Przetwory z warzyw i owoców już od wieków robiły nasze babcie. Wówczas był to sposób, by zaopatrzyć rodzinę w zapasy na zimę. Wielu z nas nadal samodzielnie przygotowuje je w domu, ponieważ dzięki temu mamy pełną kontrolę nad całym procesem. To też spora ulga dla portfela, bo w sezonie owoce są łatwo dostępne i znacznie tańsze.
Domowe konfitury chętnie robią też posiadacze przydomowych sadów. Własny sad daje nam gwarancję, że produkty, których używamy do przetworów, są zdrowe i dostarczą organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Jak więc zrobić domowe przetwory i jakich odmian poszczególnych owoców najlepiej używać? Sprawdź!
Sprawdzone przepisy na przetwory domowe – 10 propozycji
Domowe przetwory, takie jak konfitury, dżemy czy syropy nie zawierają zbędnych konserwantów i zastępują świeże owoce, do których zimą dostęp jest ograniczony. Mogą być świetnym dodatkiem do ciast, owsianek czy chrupiącego pieczywa.
Koniec lipca i sierpień to najlepszy czas na to, by zrobić domowe przetwory i konfitury z porzeczek, natomiast śliwki zbiera się od końca lipca do października. Powidła ze śliwek to przetwory domowe uwielbiane nie tylko przez dorosłych, ale również przez najmłodszych członków rodziny. Smak śliwki można wzbogacić czekoladą. Takie połączenia są najsmaczniejsze i szczególnie uwielbiane przez dzieci. Czekodżemy stanowią doskonały dodatek do kanapek, omletów, naleśników, gofrów i innych dań. Do zrobienia czekoladowego powidła warto użyć Śliwek Węgierek.
Z kolei do domowych przetworów z gruszek wybierajmy takie odmiany jak np. Red Faworytka, Konferencja, Paryżanka, General Leclerc czy Komisówka.
Grusza Faworytka (KLAPSA)
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Najcenniejsza deserowa odmiana letnia. Bestseller drzew owocowych.2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Śliwa Węgierka Zwykła
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Doskonała odmiana przetwórcza. Idealna do ciast i powideł. Bardzo obficie plonuje.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Grusza Konferencja
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Odmiana deserowa, najpopularniejsza w Europie. Odporna na parcha.2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Śliwa Renkloda Ulena
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Drzewo bardzo plenne, owoce duże - doskonałe do bezpośredniego spożycia i na kompoty.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Na zimę warto sporządzić również kompoty i syropy z owoców bez sztucznych dodatków. Masz ochotę na rozgrzewającą herbatę z odrobiną korzennych przypraw i syropem z malin? Postaw na samodzielnie wykonane wyroby!
Przetwory z gruszek – pyszne dżemy gruszkowe
- 1 kg gruszek oczyszczonych z gniazd nasiennych i obranych ze skórki,
- Żelfix 3:1,
- 350 g cukru,
- szczypta cynamonu w proszku,
- wyciśnięty sok z 2 cytryn.
Gruszki pokrój w dużą kostkę i włóż do garnka. Dodaj żelfix, wymieszaj i zagotuj. Podczas gotowania do gruszek dodaj cukier i cynamon. Ponownie wymieszaj, gotuj jeszcze chwilę i dodaj sok z cytryn. Po dokładnym połączeniu składników całość zdejmij z ognia. Dżem przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Odwróć dnem do góry i pozostaw na około 5-10 minut.
Dżemy wiśniowe – jak wygląda przygotowanie?
- 1 kg wiśni bez pestek,
- 200 g cukru żelującego 3:1.
Wydrylowane wiśnie odstawiamy na kilka minut, by puściły sok. Następnie całość musimy umieścić w szerokim garnku i wymieszać z cukrem żelującym. Wiśnie z cukrem gotujemy przez 3 minuty, a następnie przekładamy do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Porzeczka czarna krzaczasta
Wiśnia Łutówka
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Najpowszechniejsza odmiana Wiśni. plenna, niezawodna, smaczna.2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Porzeczka czerwona krzaczasta
Wiśnia Sabina
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Polska wczesna odmiana bardzo plenna i smaczna. Deserowa i na soki.2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Pyszne konfitury z czerwonej porzeczki
- 3 kg porzeczki czerwonej,
- 100 ml zimnej wody,
- 1,5 kg cukru,
- 30 g pektyny jabłkowo-cytrusowej.
Porzeczki umyj, obierz z zielonych gałązek i przełóż do garnka. Dodaj wodę i zagotuj. Następnie dodaj pektyny dokładnie wymieszane z 1 szklanką cukru. Gotuj 5-10 minut i wsyp resztę cukru. Całość gotuj przez pół godziny od czasu do czasu mieszając (uważaj, by masa się nie przypaliła). Konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków i odwróć je na 5 minut do góry dnem.
Prażone jabłka z goździkami i cynamonem bez cukru
- 2 kg jabłek bez gniazd nasiennych i bez skórki,
- 2 łyżki cynamonu,
- łyżka goździków.
Jabłka pokrój w kostkę, włóż do garnka i smaż ok. 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (możesz dodać odrobinę wody). Pięć minut przed końcem smażenia dodaj cynamon i goździki. Wymieszaj z masą. Przełóż do słoików. Całość zapasteryzuj.
Pomarańczowo-jabłkowy dżem dyniowy
- 600 g miąższu z dyni,
- 2 słodkie jabłka obrane ze skórki bez gniazd nasiennych,
- sok z 1 cytryny,
- pomarańcza,
- 150 ml wody,
- 250 g cukru,
- cynamon do smaku.
Jabłka i dynię kroimy w kostkę, pomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się białych części. Pomarańczę wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 5 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Dodajemy sok z cytryny, jabłka, dynię i cynamon. Gotujemy przez około 2o – 40 minut na małym ogniu aż do rozpadnięcia się owoców, mieszając co jakiś czas. Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i pozostawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Jabłoń Malinowa Oberlandzka (Malinówka) STARA ODMIANA
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Jesienna Stara odmiana deserowa. Owoce bardzo smaczne o posmaku malin.2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Jabłoń Oliwka Żółta (PAPIERÓWKA) STARA ODMIANA
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Wczesna odmiana deserowa i przetwórcza. Bardzo odporna na mróz.2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Jabłoń Kosztela STARA ODMIANA
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Stara polska odmiana o specyficznym bardzo słodkim, soczystym miąższu. Wytrzymała na mróz.2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Jabłoń Antonówka Zwykła STARA ODMIANA
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Odmiana bardzo wytrzymała na mróz i doskonała na różnego rodzaju przetwory.2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Konfitura z czereśni – smak lata przez cały rok!
- 1 kg czereśni,
- duża cytryna,
- 250 g cukru.
Czereśnie umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na 2 godziny do puszczenia soku. Następnie smażymy przez 30-40 minut, do zgęstnienia masy, cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Czekodżem ze śliwek z mleczną czekoladą
- 1 kg śliwek,
- 150 g cukru,
- 5 łyżek kakao,
- 150 g mlecznej czekolady.
Śliwki zblenduj za pomocą blendera na gładki mus. Smaż przez około godzinę, mieszając i uważając, by masa się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę do wyparowania wody i uzyskania gęstej konsystencji. Teraz dodaj kakao i startą na tarce czekoladę. Całość wymieszaj i smaż przez 5-10 minut. Czekodżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pozostaw dnem do góry na około 5 minut.
Malina Delniwa w doniczce
Malina Polana w doniczce
Czereśnia Kordia
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Drzewko o bardzo dużych, smacznych i twardych owocach - dobrych do transportu i przechowywania.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Czereśnia Burlat
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Wczesna odmiana o dużych, soczystych owocach. Doskonała na działki.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Syrop malinowy – w sam raz na zimę
- 1 kg malin,
- 600 g cukru,
- 500 ml wody,
- 50 ml soku z cytryny.
Maliny płuczemy i przekładamy do naczynia, dodajemy wodę i gotujemy. Po zagotowaniu maliny zostawiamy na ogniu jeszcze przez około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie przecedzamy sok od resztek owoców (możemy też pozostawić owoce). Dodajemy cukier, sok z cytryny i ponownie gotujemy przez około 10 minut do uzyskania konsystencji syropu. Następnie rozlewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków i mocno dokręcamy. Odwracamy dnem do góry na ok. 5-10 minut.
Jeżeli wieczko nadal odskakuje, takie słoiczki z syropem musimy zapasteryzować. Obłóżmy więc każdy słoiczek ściereczką, umieśćmy je w garnku i zalejmy letnią wodą do ok. 3/4 wysokości słoików. Postawmy całość na ogniu i pasteryzujmy przez około 15 minut (litrowe słoiki wymagają więcej czasu, około 3o minut), pilnując, aby woda w garnku się nie wygotowała. Na koniec wystarczy postawić słoiki do góry dnem i zaczekać, aż ostygną.
Brzoskwinie w syropie – prosty przepis
- 1 kg twardych brzoskwiń obranych ze skórki bez pestek,
- 1 l wody,
- 0,5 kg cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Brzoskwinie układamy ciasno w słoikach. Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Ciepłą zalewę wlewamy do brzoskwiń i szczelnie zakręcamy słoiki. Całość pasteryzujemy przez 10 minut
Brzoskwinia Inka
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Polska odmiana o bardzo dużych owocach. Jedna z odporniejszych odmian brzoskwiń.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Brzoskwinia Harnaś
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Jedna z najcenniejszych odmian deserowych. Wczesna i plenna.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Brzoskwinia Redhaven
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Odmiana o dużych owocach deserowych i na przetwory. Regularnie plenna.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Brzoskwinia Płaskoowocowa typu Saturn, Ufo
Przedsprzedaż. Wysyłka: marzec .
Odmiana o charakterystycznych spłaszczonych owocach, bardzo smacznych.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Soki z aronii gotowane z liśćmi wiśni – idealne na zimę
- 2 kg owoców aronii bez szypułek,
- 40 liści wiśni,
- 2 kg cukru białego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 3 litry wody.
Owoce aronii i liście wiśni dokładnie myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut. Następnie gotujemy przez około pół godziny. Cedzimy sok, mieszamy go z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze chwilkę i przelewamy do słoików. Sok w słoikach pasteryzujemy przez 15 minut.
Domowe przetwory – nie tylko z owoców, ale i z warzyw!
Oprócz przetworów z owoców warto wykonać samodzielnie także przetwory warzywne, szczególnie gdy mamy własny ogródek a w nim pomidory, ogórki i wiele innych warzyw.
Kilka słoików ogórków kiszonych lub ogórki małosolne, sałatka z cukinii i marchewki w zalewie octowej, kiszonki, domowe ketchupy i przeciery z pomidorów czy papryka konserwowa to idealny dodatek do wielu potraw, który z pewnością poprawi smak naszych dań!