Wyświetlanie wszystkich wyników: 14

Wybierz ilość produktów na stronie 20 28 36
zakres cenowy

    Dereń jadalny Jolico w doniczce

    11,90 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   To austriacka wielkoowocowa odmiana derenia czerwonego. Bardzo szybko rozpoczynająca owocowanie.  Polecana szczególnie na przetwory. Krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

    Dereń jadalny Paczoski w doniczce

    11,90 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Wytrzymała polska odmiana o atrakcyjnych i smacznych owocach. Owoce bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. Krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

    Dereń jadalny szczepiony Florianka w doniczce

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Silnie rosnąca polska odmiana o późnej porze dojrzewania owoców. Odporna na choroby i szkodniki Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Szafer w doniczce

    59,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Wczesna polska uniwersalna odmiana uważana za jedną z najsmaczniejszych. Polecana w stanie surowym jak i na przetwory. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Dublany w doniczce

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Wczesna odmiana o smacznych i równomiernie dojrzewających owocach. Mało wymagająca i tolerancyjna. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Juliusz w doniczce

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Polska odmiana dojrzewająca jednocześnie. Doskonała na kiszenie i soki. Mało wymagająca i odporna. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Paczoski w doniczce

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Wytrzymała polska odmiana o atrakcyjnych i smacznych owocach. Owoce bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Kostia

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Późna ukraińska odmiana o bardzo dużych owocach. Wysoce odporna na mrozy i choroby. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Podolski w doniczce

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Najpóźniejsza, bardzo plenna polska odmiana o dużych owocach. Polecana szczególnie na przetwory. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Nieżnyj w doniczce

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Wczesna i odporna odmiana o żółtych i smacznych owocach. Mało wymagająca i tolerancyjna. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Jantarnyj w doniczce

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Ukraińska, żółtoowocowa odmiana derenia. Jedna z najplenniejszych odmian, owoce deserowo-przetwórcze. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Wydubieckij w doniczce

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Jedna z najplenniejszych ukraińskich odmian wielkoowocowych. Możliwy jednorazowy zbiór, owoce nie osypują się. Średnio wczesna odmiana o bardzo zdrowych owocach. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Swietljaczok w doniczce

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Odmiana o największych ciemnoczerwonych owocach z małą pestką. Idealne do przechowania, mrożenia i przetwórstwa. Owoce nie osypują się. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń jadalny szczepiony Korrałowyj Marka w doniczce

    49,00 
    Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Jedna z najlepszych jakościowo i smakowo odmian ukraińskich. Plenna odmiana o różowo-czerwonych owocach, idealnych na przetwory jak i do jedzenia na surowo. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 40-70cm. Sadzonka w doniczce.

    Dereń Jadalny - sadzonki ze szkółki drzew i krzewów

    jagody derenia Dereń jadalny Cornus mas to gatunek bardzo stary, znany już w starożytności. W Polsce również popularny swego czasu, sadzony najczęściej przy klasztorach i dworach, zapomniany po II wojnie światowej. Popularny w medycynie ludowej ze względu na prozdrowotne właściwości owoców. Spotkać można go zarówno w starych przydomowych ogrodach jak i parkach. Obecnie wraca do łask w dobie zdrowej i ekologicznej żywności, zresztą jak wiele innych gatunków. Dereń jest stosunkowo łatwy do uprawy. Poszukiwacze zdrowych i bogatych w składniki mineralne surowców, odnajdą wśród wielu odmian dereni jadalnych coś dla siebie. Dereń jadalny jest rośliną długowieczną, łatwą w uprawie, może liczyć po 100, 200, a nawet więcej lat i co ciekawe wciąż obficie owocować. Dereń rośnie jako duży krzew (3-5m) lub małe drzewko o kulisto-rozłożystej koronie. Ta niezwykle mało wymagająca roślina jest jedną z pierwszych kwitnących roślin w środowisku. Już nawet w lutym pojawiają się żółte kwiaty, które są pierwszym pokarmem dla pszczół. Szczyt kwitnienia przypada na marzec, w niektórych rejonach przeciąga się do kwietnia (w zależności od pogody).

    Owoce derenia jadalnego - zastosowanie

    Wszystkie odmiany derenia jadalnego również te z siewu mimo różnej pory dojrzewania owoców, kwitną w tym samym czasie, co oznacza, że wszystkie mogą być dla siebie nawzajem zapylaczem. W zależności od odmiany i warunków owoce dojrzewają od połowy sierpnia do połowy września. Owoce derenia to pestkowce, które mogą być małe lub wielkoowocowe. Wyróżniamy derenie żółte, derenie czerwone w różnych odcieniach po prawie czarne, są one niezwykle cenne pod względem składu. Najczęściej to czerwone owoce o podłużnym kształcie. Są soczyste, a smak ich jest kwaskowo-słodki z nutą cierpkości w zależności od proporcji kwasów do cukrów. Owocowe derenia jadalnego oczywiście można spożywać na surowo. Jednak najczęściej mocno kwaśny smak sprawia że nie jest to najlepszy wybór. Owoce derenia jadalnego można przerabiać na wiele sposobów m.in. konfitur (dżemy, marmolady), galaretki, kiszonki, soki lub dodawać do zakwaszania innych przetworów. Ponadto można wytwarzać z nich wina lub bardzo znaną i popularną wśród nalewek - nalewkę dereniówkę.

    Dereń jadalny – uprawa w Polsce, najlepsze stanowisko

    W związku z szerokim zakresem tolerancji derenia jadalnego (cornus mas) na warunki klimatyczno-glebowe, mógłby rosnąć w zasadzie wszędzie. Najlepsze jednak będą gleby żyzne, dodatkowym atutem będzie fakt, że gleba jest stale umiarkowanie wilgotna. Nie mniej jednak, aby owoce zdążyły dojrzeć i nie przemarzły warto odmianę derenia jadalnego dostosować pod kątem okresu dojrzewania do rejonu, w którym ma być sadzona. Te odmiany, które dojrzewają późno np. Florianka i Podolski należy sadzić poza terenami północno-wschodnimi oraz górami. Na tych terenach lepiej sprawdzą się odmiany wcześniej dojrzewające. Dereń jadalny dobrze radzi sobie na słabszych, uboższych ziemiach, znosi suszę i zanieczyszczenia powietrza. Zdecydowanie preferuje gleby wapienne (pH 7-7,5), choć i na kwaśniejszych będzie rósł. Jeśli jednak plonowanie ma być atrakcyjne to na pewno cornus mas „doceni” świetne warunki w formie żyznej i próchnicznej ziemi o umiarkowanej wilgotności. Nie wskazane są natomiast zastoiska mrozowe oraz podmokłe i zacienione miejsca, gdzie dereń jako światłolubna roślina nie będzie odpowiednio dorastał i owocował. Warto zastanowić się dobrze przed posadzeniem derenia nad docelowym  miejscem, ponieważ nie lubi on przesadzania. W związku z płytko zagłębiającym się systemem korzeniowym po posadzeniu należy regularnie podlewać młode drzewko. Jest to w zasadzie jedyna wymagana przez niego forma pielęgnacji, ponieważ nie ma potrzeby opryskiwania, przycinania czy specjalnego nawożenia tego gatunku. Zamiast nawozów sztucznych (których dereń nie lubi) dobrze sprawdzi się ściółka z obornika, która jest źródłem cennej próchnicy i składników pokarmowych.  Ponadto stanowi barierę przed nadmiernym odparowywaniem wody z gleby oraz ogranicza rozwój chwastów. Rozstawa dla derenia wynosi 2,5-3 m w rzędzie oraz 4 m między rzędami. Na plantacjach dla maszyn należy zwiększyć rozstaw między rzędami do 5m.

    Dereń jadalny - odmiany i właściwości

    Odmiany derenia jadalnego różnią się między sobą kolorem owoców, porą dojrzewania i smakiem. Niektóre są odmianami uniwersalnymi inne nadają się tylko na przetwory. Słodycz smaku nie zależy od intensywności koloru skórki, a od stosunku ekstraktu do kwasowości. Im jest on wyższy tym owoce lepiej smakują w formie deserowej. Bez względu na to jak smakują, nieocenione są ich właściwości zdrowotne. Zawierają w swoim składzie wiele substancji między innymi witaminę C, kwasy organiczne, pektyny, związki przeciwutleniające - polifenolowe (antocyjany) oraz rzadko spotykane związki irydoidowe- kwas loganowy o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki swoim właściwościom ściągającym i przeciwzapalnym dereń stosowany jest w chorobach przewodu pokarmowego.

    Polskie odmiany derenia jadalnego

    ODMIANA CZAS ZBIORÓW OWOCE ZAWARTOŚĆ OWOCÓW PRZEZNACZENIE
    DUBLANY II poł sierpnia ●dojrzewa jednocześnie śr. masa 3,3 g gruszkowe, ciemnoczerwone pestka 12% 14% cukrów 2,4% kwasów 34 mg wit. C 76 mg flawonoidów 220 mg irydoidów Do spożywania w stanie świeżym, na nalewki i przetwory
    JULIUSZ koniec sierpnia ●dojrzewa jednocześnie śr. masa 2,7 g kuliste, czerwono-różowe 11% cukrów 3% kwasów 45 mg wit. C 50 mg flawonoidów 146 mg irydoidów Smaczne w stanie świeżym, doskonałe do kiszenia i na soki. Na kompoty, do zakwaszania przetworów
    SZAFER koniec sierpnia ●dojrzewa jednocześnie śr. masa 3 g gruszkowe, ciemnowiśniowe pestka 14% 16%cukrów 2,4%kwasów 58 mg wit C 160 mg flawonoidów 195 mg irydoidów Do spożywania w stanie świeżym, nalewki, soki, przetwory
    FLORIANKA I poł września ●dojrzewa nierównomiernie śr. masa 3,4 g owalne, od jasno po ciemnoczerwone pestka 11% 10% cukrów 2,8% kwasów 31 mg wit. C 64 mg flawonoidów 120 mg irydoidów Do kiszenia, na nalewki, do zakwaszania przetworów owocowych
    PACZOSKI   pocz. września ●dojrzewa nierównomiernie śr. masa 3 g wydłużone, butelkowe czerwone 13%cukrów 2,7%kwasów 42 mg wit. C 82 mg flawonoidów 230 mg irydoidów Do bezpośredniego spożycia oraz na nalewki, przetwory
    PODOLSKI połowa września ●dojrzewa nierównomiernie śr. masa 3,1 g owalne, czerwono-wiśniowe pestka 10 10%cukrów 2,8%kwasów 38 mg wit. C 84 mg flawonoidów 227 mg irydoidów Do zakwaszania przetworów owocowych, na nalewki, soki, przetwory

    Austriackie odmiany derenia jadalnego

    ODMIANA CZAS ZBIORÓW OWOCE ZAWARTOŚĆ OWOCÓW PRZEZNACZENIE
    JOLICO wrzesień/październik ●dojrzewa nierównomiernie śr. masa 5 g owalne, od jasno po ciemnoczerwone pestka 10% b.d. Na przetwory m.in. dżemy, nalewki, wina

    Ukraińskie odmiany derenia jadalnego

    ODMIANA CZAS ZBIORÓW OWOCE ZAWARTOŚĆ OWOCÓW PRZEZNACZENIE
    NIEŻNYJ sierpień śr. masa 4-5,5g żółte, butelkowe, pestka 10% brak danych Do spożywania na surowo, na przetwory
    KORRAŁOWYJ MARKA sierpień/wrzesień śr. masa5,8-6,8g różowo-czerwone, kulisto-baryłkowe pestka 10% 13%cukrów 1,2%kwasów Do spożywania na surowo, na przetwory, dżemy, marmolady, kiszonki, wina
    WYDUBIECKIJ II połowa sierpnia śr. masa 6,5-7,6g ciemnoczerwone, gruszkowe pestka 10,5% 7,5%cukrów 1,5%kwasów Do jedzenia na surowo, na przetwory, dżemy, soki, wina, kiszonki
    JANTARNYJ wrzesień śr. masa 3,2-4g żółte, owalne pestka 11% 9,6%cukrów 1,7%kwasów Do jedzenia na surowo, na kiszonki, soki, nalewki, dżemy
    SWIETLJACZOK wrzesień śr. masa 7,5-10g ciemnoczerwone, butelkowe pestka 7,5% 9,7%cukrów 1,8%kwasów Do jedzenia na surowo, na przetwory, do mrożenia
    KOSTIA wrzesień/październik masa 6-9 g ciemnoczerwone, butelkowe pestka 11,7% b.d. Na przetwory- kompoty, soki, nalewki, dżemy

    Dereń jadalny - rozmnażanie

    Rozmnażanie derenia jadalnego odbywa się na kilka sposobów. Głównie przez wysiew nasion, choć jest to metoda pracochłonna, która kończy się fiaskiem przy najmniejszym błędzie na kolejnym etapie. Najtrudniej jest przy tej metodzie przerwać spoczynek bezwzględny nasion i doprowadzić do ich kiełkowania, ponieważ nasiona derenia mają grubą łupinę nasienną. Kolejną metodą jest rozmnażanie przez sadzonki zdrewniałe lub zielne. Jednak najbardziej wydajną metodą jest szczepienie, które gwarantuje powtarzalność cech matecznych i szybkie wejście w okres owocowania (nawet 2 -3 rok po posadzeniu). W porównaniu do derenia jadalnego rozmnażanego ze szczepienia ten uzyskany z siewu zaczyna owocować dopiero w 6-8 roku. Ponadto szczepiony dereń w przeciwieństwie do dzikich siewek ma większe i smaczniejsze owoce, a krzew/drzewko osiąga mniejsze rozmiary do 3-3,5 m wysokości i 2-3 m szerokości.

    Dereń jadalny sadzonki

    W naszej ofercie znajda Państwo szeroki wybór sadzonek derenia jadalnego różnych odmian pochodzących ze sprawdzonego źródła. Sprzedajemy zarówno sadzonki w doniczkach, które można sadzić przez cały okres wegetacji jak również sadzonki z gołym korzeniem, które sadzimy wiosną lub jesienią. Zapraszamy do sprawdzenia wszystkich odmian derenia jadalnego jak i pozostałych drzew i krzewów owocowych dostępnych w naszym sklepie internetowym online!