-kwaśne, aromatyczne, dobrze znoszą transport oraz długie przechowywanie | dobra | II poł. VIII | Polecana do produkcji towarowej, owoce odporne na zasychanie |
HERGO | Niemcy | Żeńska, wymaga zapylacza | Dorasta do 3-4m wys. szeroko rozłożysty, zaokrąglony pokrój, mała ilość cierni | Jasnopomarańczowe, średniej wielkości | b.d. | Poł. VIII | |
MOSKWICZKA | Rosja | Żeńska, wymaga zapylacza | Pokrój strzelisty, zagęszczony, pędy rosną pod ostrym kątem, liczne kolce | Wydłużone, śr. masa 0,7g pomarańczowe, lekko kwaśne i stosunkowo słodkie | umiarkowana do 8kg | VIII/IX | |
PODAROK SADU | Rosja | Żeńska, wymaga zapylacza | Wzrost silny, proste i sztywne pędy rosnące pod ostrym kątem, kolce nieliczne | Duże, ciemnopomarań. śr. masa 0,9g dł. do 12mm skórka tłusta smak kwaskowy ze słabym aromatem | Dobra do 9-10kg | VIII/IX | Ceniona za plenność i odporność na choroby i szkodniki |
ASKOLA | Niemcy | Żeńska, wymaga zapylacza | Wielopienny kopulasty, zaokrąglony pokrój, pędy cierniste | Kulisto-podłużne, czerw.-pomarań. | b.d. | Pocz. IX | |
HIKUL | Dania | męska | Rośnie bardzo powoli, dorasta do 1,5m wys. i szer. krótkie i sztywne pędy są cierniste | Nie owocuje, kwitnie, zapyla żeńskie odmiany, 1 osobnik przypada na 6-10 żeńskich | Krzew dekoracyjny, zapyla żeńskie odmiany rokitnika, mało wymagający | ||
FRIESDORFER ORANGE | Niemcy | samopylny | Rośnie umiarkowanie o luźnym pokroju | Kuliste, pomarańczowe, kwaśne | b.d. | IX | Olej z owoców stosuje się w kosmetyce, owoce przerabia na dżemy, soki, wina |
POLLMIX | Niemcy | męska | Rośnie powoli do 2-3m wys. i szer. silnie się krzewi, pędy wiotkie prawie bezkolcowe | Nie owocuje, zapyla żeńskie odmiany, wystarczy 1 osobnik na 6-10 żeńskich | Zapylacz do żeńskich odmian, tolerancyjny i mało wymagający, mrozoodporny |
Właściwości owoców rokitnika
Rokitnik to wciąż roślina mało zanana, choć na rynku dostępnych jest już wiele odmian szlachetnych. Warto sadzić właśnie takie odmiany, ponieważ rodzą one większe i smaczniejsze owoce. Ze względu na swoje właściwości - niespotykane u innych roślin sadowniczych naszego klimatu - powszechnie znane jest szerokie zastosowanie rokitnika w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. W Rosji nazywany jest również „złotem Syberii”, co wskazuje na ogromne bogactwo składników odżywczych zawartych w owocach rokitnika. Jest zaraz po owocach dzikiej róży rośliną o największej zawartości witaminy C (w zależności od miejsca pochodzenia). Co ważne, przetwarzanie i obróbka termiczna owoców rokitnika nie wpływa na stratę tej witaminy; roślina nie traci jej nawet w wyniku długotrwałego przechowywania. Ponadto w jagodach znajdziemy również witaminy A, E, F, K, B, cukry, kwasy organiczne (np. jabłkowy, cytrynowy), znaczną ilość kwasów tłuszczowych (przede wszystkim kwas palmitynowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy i linolowy), naturalne przeciwutleniacze (takie jak karotenoidy czy flawonoidy) i całe mnóstwo składników mineralnych (m.in. magnez, żelazo, potas, wapń, cynk). Warto teraz poznać bliżej konkretne właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego. Dzięki temu, że jest tak bogatym źródłem witaminy C, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i bakteriobójcze. Systematycznie stosowany sok z rokitnika - będący najpopularniejszą formą przetwarzania owoców tej rośliny - wspomaga układ krążenia, chroni serce i przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu, co ma duże znaczenie w leczeniu choroby miażdżycowej. Coraz częściej mówi się też o wykorzystaniu rokitnika w profilaktyce nowotworowej. Korzystne właściwości tej cennej rośliny na tym się jednak nie kończą. Nasiona rokitnika wykorzystywane są do wytwarzania oleju, który pomoże osobom zmagającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, problemami z trawieniem, zgagą czy bólem żołądka. Co więcej, rokitnik stosowany jest też w kosmetyce, np. do produkcji kremów czy szamponów. Olejek z rokitnika stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny, uelastycznia skórę i działa przeciwstarzeniowo; przyspiesza też wzrost włosów, poprawia ich kondycję i pomaga zapobiegać ich wypadaniu.Rokitnik zwyczajny w kuchni
Kwaśny smak owoców rokitnika nie skłania do spożywania ich w stanie surowym. Można z nich jednak zrobić różne produkty spożywcze, takie jak soki, dżemy, konfitury, galaretki, a także nalewki czy wina, posiadające wiele walorów smakowych. Wysuszone liście rokitnika są często wykorzystywane do sporządzania aromatycznej herbaty, która nie dość, że świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory, to jeszcze zapobiega rozwojowi infekcji i łagodzi stany zapalne w organizmie.Rokitnik – uprawa i wymagania glebowe
Rokitnik to roślina, którą można sadzić praktycznie wszędzie. Nie tylko tereny uprawowe nadają się pod uprawę rokitnika. Również wszelkie nieużytki, tereny rekultywacyjne oraz zbocza czy skarpy są dobrym miejscem dla tego gatunku. Jest mrozoodporny, bardzo dobrze znosi duże spadki temperatury. Rokitnik wchodzi w symbiozę z promieniowcami, co daje mu możliwość przyswajania azotu atmosferycznego. Dlatego tak dobrze radzi sobie na jałowych stanowiskach ubogich w ten pierwiastek. Posiada małe wymagania pokarmowe, wystarczą mu lekkie i przepuszczalne gleby. Jeśli ma obficie owocować, to musi być posadzony w miejscu słonecznym. Młode egzemplarze potrzebują sporadycznego podlewania przez pierwsze 2-3 lata. Z uwagi na to, iż roślina ta wytwarza liczne odrosty korzeniowe, trzeba dobrze przemyśleć miejsce, w którym krzew będzie rósł. Przy systematycznym wycinaniu odrostów można krzew utrzymać w ryzach, aby się nie rozrastał zbytnio. Mata ogrodnicza rozłożona pod krzewem też będzie ograniczała rozwój tychże odrostów korzeniowych. Krzewy rokitnika mogą tworzyć cierniste żywopłoty lub rosnąć pojedynczo.
Odmiany rokitnika zwyczajnego
Obecnie na rynku jest coraz więcej odmian szlachetnych, z których wyróżnia się odmiany syberyjskie oraz europejskie. Wśród rosyjskich rokitników sporo jest żeńskich form, które odznaczają się wcześniejszym owocowaniem niż odmiany europejskie. Zbiór następuje w okresie sierpień/wrzesień, owoce są żółto-pomarańczowe, a pędy mają mniejszą liczbę kolców. Niektóre z nich to dobre, plenne odmiany przemysłowe, których owoce wykazują wysoką odporność na zasychanie. Należy pamiętać, iż sadząc żeński egzemplarz. koniecznie w pobliżu musi rosnąć również męski osobnik, aby w ogóle krzew owocował. Rosyjskie odmiany warte uwagi to:- Rokitnik Botaniczeskaja
- Rokitnik Nivelena
- Rokitnik Aromatnaja
- Rokitnik Podarok Sadu
- Rokitnik Luchistaja
- Rokitnik Moskwiczka