Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

Show sidebar
Wybierz ilość produktów na stronie 20 28 36
zakres cenowy
    deren jadalny drzewko z owocami
    zamknij

    Dereń jadalny Jolico w doniczce

    11,90 
    Wysyłka - luty/marzec .   To austriacka wielkoowocowa odmiana. Bardzo szybko rozpoczynająca owocowanie.  Polecana szczególnie na przetwory. Krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce P9.
    sadzonka derenia jadalnego, cornus mas
    zamknij

    Dereń jadalny szczepiony Kostia

    49,00 
    Wysyłka - luty/marzec .   Późna ukraińska odmiana o bardzo dużych owocach. Wysoce odporna na mrozy i choroby. DUŻA SADZONKA 100-150cm! Dereń jadalny szczepiony. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
    sadzonka derenia jadalnego, cornus mas
    zamknij

    Dereń jadalny szczepiony Florianka

    49,00 
    Wysyłka - luty/marzec .   Silnie rosnąca polska odmiana o późnej porze dojrzewania owoców. Odporna na choroby i szkodniki DUŻA SADZONKA 100-150cm! Dereń jadalny szczepiony. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
    sadzonka derenia jadalnego, cornus mas
    zamknij

    Dereń jadalny szczepiony Szafer

    59,00 
    Wysyłka - luty/marzec .   Wczesna polska uniwersalna odmiana uważana za jedną z najsmaczniejszych. Polecana w stanie surowym jak i na przetwory. DUŻA SADZONKA 100-150cm! Dereń jadalny szczepiony. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
    sadzonka derenia jadalnego, cornus mas
    zamknij

    Dereń jadalny szczepiony Paczoski

    49,00 
    Wysyłka - luty/marzec .   Wytrzymała polska odmiana o atrakcyjnych i smacznych owocach. Owoce bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. DUŻA SADZONKA 100-150cm! Dereń jadalny szczepiony. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
    sadzonka derenia jadalnego, cornus mas
    zamknij

    Dereń jadalny szczepiony Podolski

    49,00 
    Wysyłka - luty/marzec .   Najpóźniejsza, bardzo plenna polska odmiana o dużych owocach. Polecana szczególnie na przetwory. DUŻA SADZONKA 100-150cm! Dereń jadalny szczepiony. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
    sadzonka derenia jadalnego, cornus mas
    zamknij

    Dereń jadalny szczepiony Dublany

    49,00 
    Wysyłka - luty/marzec .   Wczesna odmiana o smacznych i równomiernie dojrzewających owocach. Mało wymagająca i tolerancyjna. DUŻA SADZONKA 100-150cm! Dereń jadalny szczepiony. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
    sadzonka derenia jadalnego, cornus mas
    zamknij

    Dereń jadalny szczepiony Juliusz

    49,00 
    Wysyłka - luty/marzec .   Polska odmiana dojrzewająca jednocześnie. Doskonała na kiszenie i soki. Mało wymagająca i odporna. DUŻA SADZONKA 100-150cm! Dereń jadalny szczepiony. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń Jadalny - sadzonki ze szkółki drzew

    jagody dereniaDereń jadalny Cornus mas to gatunek bardzo stary, znany już w starożytności. W Polsce również popularny swego czasu, sadzony najczęściej przy klasztorach i dworach, zapomniany po II wojnie światowej. Obecnie wraca do łask w dobie zdrowej i ekologicznej żywności, zresztą jak wiele innych gatunków. Poszukiwacze zdrowych i bogatych w składniki mineralne surowców, odnajdą wśród wielu odmian dereni jadalnych coś dla siebie. Dereń jadalny jest rośliną długowieczną, może liczyć po 100, 200, a nawet więcej lat i co ciekawe wciąż obficie owocować. Dereń rośnie jako duży krzew (3-5m) lub małe drzewko o kulisto-rozłożystej koronie. Ta niezwykle mało wymagająca roślina jest jedną z pierwszych kwitnących roślin w środowisku. Już nawet w lutym pojawiają się żółte kwiaty, które są pierwszym pokarmem dla pszczół. Szczyt kwitnienia przypada na marzec, w niektórych rejonach przeciąga się do kwietnia (w zależności od pogody). Wszystkie odmiany derenia jadalnego również te z siewu mimo różnej pory dojrzewania owoców, kwitną w tym samym czasie, co oznacza, że wszystkie mogą być dla siebie nawzajem zapylaczem. Owoce derenia to pestkowce, które mogą być małe lub wielkoowocowe o barwie od żółtej przez różne odcienie czerwieni po czarne, są one niezwykle cenne pod względem składu. Są soczyste, a smak ich jest kwaskowo-słodki z nutą cierpkości w zależności od proporcji kwasów do cukrów. Owoce derenia jadalnego można przerabiać na wiele sposobów m.in. dżemy, marmolady, galaretki, kiszonki, soki lub dodawać do zakwaszania innych przetworów. Ponadto można wytwarzać z nich wina lub bardzo znaną i popularną wśród nalewek - dereniówkę.

    Dereń jadalny – uprawa, stanowisko

    W związku z szerokim zakresem tolerancji derenia jadalnego (cornus mas) na warunki klimatyczno-glebowe, mógłby rosnąć w zasadzie wszędzie. Nie mniej jednak, aby owoce zdążyły dojrzeć i nie przemarzły warto odmianę derenia jadalnego dostosować pod kątem okresu dojrzewania do rejonu, w którym ma być sadzona. Te odmiany, które dojrzewają późno np. Florianka i Podolski należy sadzić poza terenami północno-wschodnimi oraz górami. Na tych terenach lepiej sprawdzą się odmiany wcześniej dojrzewające. Dereń jadalny dobrze radzi sobie na słabszych, uboższych ziemiach, znosi suszę i zanieczyszczenia powietrza. Zdecydowanie preferuje gleby wapienne (pH 7-7,5), choć i na kwaśniejszych będzie rósł. Jeśli jednak plonowanie ma być atrakcyjne to na pewno cornus mas „doceni” świetne warunki w formie żyznej i próchnicznej ziemi o umiarkowanej wilgotności. Nie wskazane są natomiast zastoiska mrozowe oraz podmokłe i zacienione miejsca, gdzie dereń jako światłolubna roślina nie będzie odpowiednio dorastał i owocował. Warto zastanowić się dobrze przed posadzeniem derenia nad docelowym  miejscem, ponieważ nie lubi on przesadzania. W związku z płytko zagłębiającym się systemem korzeniowym po posadzeniu należy regularnie podlewać młode drzewko. Jest to w zasadzie jedyna wymagana przez niego forma pielęgnacji, ponieważ nie ma potrzeby opryskiwania, przycinania czy specjalnego nawożenia tego gatunku. Zamiast nawozów sztucznych (których dereń nie lubi) dobrze sprawdzi się ściółka z obornika, która jest źródłem cennej próchnicy i składników pokarmowych.  Ponadto stanowi barierę przed nadmiernym odparowywaniem wody z gleby oraz ogranicza rozwój chwastów. Rozstawa dla derenia wynosi 2,5-3 m w rzędzie oraz 4 m między rzędami. Na plantacjach dla maszyn należy zwiększyć rozstaw między rzędami do 5m.

    Dereń jadalny - odmiany i właściwości

    Odmiany derenia jadalnego różnią się między sobą kolorem owoców, porą dojrzewania i smakiem. Niektóre są odmianami uniwersalnymi inne nadają się tylko na przetwory. Słodycz smaku nie zależy od intensywności koloru skórki, a od stosunku ekstraktu do kwasowości. Im jest on wyższy tym owoce lepiej smakują w formie deserowej. Bez względu na to jak smakują, nieocenione są ich właściwości zdrowotne. Zawierają w swoim składzie wiele substancji między innymi witaminę C, kwasy organiczne, pektyny, związki przeciwutleniające - polifenolowe (antocyjany) oraz rzadko spotykane związki irydoidowe- kwas loganowy o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki swoim właściwościom ściągającym i przeciwzapalnym dereń stosowany jest w chorobach przewodu pokarmowego.

    ODMIANACZAS ZBIORÓWOWOCEZAWARTOŚĆ OWOCÓWPRZEZNACZENIE
    DUBLANYII poł sierpnia
    ●dojrzewa
    jednocześnie
    śr. masa 3,3 g
    gruszkowe, ciemnoczerwone
    14% cukrów
    2,4% kwasów
    34 mg wit. C
    76 mg flawonoidów
    220 mg irydoidów
    Do spożywania w stanie świeżym, na nalewki i przetwory
    JULIUSZkoniec sierpnia
    ●dojrzewa jednocześnie
    śr. masa 2,7 g
    kuliste, czerwono-różowe
    11% cukrów
    3% kwasów
    45 mg wit. C
    50 mg flawonoidów
    146 mg irydoidów
    Smaczne w stanie świeżym, doskonałe do kiszenia i na soki. Na kompoty, do zakwaszania przetworów
    SZAFERkoniec sierpnia
    ●dojrzewa
    jednocześnie
    śr. masa 3 g
    gruszkowe,
    ciemnowiśniowe
    16%cukrów
    2,4%kwasów
    58 mg wit C
    160 mg flawonoidów
    195 mg irydoidów
    Do spożywania w stanie świeżym, nalewki, soki, przetwory
    FLORIANKAI poł września
    ●dojrzewa
    nierównomiernie
    śr. masa 3,4 g
    owalne,
    od jasno po ciemnoczerwone
    10% cukrów
    2,8% kwasów
    31 mg wit. C
    64 mg flawonoidów
    120 mg irydoidów
    Do kiszenia, na nalewki, do zakwaszania
    przetworów owocowych
    PACZOSKI
     
    pocz. września
    ●dojrzewa
    nierównomiernie
    śr. masa 3 g
    wydłużone, butelkowe
    czerwone
    13%cukrów
    2,7%kwasów
    42 mg wit. C
    82 mg flawonoidów
    230 mg irydoidów
    Do bezpośredniego spożycia oraz na nalewki, przetwory
    PODOLSKIpołowa września
    ●dojrzewa
    nierównomiernie
    śr. masa 3,1 g
    owalne, czerwono-wiśniowe
    10%cukrów
    2,8%kwasów
    38 mg wit. C
    84 mg flawonoidów
    227 mg irydoidów
    Do zakwaszania przetworów owocowych, na nalewki, soki, przetwory
    JOLICOwrzesień/październik
    ●dojrzewa
    nierównomiernie
    śr. masa 5 g
    owalne,
    od jasno po ciemnoczerwone
    b.d.Na przetwory m.in. dżemy, nalewki, wina
    KOSTIAwrzesień/październikmasa 6-9 g
    ciemnoczerwone,
    butelkowe
    b.d.Na przetwory- kompoty, soki, nalewki, dżemy

    Dereń jadalny - rozmnażanie

    Rozmnażanie derenia jadalnego odbywa się na kilka sposobów. Głównie przez wysiew nasion, choć jest to metoda pracochłonna, która kończy się fiaskiem przy najmniejszym błędzie na kolejnym etapie. Najtrudniej jest przy tej metodzie przerwać spoczynek bezwzględny nasion i doprowadzić do ich kiełkowania, ponieważ nasiona derenia mają grubą łupinę nasienną. Kolejną metodą jest rozmnażanie przez sadzonki zdrewniałe lub zielne. Jednak najbardziej wydajną metodą jest szczepienie, które gwarantuje powtarzalność cech matecznych i szybkie wejście w okres owocowania (nawet 2 -3 rok po posadzeniu). W porównaniu do derenia jadalnego rozmnażanego ze szczepienia ten uzyskany z siewu zaczyna owocować dopiero w 6-8 roku. Ponadto szczepiony dereń w przeciwieństwie do dzikich siewek ma większe i smaczniejsze owoce, a krzew/drzewko osiąga mniejsze rozmiary do 3-3,5 m wysokości i 2-3 m szerokości.