Kontrolę nad jakością roślin z naszej szkółki sprawuje:
Jagoda Goji
Jagoda Goji New Big
Jagoda Goji No.1
Jagoda Goji Korean Big
Jagoda Goji – kolcowój chiński
Jagoda Goji – sadzonki jagody Goji ze szkółki drzew i krzewów owocowych
Każdy, kto choć trochę orientuje się w aktualnych trendach żywieniowych i ma choćby ogólne pojęcie o tym, czym jest zdrowa dieta, z pewnością natknął się na termin superfoods. Superfoods - w polskiej wersji językowej po prostu superżywność - to nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego, które dzięki bogactwu składników mineralnych i witamin, korzystnie wpływają na organizm człowieka.
Jednym z takich superproduktów są właśnie jagody goji, od ponad 2500 lat wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich. Przyjrzyjmy się im więc nieco bliżej i odpowiedzmy sobie na kilka istotnych pytań, z których najważniejsze to jakie właściwości lecznicze mają jagody goji i dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.
Czym właściwie jest goja?
Jagody goji to owoce rośliny znanej też jako kolcowój chiński (Lycium chinese L.) lub kolcowój pospolity (Lycium barbarum L.), zaliczającej się do rodziny psiankowatych i będącej blisko spokrewnioną z kolcowojem szkarłatnym. Naturalnym środowiskiem tej rośliny są kraje azjatyckie, gdzie od stuleci wykorzystuje się jej owoce w tradycyjnej medycynie ludowej. Najbardziej wartościowe są jagody z krzewów rosnących w dolinach tybetańskich oraz Himalajach, ponieważ są to tereny nieskażone zanieczyszczeniami oraz pestycydami.Jak wygląda jagoda goji?
Krzew jagody goji dorasta do 2-3 m, wytwarza długie, giętkie i przewieszające się pędy, które pokryte są cierniami. Liście są długie, o lancetowatym kształcie. Roślina kwitnie od czerwca do września - krzew obsypują drobne, fioletowe kwiaty; owocowanie rozpoczyna się natomiast w październiku. Pojawiają się wówczas czerwone, podłużne jagody, które w smaku przypominają żurawinę, choć są od niej mniej słodkie i bardziej cierpkie. Należy je zrywać ostrożnie, najlepiej z szypułkami, ponieważ są delikatne i wrażliwe na uszkodzenia. Po zerwaniu należy je w miarę szybko suszyć.Owoce goji w kuchni
Suszone jagody goji są świetnym dodatkiem do warzyw, zup, ryżu, mięsa czy sałatek. Stanowią też doskonałą przekąskę - można jadać je na surowo, bez żadnych dodatków, lub połączyć je np. z ulubioną mieszanką orzechów. Trzeba jednak zachować umiar w delektowaniu się tym przysmakiem, ponieważ jagody goji zawierają dość dużo kalorii (ok. 370 kcal na 100g). W kuchni chińskiej najczęściej gotuje się suszone owoce goji- są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie, co, zdaniem wielu, przydaje im smaku. Gotowane suszone jagody można wykorzystać do zrobienia aromatycznego naparu, który jest świetną alternatywą dla zwykłej herbaty. Ponadto z jagód można również robić zdrowe soki, wina i nalewki.Wyjątkowe właściwości goji
Ze względu na właściwości jakie posiadają, jagody goji określane są również jako „czerwone diamenty Wschodu”. Owoce kolcowoju są bowiem źródłem wielu witamin (zawierają m.in. witaminę E, witaminy z grupy B i znaczną ilość witaminy C), minerałów (takich jak fosfor, wapń, żelazo, cynk, selen) i przeciwutleniaczy (karotenoidów, flawonoidów i nienasyconych kwasów tłuszczowych). Bardzo cennym składnikiem jest też bioaktywny kompleks polisacharydowy. Obecność tak wielu substancji odżywczych sprawia, że jagody goji obecne w codziennej diecie mają znaczny leczniczy potencjał i mogą wspierać organizm człowieka w wielu kluczowych dla zdrowia aspektach. Mówi się, że jagody goji wykazują właściwości przeciwnowotworowe, oczyszczają wątrobę z toksyn, usprawniają funkcje trawienne, wspierają układ krążenia, zapobiegają chorobom serca, obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu, stymulują układ odpornościowy, wspomagają odchudzanie, a nawet poprawiają jakość snu oraz ogólne samopoczucie. Uważa się też, że dzięki dużej zawartości zeaksantyny i luteiny, owoce te korzystnie wpływają na wzrok (m.in. chronią siatkówkę oka przed promieniowaniem UVA/UVB). Nic więc dziwnego, że spożycie tego owocu na świecie wzrasta, szczególnie w dobie powrotu do zdrowej i mniej przetworzonej żywności o tzw. “czystym” składzie. Warto też zauważyć, że owoce goji są coraz częściej wykorzystywane przez przemysł farmaceutyczny, czego rezultatem jest ich dostępność w formie suplementów diety.Uprawa jagody goji i wymagania glebowe
Chociaż jagoda goji nie występuje naturalnie w naszym kraju, można z powodzeniem uprawiać ją również w naszych warunkach klimatycznych. W dodatku nie ma specjalnie dużych wymagań, co jest dobrą wiadomością dla tych, którzy chcieliby mieć ją w przydomowych ogródkach. Preferuje gleby lekkie, przepuszczalne, o odczynie lekko kwaśnym oraz dobrze nasłonecznione stanowisko. Nie sprawdza się za to na podmokłych, ciężkich i gliniastych glebach. Jest to roślina bardzo dobrze znosząca mroźne zimy oraz suszę. Mimo to, młode egzemplarze (pierwsze 2-3 lata) w najchłodniejszych rejonach warto okryć (kopiec + agrotkanina na krzew). Natomiast w przypadku długotrwałych susz, należy pamiętać, aby roślinę podlewać. Krzew jagody goji można prowadzić przy podporach, choć nie jest pnączem czepnym (trzeba przywiązać); można też pozostawić roślinę w formie swobodnej z łukowato wygiętymi pędami lub prowadzić w formie drzewka, z pniem sięgającym wysokości 1-1,5 metra. Przy sadzeniu kilku krzewów, należy zachować przynajmniej metrowy odstęp. Jagodę goji można sadzić zarówno jesienią jak i wiosną. Gleba powinna być wcześniej odchwaszczona i użyźniona - można zastosować w tym celu kompost lub próchniczną, żyzną ziemię, które należy wsypać do wykopanego dołka. W pierwszym roku po posadzeniu nawozimy krzewy od maja, stosując nawozy mineralne lub organiczne.Jagoda Goji – odmiany i właściwości
