Jak zabezpieczyć drzewka owocowe na zimę?

Zabezpieczanie drzew owocowych na zimę.

Bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, niekiedy decydującym o dalszym rozwoju i przetrwaniu naszych drzewek owocowych jest zabezpieczanie ich na zimę. Szczególną uwagę w tym względzie powinniśmy poświęcić nowo posadzonym drzewkom. Drzewka posadzone jesienią nie zdążyły jeszcze odpowiednio zakorzenić się w ziemi i ich prawdopodobieństwo przemarznięcia jest dużo większe. Przemarznąć mogą w tym czasie nawet gatunki stosunkowo odporne na niskie temperatury. Dlatego tak ważne jest zabezpieczanie drzew owocowych na zimę.

Kiedy zabezpieczyć drzewka owocowe na zimę?

Zabezpieczanie drzewek owocowych na zimę nie możemy wykonać zbyt wcześnie. Sadzonki drzew muszą najpierw wejść w stan spoczynku, następnie przechodzą proces hartowania poprzez stopniowe zmniejszanie się temperatury zewnętrznej. Im proces ten jest powolniejszy i stopniowy tym rośliny wykazują później większą mrozoodporność. Zbyt szybkie okrywanie opóźni hartowanie drzewka i zamiast pożytku przyniesie nam szkodę. Najlepszym momentem do zabezpieczania drzew owocowych na zimę jest ten, gdy temperatura spada w okolice 00C i prognozowane jest długotrwałe ochłodzenie. W praktyce jest to druga połowa listopada lub grudzień. Choć w tym roku (zima 2017/2018) dopiero w styczniu nastąpił odpowiedni moment do zabezpieczania drzew owocowych przed mrozami.

Jakie drzewka owocowe zabezpieczać na zimę?

Jak już wcześniej wspominaliśmy, każde nowo posadzone jesienią drzewo warto zabezpieczać na zimę. Najbardziej wrażliwe na ujemne temperatury są popularne pestkowce – wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, nektaryny i morele. Takie gatunki zabezpieczamy w całości, tzn. od pnia po koronę. Gatunki bardziej odporne na mróz możemy zabezpieczyć na zimę w mniejszym stopniu, zwiększając okrywę nad korzeniami oraz okrywając pień. Dla gatunków wysoce mrozoodpornych wystarczy podsypanie kopczyka chroniącego miejsce szczepienia oraz bielenie pnia.

Zabezpieczanie pni drzewek owocowych przed mrozem

Zabezpieczanie drzew owocowych na zimę - bielenie pni
Zabezpieczanie drzew owocowych na zimę – bielenie pni

Najważniejszym miejscem, które należy zabezpieczyć na zimę jest miejsce szczepienia. Toteż podstawowym zabiegiem jest usypanie kopczyka. Niektórzy zalecają jako materiału użyć: kompost, trociny, kamienie czy ściółkę ze słomy. Nie stwarzajmy jednak za dobrych warunków dla gryzoni. Najprościej jest usypać kopczyk z ziemi na wysokość około 30c. Mimo wszystko warto dodatkowo umieścić trutkę na myszy, zwłaszcza jeśli dodatkowo do ochrony pnia drzewka owocowego oprócz podsypania kopczyka stosujemy inne zabezpieczenia.
Do ochrony pni drzewek owocowych przed mrozem może posłużyć specjalna wiklina, agrowłóknina, papier falisty, mata trzcinowa, słoma czy igły sosnowe. Jeśli nie posiadamy tego tupu materiałów, to z powodzeniem możemy wykorzystać to, co aktualnie mamy pod ręką, czyli np. worki jutowe, zużyte koce, zniszczone pościele itp. Materiałami tymi nie należy okrywać rośliny szczelnie, ponieważ będzie to miało negatywne skutki.

WAŻNE !
Ważne jest, by okrycie nie było zbyt szczelne, przyległe do drzewka, musi być zapewniona swoboda dla cyrkulacji powietrza. W przeciwnym razie grozi roślinie zaparzenie oraz namnażanie się grzybów na pniu.

Spośród wszystkich metod zabezpieczania drzew owocowych na zimę dużą rolę odgrywa tutaj najbardziej znane każdemu bielenie pni drzew. Zabieg ten wykonuje się w grudniu lub na początku stycznia. Jeśli deszcz zmyje wapno, bielenie pni drzew owocowych należy powtórzyć w lutym. Celem tej metody jest odbijanie promieni słońca przez ubielony konar drzewka i tym samym zaprzestanie pobudzenia aktywności soków w drzewie, przez co nie ulegają one zamarzaniu i nie rozsadzają konaru drzewa. Poza tym kora nie nagrzewa się tak mocno za dnia i nie występują tak wysokie różnice temperatur między dniem, a nocą.

bielenie pni drzew owocowych i krzewów

Bielenie pni drzew owocowych i krzewów

Bielenie pni drzew owocowych i krzewów, to zabieg znany wszystkim i częsty widok – w sadach i ogrodach. Nie jest to kwestia estetyki, lecz konieczności, gdyż pobielenie pnia oraz nasady konarów drzewa trzeba wykonać raz do roku. Warto pilnować regularności bielenia pni drzew owocowych i nie przypominać sobie o nim co kilka lat, gdyż taka […]

0 komentarzy

Zabezpieczanie pni drzewek owocowych przed zwierzętami

Zabezpieczanie drzew owocowych na zimę - siatki ochronne
Zabezpieczanie drzew owocowych na zimę – siatki ochronne

Oprócz zabezpieczania drzew przed mrozami, w przypadku braku ogrodzenia na działce, warto również zabezpieczyć drzewka owocowe przed zwierzętami. Tektura czy słoma może być przez dzikie zwierzęta łatwo rozszarpana, dlatego dobrze jest założyć wytrzymalszą osłonę. Można do tego celu użyć plastikowych osłon lub metalowe siatki ochronne, które owijamy wokół pnia. Są to akcesoria tanie i bardzo łatwo dostępne.
Innymi metodami zabezpieczania pni drzew oraz konarów przed zwierzętami są środki zapachowe działające odstraszająco zwane Repelentami. Preparaty te działają odstraszająco na sarny, jelenie i zające. Bardziej popularna, amatorska metoda odstraszające zwierzynę zapachem, polega na zawieszeniu co kilka drzew zwykłego mydła toaletowego.

WAŻNE !
Jeżeli jedna ochrona wydaje się niewystarczająca, a prognozowane jest bardzo silne ochłodzenie. Można zamiast jednej metody wykorzystać kilka na raz i warstwami okładać drzewka. Pamiętając ciągle o zdejmowaniu osłon w miarę ocieplenia.

Zabezpieczanie korony drzew owocowych na zimę

Zabezpieczanie drzew owocowych na zimę - kaptury ochronne
Zabezpieczanie drzew owocowych na zimę – kaptury ochronne

Zabezpieczamy korony drzew owocowych na zimę gatunkom mniej mrozoodpornym. Są to np: Wiśnie, Czereśnie, Brzoskwinie i Nektaryny oraz Morele. Warto także zabezpieczyć gatunki odporniejsze, jeśli zostały posadzone na terenie gdzie występują zastoiska mrozowe lub inne miejsca gdzie mróz połączony z silnymi wiatrami dotyka w sposób szczególny. W celu zabezpieczenia korony drzewka owocowego przed przemarznięciem, owijamy ją grubą zimową agrotkaniną. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie kapturów ochronnych, które służą jako osłona roślin bytujących zimą w gruncie przed działaniem niskich i ujemnych temperatur. Kaptury ochronne mogą także z powodzeniem być stosowane w celach ochrony przed silnym wiatrem lub opadami. Kaptur ochronny wykonany jest z grubej, termoochronnej agrowłókniny o łącznej gramaturze 50 gram. Tak wysoka gramatura potęguje odporność na temperaturę oraz zapewnia sporą wytrzymałość. Rękaw ochronny niweluje utratę wilgoci, głównie, gdy (jak obecnie) mamy zazwyczaj bezśnieżne zimy, w których brakuje chroniącej warstwy śniegu. Kaptur ochronny może także pełnić rolę zabezpieczenia przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym lub ogryzaniem pni drzewek przez zwierzęta.

Kiedy zdjąć zabezpieczenia na zimę na drzewkach owocowych?

Bardzo ważne jest by zdejmować zimowe zabezpieczenia drzewek owocowych w momencie gdy przychodzi ocieplenie. Zdejmujemy całe zabezpieczenie lub jedną warstwę. Nie możemy dopuścić do sytuacji, w której rośliny zaczną się rozhartowywać, ponieważ powracające mrozy wyrządzą nam duże szkody. Jest to najczęstszy moment przemarzania drzew. Mrozoodporność zależy właśnie od szybkości rozhartowywania. Gatunki i odmiany drzewek owocowych, o których mówi się, że są mrozoodporne mają długi czas rozhartowywania, natomiast te bardziej podatne –bardzo szybki. Jest to powód dla, którego drzewa przemarzają zazwyczaj około lutego.

Kiedy wiosna zbliża się dużymi krokami nie spieszmy się ze zdejmowaniem osłon. W naszym klimacie podaje się, że najlepszym terminem do zdejmowania zabezpieczeń mrozowych na drzewkach owocowych jest połowa marca do połowy kwietnia. Oczywiście jest to czas uogólniony, wszystko zależy od warunków pogodowych. Zanim zdecydujemy się ostatecznie na zdjęcie ochron powinniśmy obejrzeć drzewka i obserwować prognozy pogody. Jeśli na naszych sadzonkach zaczynają nabrzmiewać pąki jest to znak, że rusza wegetacja. Dodatkowo niezapowiadane długookresowe i znaczne spadki temperatur poniżej 00C, świadczą o tym, że możemy zdejmować okrywy. Oprócz niskich temperatur szkodliwy jest silny, zimny wiatr (nawet przy temperaturze powyżej 00C), który będzie nam wysuszał rośliny.

WAŻNE !
Zimowe zabezpieczenia drzew owocowych zdejmujemy powoli, stopniowo. Najlepiej rozłożyć tą czynność na kilka dni. Zaczynamy od odkrywania korony, wietrzymy ją. Później zdejmujemy osłony na pniu, a na koniec rozgarniamy kopczyki.

W jaki sposób uprawa w sezonie wpływa na mrozoodporność drzew w roku następnym?

Na to jaka będzie w tym roku zima nie mamy wpływu. Możemy natomiast w sposób znaczny wpływać na poprawę mrozoodporności naszego sadu, poprzez pewne praktyki, wpływające na liczne czynniki środowiskowe. W bardzo dużym stopniu, wytrzymałość drzew na mróz zależy od zaopatrzenia ich w składniki mineralne i substancje organiczne. Przede wszystkim największa rola przypada uprawie gleby i nawożeniu, następnie ochrona liści przed chorobami i szkodnikami. Komórki bogate w cukry i sole mineralne są bardziej wytrzymałe na mróz, niż te pozbawione tych związków. Zapewniamy drzewom silny wzrost wiosną, ale unikamy zabiegów, które ten wzrost nadmiernie przedłużają latem. Ponieważ w konsekwencji możemy opóźnić zapadniecie drzew w stan spoczynku i uniemożliwimy wczesne hartowanie się tkanek podczas chłodów jesiennych. Dlatego tylko wczesną wiosną nawozimy drzewka owocowe azotem. Jeśli utrzymujemy czarny ugór między drzewami w sadzie – wysiewamy latem rośliny okrywowe lub pozwalamy chwastom rosnąć. Rośliny te będą nam wyciągać z ziemi nadmiar związków azotowych oraz nadmiar wody. Kolejnym czynnikiem, który może nam opóźnić wejście drzewa w stan spoczynku jest późne cięcie. Przycinamy drzewka owocowe od wczesnej wiosny do późnego lata. Jesienią drzew już nie tniemy by nie pobudzać je do wzrostu i tworzenia nowych odrostów.

Przeczytaj także:

bielenie pni drzew owocowych i krzewów

Bielenie pni drzew owocowych i krzewów

Bielenie pni drzew owocowych i krzewów, to zabieg znany wszystkim i częsty widok – w sadach i ogrodach. Nie jest to kwestia estetyki, lecz konieczności, gdyż pobielenie pnia oraz nasady konarów drzewa trzeba wykonać raz do roku. Warto pilnować regularności bielenia pni drzew owocowych i nie przypominać sobie o nim co kilka lat, gdyż taka […]

0 komentarzy
Przycinanie drzew owocowych

Przycinanie drzew owocowych – jak i kiedy?

Cięcie i formowanie drzewek owocowych to podstawowy zabieg pielęgnacyjny – w sadzie czy ogrodzie – wpływający na wygląd, rozpiętość oraz plonowanie drzew. Poprzez przycinanie drzew owocowych regulowany jest wzrost, ponieważ po silnym cięciu zostaje zahamowany rozwój korzeni, a w konsekwencji pobieranie składników pokarmowych z ziemi przez sadzonki. Dodatkowo silne cięcie powoduje opóźnienie wejścia drzewka w […]

15 komentarzy

Przygotowanie gleby pod sad

Bardzo istotną czynnością poprzedzającą sadzenie drzew i krzewów owocowych jest przygotowanie gleby pod sad. Niezbędne czynności należy rozpocząć – w miarę możliwości – kilkanaście miesięcy przed sadzeniem. Gleba stanowi środowisko do rozwoju systemu korzeniowego i ważne jest by zapewnić mu jak najlepsze warunki, ponieważ przez system korzeniowy rośliny sadownicze pobierają niezbędne składniki pokarmowe i wodę. […]

0 komentarzy
Sadzenie drzew owocowych krok po kroku.

Sadzenie drzew owocowych krok po kroku.

„Jak sadzić czereśnie?”, „Jak sadzić jabłonie?”, „Jak Sadzić drzewka owocowe?” – jest to najczęściej pojawiające się pytanie wśród nowych sadowników, ogrodników. Sprawa nie jest tak trudna do wykonania, nawet dla osób które nigdy nie miały okazji samodzielnie zakupić i posadzić drzewko owocowe. Wystarczy zapoznać się z poniższym poradnikiem i sadzenie drzew owocowych stanie się banalnie […]

0 komentarzy

Dlaczego sprzedaż wysyłkowa drzewek i krzewów owocowych po 10 października?

Drzewka owocowe i krzewy rosnąc w szkółce kończą wegetację pod koniec września lub na początku października. Długość wegetacji zależy od temperatury, wilgotności i stosowanych nawozów. Im temperatura wyższa i pogoda bezdeszczowa tym szybciej wegetacja się kończy. Natomiast wydłużenie wchodzenia roślin w stan uśpienia może powodować nadmiar opadów, dość nisko utrzymująca się temperatura, a także późne […]

0 komentarzy

2 Komentarze

  1. Witam mam pytanie,widziałam w markecie ogólnego zagospodarowania domu i ogrodu,że mieli na zewnatrz budynku już drzewka owocowe.Zapowiadaja przymrozki do -13stopni,czy jakby zostały na zewnatrz przemarzły by,oczywiście były w balocie i nic jeszcze nie miały zielonego.Pzd:))

    1. Witam,
      Sprawa przemarzania zależy od bardzo wielu czynników np, od odmiany, gatunku, uprawy, przechowywania, stopnia zahartowania lub rozhartowania…
      Dlatego na podstawie powyższych informacji nie jestem w stanie stwierdzić.
      Mogą przemarznąć ale nie muszą 🙂
      Może Pani to sprawdzić po mrozach delikatnie zdrapująć korę paznokciem. Jeżeli pod spodem jest zielono – jest dobrze, jeśli brązowo – drzewko przemarzło.
      Równie dobrze może przemarznąć górna część drzewka, a po ścięciu wypuści nowy przewodnik i drzewko będzie normalnie rosło.
      Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *