Wyświetlanie wszystkich wyników: 14

Wybierz ilość produktów na stronie 20 28 36
zakres cenowy

    Dereń jadalny Jolico w doniczce

    16,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    To austriacka wielkoowocowa odmiana derenia czerwonego. Bardzo szybko rozpoczynająca owocowanie.  Polecana szczególnie na przetwory. Krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

    Dereń jadalny Golden Glory w doniczce

    16,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Odmiana derenia nadająca się do małych ogrodów. Krzew ozdobny ładnie prezentujący się poprzez intensywnie wybarwione liście. We wrześniu pojawiają się średnie, jadalne owoce. Krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

    Dereń jadalny Szafer – szczepiony

    49,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Wczesna polska uniwersalna odmiana uważana za jedną z najsmaczniejszych. Polecana w stanie surowym jak i na przetwory. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń jadalny Swietljaczok w doniczce

    16,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Odmiana o największych ciemnoczerwonych owocach z małą pestką. Idealne do przechowania, mrożenia i przetwórstwa. Owoce nie osypują się. Krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

    Dereń jadalny Paczoski – szczepiony

    39,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Wytrzymała polska odmiana o atrakcyjnych i smacznych owocach. Owoce bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń jadalny Dublany – szczepiony

    39,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Wczesna odmiana o smacznych i równomiernie dojrzewających owocach. Mało wymagająca i tolerancyjna. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń jadalny Korałłowyj Marka w doniczce

    16,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Jedna z najlepszych jakościowo i smakowo odmian ukraińskich. Plenna odmiana o różowo-czerwonych owocach, idealnych na przetwory jak i do jedzenia na surowo. Krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

    Dereń jadalny Juliusz – szczepiony

    39,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Polska odmiana dojrzewająca jednocześnie. Doskonała na kiszenie i soki. Mało wymagająca i odporna. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń jadalny Podolski – szczepiony

    39,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Najpóźniejsza, bardzo plenna polska odmiana o dużych owocach. Polecana szczególnie na przetwory. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń jadalny Florianka – szczepiony

    49,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Silnie rosnąca polska odmiana o późnej porze dojrzewania owoców. Odporna na choroby i szkodniki. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń jadalny Kostia – szczepiony

    49,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Późna ukraińska odmiana o bardzo dużych owocach. Wysoce odporna na mrozy i choroby. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń jadalny Nieżnyj – szczepiony

    49,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Wczesna i odporna odmiana o żółtych i smacznych owocach. Mało wymagająca i tolerancyjna. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń jadalny Jantarnyj – szczepiony

    39,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Ukraińska, żółtoowocowa odmiana derenia. Jedna z najplenniejszych odmian, owoce deserowo-przetwórcze. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń jadalny Wydubieckij – szczepiony

    39,90 

    Wysyłka: do 10 dni roboczych

    Jedna z najplenniejszych ukraińskich odmian wielkoowocowych. Możliwy jednorazowy zbiór, owoce nie osypują się. Średnio wczesna odmiana o bardzo zdrowych owocach. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

    Dereń Jadalny - sadzonki ze szkółki drzew i krzewów

    jagody derenia

    Dereń jadalny Cornus mas to gatunek bardzo stary, znany już w starożytności. W Polsce również popularny swego czasu, sadzony najczęściej przy klasztorach i dworach, zapomniany po II wojnie światowej. Popularny w medycynie ludowej ze względu na prozdrowotne właściwości owoców. Spotkać można go zarówno w starych przydomowych ogrodach jak i parkach. Obecnie wraca do łask w dobie zdrowej i ekologicznej żywności, zresztą jak wiele innych gatunków. Dereń jest stosunkowo łatwy do uprawy. Poszukiwacze zdrowych i bogatych w składniki mineralne surowców, odnajdą wśród wielu odmian dereni jadalnych coś dla siebie. Dereń jadalny jest rośliną długowieczną, łatwą w uprawie, może liczyć po 100, 200, a nawet więcej lat i co ciekawe wciąż obficie owocować. Dereń rośnie jako duży krzew (3-5m) lub małe drzewko o kulisto-rozłożystej koronie. Ta niezwykle mało wymagająca roślina jest jedną z pierwszych kwitnących roślin w środowisku. Już nawet w lutym pojawiają się żółte kwiaty, które są pierwszym pokarmem dla pszczół. Szczyt kwitnienia przypada na marzec, w niektórych rejonach przeciąga się do kwietnia (w zależności od pogody).

    Owoce derenia jadalnego - zastosowanie

    Wszystkie odmiany derenia jadalnego również te z siewu mimo różnej pory dojrzewania owoców, kwitną w tym samym czasie, co oznacza, że wszystkie mogą być dla siebie nawzajem zapylaczem. W zależności od odmiany i warunków owoce dojrzewają od połowy sierpnia do połowy września. Owoce derenia to pestkowce, które mogą być małe lub wielkoowocowe. Wyróżniamy derenie żółte, derenie czerwone w różnych odcieniach po prawie czarne, są one niezwykle cenne pod względem składu. Najczęściej to czerwone owoce o podłużnym kształcie. Są soczyste, a smak ich jest kwaskowo-słodki z nutą cierpkości w zależności od proporcji kwasów do cukrów. Owocowe derenia jadalnego oczywiście można spożywać na surowo. Jednak najczęściej mocno kwaśny smak sprawia że nie jest to najlepszy wybór. Owoce derenia jadalnego można przerabiać na wiele sposobów m.in. konfitur (dżemy, marmolady), galaretki, kiszonki, soki lub dodawać do zakwaszania innych przetworów. Ponadto można wytwarzać z nich wina lub bardzo znaną i popularną wśród nalewek - nalewkę dereniówkę.

    Dereń jadalny – uprawa w Polsce, najlepsze stanowisko

    W związku z szerokim zakresem tolerancji derenia jadalnego (cornus mas) na warunki klimatyczno-glebowe, mógłby rosnąć w zasadzie wszędzie. Najlepsze jednak będą gleby żyzne, dodatkowym atutem będzie fakt, że gleba jest stale umiarkowanie wilgotna. Nie mniej jednak, aby owoce zdążyły dojrzeć i nie przemarzły warto odmianę derenia jadalnego dostosować pod kątem okresu dojrzewania do rejonu, w którym ma być sadzona. Te odmiany, które dojrzewają późno np. Florianka i Podolski należy sadzić poza terenami północno-wschodnimi oraz górami. Na tych terenach lepiej sprawdzą się odmiany wcześniej dojrzewające. Dereń jadalny dobrze radzi sobie na słabszych, uboższych ziemiach, znosi suszę i zanieczyszczenia powietrza. Zdecydowanie preferuje gleby wapienne (pH 7-7,5), choć i na kwaśniejszych będzie rósł. Jeśli jednak plonowanie ma być atrakcyjne to na pewno cornus mas „doceni” świetne warunki w formie żyznej i próchnicznej ziemi o umiarkowanej wilgotności. Nie wskazane są natomiast zastoiska mrozowe oraz podmokłe i zacienione miejsca, gdzie dereń jako światłolubna roślina nie będzie odpowiednio dorastał i owocował. Warto zastanowić się dobrze przed posadzeniem derenia nad docelowym  miejscem, ponieważ nie lubi on przesadzania. W związku z płytko zagłębiającym się systemem korzeniowym po posadzeniu należy regularnie podlewać młode drzewko. Jest to w zasadzie jedyna wymagana przez niego forma pielęgnacji, ponieważ nie ma potrzeby opryskiwania, przycinania czy specjalnego nawożenia tego gatunku. Zamiast nawozów sztucznych (których dereń nie lubi) dobrze sprawdzi się ściółka z obornika, która jest źródłem cennej próchnicy i składników pokarmowych.  Ponadto stanowi barierę przed nadmiernym odparowywaniem wody z gleby oraz ogranicza rozwój chwastów. Rozstawa dla derenia wynosi 2,5-3 m w rzędzie oraz 4 m między rzędami. Na plantacjach dla maszyn należy zwiększyć rozstaw między rzędami do 5m.

    Dereń jadalny - odmiany i właściwości

    Odmiany derenia jadalnego różnią się między sobą kolorem owoców, porą dojrzewania i smakiem. Niektóre są odmianami uniwersalnymi inne nadają się tylko na przetwory. Słodycz smaku nie zależy od intensywności koloru skórki, a od stosunku ekstraktu do kwasowości. Im jest on wyższy tym owoce lepiej smakują w formie deserowej. Bez względu na to jak smakują, nieocenione są ich właściwości zdrowotne. Zawierają w swoim składzie wiele substancji między innymi witaminę C, kwasy organiczne, pektyny, związki przeciwutleniające - polifenolowe (antocyjany) oraz rzadko spotykane związki irydoidowe- kwas loganowy o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki swoim właściwościom ściągającym i przeciwzapalnym dereń stosowany jest w chorobach przewodu pokarmowego.

    Polskie odmiany derenia jadalnego

    ODMIANA CZAS ZBIORÓW OWOCE ZAWARTOŚĆ OWOCÓW PRZEZNACZENIE
    DUBLANY II poł sierpnia
    ●dojrzewa
    jednocześnie
    śr. masa 3,3 g
    gruszkowe, ciemnoczerwone
    pestka 12%
    14% cukrów
    2,4% kwasów
    34 mg wit. C
    76 mg flawonoidów
    220 mg irydoidów
    Do spożywania w stanie świeżym, na nalewki i przetwory
    JULIUSZ koniec sierpnia
    ●dojrzewa jednocześnie
    śr. masa 2,7 g
    kuliste, czerwono-różowe
    11% cukrów
    3% kwasów
    45 mg wit. C
    50 mg flawonoidów
    146 mg irydoidów
    Smaczne w stanie świeżym, doskonałe do kiszenia i na soki. Na kompoty, do zakwaszania przetworów
    SZAFER koniec sierpnia
    ●dojrzewa
    jednocześnie
    śr. masa 3 g
    gruszkowe,
    ciemnowiśniowe
    pestka 14%
    16%cukrów
    2,4%kwasów
    58 mg wit C
    160 mg flawonoidów
    195 mg irydoidów
    Do spożywania w stanie świeżym, nalewki, soki, przetwory
    FLORIANKA I poł września
    ●dojrzewa
    nierównomiernie
    śr. masa 3,4 g
    owalne,
    od jasno po ciemnoczerwone
    pestka 11%
    10% cukrów
    2,8% kwasów
    31 mg wit. C
    64 mg flawonoidów
    120 mg irydoidów
    Do kiszenia, na nalewki, do zakwaszania
    przetworów owocowych
    PACZOSKI
     
    pocz. września
    ●dojrzewa
    nierównomiernie
    śr. masa 3 g
    wydłużone, butelkowe
    czerwone
    13%cukrów
    2,7%kwasów
    42 mg wit. C
    82 mg flawonoidów
    230 mg irydoidów
    Do bezpośredniego spożycia oraz na nalewki, przetwory
    PODOLSKI połowa września
    ●dojrzewa
    nierównomiernie
    śr. masa 3,1 g
    owalne, czerwono-wiśniowe
    pestka 10
    10%cukrów
    2,8%kwasów
    38 mg wit. C
    84 mg flawonoidów
    227 mg irydoidów
    Do zakwaszania przetworów owocowych, na nalewki, soki, przetwory

    Austriackie odmiany derenia jadalnego

    ODMIANA CZAS ZBIORÓW OWOCE ZAWARTOŚĆ OWOCÓW PRZEZNACZENIE
    JOLICO wrzesień/październik
    ●dojrzewa
    nierównomiernie
    śr. masa 5 g
    owalne,
    od jasno po ciemnoczerwone
    pestka 10%
    b.d. Na przetwory m.in. dżemy, nalewki, wina

    Ukraińskie odmiany derenia jadalnego

    ODMIANA CZAS ZBIORÓW OWOCE ZAWARTOŚĆ OWOCÓW PRZEZNACZENIE
    NIEŻNYJ sierpień śr. masa 4-5,5g
    żółte, butelkowe,
    pestka 10%
    brak danych Do spożywania na surowo, na przetwory
    KORRAŁOWYJ MARKA sierpień/wrzesień śr. masa5,8-6,8g
    różowo-czerwone, kulisto-baryłkowe
    pestka 10%
    13%cukrów
    1,2%kwasów
    Do spożywania na surowo, na przetwory, dżemy, marmolady, kiszonki, wina
    WYDUBIECKIJ II połowa sierpnia śr. masa 6,5-7,6g
    ciemnoczerwone,
    gruszkowe
    pestka 10,5%
    7,5%cukrów
    1,5%kwasów
    Do jedzenia na surowo, na przetwory, dżemy, soki, wina, kiszonki
    JANTARNYJ wrzesień śr. masa 3,2-4g
    żółte,
    owalne
    pestka 11%
    9,6%cukrów
    1,7%kwasów
    Do jedzenia na surowo, na kiszonki, soki, nalewki, dżemy
    SWIETLJACZOK wrzesień śr. masa 7,5-10g
    ciemnoczerwone, butelkowe
    pestka 7,5%
    9,7%cukrów
    1,8%kwasów
    Do jedzenia na surowo, na przetwory, do mrożenia
    KOSTIA wrzesień/październik masa 6-9 g
    ciemnoczerwone,
    butelkowe
    pestka 11,7%
    b.d. Na przetwory- kompoty, soki, nalewki, dżemy

    Dereń jadalny - rozmnażanie

    Rozmnażanie derenia jadalnego odbywa się na kilka sposobów. Głównie przez wysiew nasion, choć jest to metoda pracochłonna, która kończy się fiaskiem przy najmniejszym błędzie na kolejnym etapie. Najtrudniej jest przy tej metodzie przerwać spoczynek bezwzględny nasion i doprowadzić do ich kiełkowania, ponieważ nasiona derenia mają grubą łupinę nasienną. Kolejną metodą jest rozmnażanie przez sadzonki zdrewniałe lub zielne. Jednak najbardziej wydajną metodą jest szczepienie, które gwarantuje powtarzalność cech matecznych i szybkie wejście w okres owocowania (nawet 2 -3 rok po posadzeniu). W porównaniu do derenia jadalnego rozmnażanego ze szczepienia ten uzyskany z siewu zaczyna owocować dopiero w 6-8 roku. Ponadto szczepiony dereń w przeciwieństwie do dzikich siewek ma większe i smaczniejsze owoce, a krzew/drzewko osiąga mniejsze rozmiary do 3-3,5 m wysokości i 2-3 m szerokości.

    Dereń jadalny sadzonki

    W naszej ofercie znajda Państwo szeroki wybór sadzonek derenia jadalnego różnych odmian pochodzących ze sprawdzonego źródła. Sprzedajemy zarówno sadzonki w doniczkach, które można sadzić przez cały okres wegetacji jak również sadzonki z gołym korzeniem, które sadzimy wiosną lub jesienią. Zapraszamy do sprawdzenia wszystkich odmian derenia jadalnego jak i pozostałych drzew i krzewów owocowych dostępnych w naszym sklepie internetowym online!