Kontrolę nad jakością roślin z naszej szkółki sprawuje:
Morwa
Morwa biała w doniczce
Morwa czarna w doniczce
Morwa biała Milanówek w doniczce
Morwa czarna Illinois Everbearing w doniczce
Morwa — charakterystyka, właściwości i uprawa
Morwa to rodzaj okazałych krzewów lub niewielkich drzew liściastych zaliczanych do rodziny morwowatych. Rośliny te rosną do ok. 15 m, mają kształtne, kuliste korony i miękkie, jajowate lub sercowate liście. Doskonale prezentują się jako ozdoba ogrodu.
Morwa Biała, Morwa Czarna — wymagania glebowe
Morwa biała lubi gleby żyzne, najlepiej lekkie i gliniaste, choć poradzi sobie również na glebach piaszczystych, a nawet kamienistych. Aby zapewnić roślinie dobre warunki do wzrostu, należy zadbać o korzystne środowisko — sadzonki morwy białej najlepiej przyjmą się w miejscach dobrze nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Morwa czarna potrzebuje gleby gliniastej lub lekko piaszczystej, najlepiej wzbogaconej kompostem, przepuszczalnej o obojętnym odczynie. Najlepiej rośnie w miejscach, do których dociera dużo światła słonecznego, na stanowiskach chroniących ją przed wiatrem.
Sadzenie morwy
Zarówno morwę białą, jak i czarną należy sadzić tak, by zapewnić roślinom sporo miejsca do swobodnego wzrostu. Warto upewnić się, że wybrane sadzonki morwy mają rozbudowany system korzeniowy i są zdrowe (dlatego zaleca się kupowanie ich w godnych zaufania szkółkach ogrodniczych lub od innych sprawdzonych dostawców, których nadzoruje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin). Morwę najlepiej sadzić wiosną lub jesienią, bezpośrednio po wykopaniu z gleby i nieco głębiej niż rosły w poprzednim miejscu — dzięki temu sadzonki będą miały szansę szybciej się ukorzenić. Drzewka morwy mają dość rozłożyste korony, dlatego warto sadzić je nie gęściej niż co ok. 5 m. Natomiast rośliny, które mają być uprawiane w formie żywopłotu, można sadzić nawet co ok. 2 m.
Zabiegi pielęgnacyjne — morwa
Roślina ta wykazuje dużą odporność na działanie szkodników i choroby, przez co nie wymaga szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Wystarczą standardowe czynności, takie jak usuwanie chwastów, spulchnianie podłoża i sporadyczne (co kilka lat) odżywianie gleby kompostem. Bardzo ważne jest regularne przycinanie i formowanie, ponieważ drzewka intensywnie się rozrastają. Trzeba też pamiętać, żeby ochronić drzewka przed niskimi temperaturami, zwłaszcza morwę czarną, która wykazuje znacznie mniejszą odporność na mróz niż odmiana biała.
Owoce morwy białej /czarnej — właściwości i zastosowanie
Morwa słynie ze swoich bogatych w witaminy i cenne właściwości lecznicze owoców, które szeroko wykorzystuje się ziołolecznictwie i farmakologii. Działają wspomagająco w walce z dolegliwościami trawiennymi i wysokim cholesterolem, działają przeciwzapalnie, pozytywnie wpływają na układ moczowy, a także obniżają poziom cukru we krwi i w naturalny sposób ułatwiają odchudzanie. Oprócz tego, że wykazują działanie lecznicze, te podobne do jeżyn owoce nadają się też do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory — można robić z nich soki, herbatki, nalewki, kompoty, syropy czy dżemy.
Morwa biała/czarna — terminy zbiorów
Morwa biała owocuje latem, zwykle w lipcu lub na przełomie czerwca i lipca. W przypadku morwy czarnej plony zbiera się w połowie lipca lub w sierpniu. Drzewka zaczynają owocować zazwyczaj po ok. 5 latach od posadzenia.
Morwa — najlepsze odmiany morwy białej/czarnej
Bardzo ciekawą odmianą jest "Pendula" — niezwykle ozdobna roślina o zwisających gałązkach, która idealnie sprawdzi się w mniejszych ogrodach. Równie atrakcyjnymi wizualnie opcjami są morwa biała "Macrophylla", charakteryzująca się dużymi, pięknymi liśćmi i morwa szerokolistna "Spirata", którą wyróżnia unikalny kształt pędów. Pamiętaj, że skorzystanie z oferty godnej zaufania szkółki owocowej to gwarancja udanych zakupów. Starannie kontrolowana jakość sadzonek daje pewność, że Twoje drzewko owocowe lub krzew będzie piękną i zdrową rośliną.