Przetwory z moreli, choć nie cieszą się taką popularnością jak te ze śliwek, truskawek czy wiśni, ze względu na swój wyśmienity smak zasługują na większe uznanie i częstsze pojawianie się na naszych stołach. Te niewielkie, ale pełne słodyczy owoce, są bogate w witaminy i minerały. Dodatkowo charakteryzują się wszechstronnością w kuchni – można je spożywać na surowo, dusić, smażyć, piec, a także wybierać suszone jako zdrową przekąskę w ciągu dnia. Jakie korzyści przynoszą morele i dlaczego warto je jeść? Jakie potrawy i przekąski można z nich przygotować? Zobacz nasze propozycje i inspiracje.
Ograniczona popularność moreli może wynikać z faktu, że ich uprawa w naszym kraju bywa wyzwaniem i nie zawsze przynosi oczekiwane efekty. Drzewa morelowe są dość kapryśne, wymagają ciepła i odpowiednich warunków, dlatego najlepsze rezultaty osiągniemy, uprawiając je w najcieplejszych regionach Polski. Warto również zwrócić uwagę na wybór odmian, które najlepiej sprawdzą się w naszym klimacie, takich jak m.in. Morela Somo, Morela Goldrich czy Morela Zaleszczycka.
Morele – pyszne i pełne zdrowia owoce
Niewielkie owoce moreli cieszą się dużą popularnością dzięki swojemu słodkiemu, soczystemu miąższowi, otoczonemu delikatną skórką. Podobnie jak brzoskwinie czy śliwki, morele należą do owoców pestkowych, a ich smak przypomina słodkie śliwki. Można je spożywać na surowo, dodawać do ciast i sałatek, a także przygotowywać z nich suszone morele.
Morele – właściwości zdrowotne i kaloryczność
Morele to prawdziwe bogactwo prozdrowotnych składników. Miąższ tych owoców zawiera witaminy A, C, K, oraz te z grupy B, a także beta-karoten, błonnik, fenole, potas, magnez, żelazo, wapń i cynk. Dzięki takiemu składowi morele mają pozytywny wpływ na organizm – posiadają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Morele – do czego je wykorzystać?
Morele są nie tylko zdrowe i smaczne, ale także niezwykle wszechstronne w kuchni. Warto jeść morele, ponieważ zawierają cenne właściwości antyoksydacyjne. Świeże, dojrzałe morele świetnie sprawdzą się w wielu przepisach. Wystarczy umyć owoce, usunąć pestki i można je dodać do owsianki, sałatek, koktajli czy deserów. Połówki moreli są idealnym dodatkiem do ciast, a drobno pokrojone morele będą doskonałe w granoli lub ciasteczkach. Morele można także uprażyć w piekarniku nagrzanym do odpowiedniej temperatury, tworząc pyszne powidła czy konfitury.
Suszone morele są idealne do nadziewania mięsa, zwłaszcza drobiu i wieprzowiny, a także do faszerowania. Można je także dodać do dań mięsnych jako składnik sosów. W każdym przypadku morele wprowadzą wyjątkowy smak i aromat, który doskonale komponuje się z innymi składnikami.
Morela – przepisy
Dżem z moreli
Sezon na morele jest krótki, dlatego warto wykorzystać ten czas na przygotowanie domowych przetworów. Dojrzałe morele zawierają cenne właściwości antyoksydacyjne i są doskonałym składnikiem do przetworów, takich jak dżem z moreli. Aby go zrobić, najpierw umyj świeże morele, usuń pestki i pokrój owoce na drobne kawałki. Następnie dodaj cukier (na 1 kg moreli około 50 dag cukru) i podgrzewaj całość na małym ogniu w dużym garnku. Gotuj morele, aż puszczą sok, a dżem zacznie gęstnieć.
Dla lepszego smaku i koloru warto dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Choć morele zawierają mało pektyn, co wpływa na konsystencję dżemu, można poprawić jego zwartość – dodaj owoce bogate w pektyny, takie jak porzeczki, jabłka czy pigwa, lub samodzielnie przygotowany syrop pektynowy z gotowanych skórek jabłek. Po ugotowaniu, dokładnie wymieszaj dżem, a następnie przełóż go do wyparzonych słoików, zalej wrzącym syropem i szczelnie zakręć. Słoiki ustaw do góry dnem, by przetwory dłużej zachowały świeżość.
Konfitura z moreli przygotowywana jest podobnie jak dżem, jednak wymaga dłuższego gotowania, by uzyskać bardziej skoncentrowany smak. Dżem z moreli, mimo że nie jest tak zwarty jak dżemy z owoców bogatych w pektyny, doskonale komponuje się z zimową herbatą, owsianką czy ciastami, stając się idealnym dodatkiem do wielu deserów.
Suszone morele
Suszone morele są pyszną i zdrową przekąską na co dzień, stanowiąc doskonałą alternatywę dla słodyczy. Warto jednak pamiętać o ich kaloryczności i spożywać je z umiarem.
Suszone morele świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnych dań, takich jak owsianka, granola, surówki, ciasteczka, batoniki, keks czy muffinki. Aby uczynić je bardziej miękkimi, wystarczy namoczyć je w ciepłej wodzie przez kilka minut. Morele mogą również wzbogacić wytrawne potrawy, szczególnie mięsa, w które często są nadziewane, faszerowane lub dodawane do sosów.
Suszenie moreli w domu
Suszenie owoców, w tym moreli, to skuteczna metoda ich konserwacji, która pozwala cieszyć się nimi przez cały rok. Można kupić suszone morele w sklepie lub przygotować je samodzielnie w domu.
Aby wysuszyć owoce, morele umyj i usuń pestki. W tym celu natnij owoc wzdłuż i wyciągnij pestkę. Jeżeli pestka jest mocno przytwierdzona do miąższu, warto pokroić owoce na połówki, aby ją łatwiej usunąć. Następnie równomiernie ułóż pokrojone morele na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 60°C. Po około 2 godzinach obróć owoce i susz je przez kolejne 2 godziny.
Suszone morele można także wykorzystać do przygotowania dżemu lub konfitur. Aby zrobić dżem z moreli, pokrój owoce w drobną kostkę, dodaj pokrojone owoce do dużego garnka z cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Do wrzącego syropu dodaj przygotowane morele, dobrze wymieszaj i przelej do wyparzonych słoików. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu, odwracając słoiki do góry dnem, aby zapewnić lepsze szczelne zamknięcie.
Suszone morele są idealnym dodatkiem do ciast, deserów oraz jako przekąska.
Morele w zalewie
Morele można również marynować w słodko-kwaśnej zalewie. Aby to zrobić, należy umyte, dojrzałe i jędrne owoce pokroić na połówki, usunąć pestki i umieścić je ciasno w wyparzonych słoikach. Do słoików dodajemy przyprawy, takie jak cynamon, goździki, skórka cytrynowa, kardamon i imbir. Następnie przygotowujemy marynatę, mieszając wodę, cukier, miód i ocet (przykładowe proporcje to około 0,5 litra wody, 50 dag cukru, 10 dag miodu i 0,1 litra octu) i zalewamy nią owoce. Gorącą marynatę należy dokładnie wymieszać, a potem wlać do słoików. Słoiki pasteryzujemy przez 20-30 minut w dużym garnku na małym ogniu, a następnie wystudzamy je do góry dnem. Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Marynowane morele można wykorzystać jako dodatek do deserów, ciast, konfitur, a także do dżemów i powideł. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym moreli są one również wartościowym składnikiem zdrowej diety.
Przetwory z moreli – przecier
Jednym z interesujących przepisów na przetwory z moreli jest również niegotowany przecier owocowy, który dawniej nazywano „surówką owocową”. Aby go przygotować, świeże, dojrzałe morele należy obrać, wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie owoce należy powoli ucierać z cukrem, aż uzyska się jednolitą masę. Warto dodać około 80 dag cukru do 0,5 kg pokrojonych moreli, ponieważ cukier pełni rolę konserwantu.
Gotowy przecier umieszczamy w wyparzonych słoikach, które szczelnie zakręcamy. Jeśli planujemy, aby mus pełnił rolę weka, należy go pasteryzować. Aby to zrobić, słoiki ustawiamy do góry dnem w dużym garnku z wrzącą wodą i pasteryzujemy na małym ogniu. Po pasteryzacji słoiki studzimy do góry dnem i przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przecier z moreli jest idealnym dodatkiem do deserów, ciast, konfitur i powideł. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym moreli oraz słodkiemu smakowi warto jeść takie przetwory nie tylko dla przyjemności, ale i dla zdrowia.
Wszechstronne zastosowanie moreli – podsumowanie
Morele, choć mniej popularne niż inne owoce, oferują wiele kulinarnych możliwości dzięki swojemu słodkiemu smakowi i zdrowotnym właściwościom. Można je stosować na wiele sposobów.
Świeże i przetworzone
Morele można spożywać na surowo, dodawać do owsianki, sałatek, koktajli, a także używać do wypieków, takich jak ciasta czy ciasteczka. Można je także dusić, smażyć lub piec, tworząc pyszne powidła i konfitury.
Suszone morele
To zdrowa przekąska oraz doskonały dodatek do granoli, ciastek czy batoników. Mogą być również używane w wytrawnych potrawach, takich jak nadzienia mięsne czy sosy.
Marynowane morele
Owoce marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem przypraw to świetny dodatek do deserów, ciast oraz dżemów. Proces marynowania wymaga pasteryzacji dla zachowania świeżości.
Dżem i konfitura
Domowy dżem z moreli, przygotowywany z dodatkiem cukru i cytryny, świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów i owsianki. Konfitura jest bardziej skoncentrowana i idealna na zimowe dni.
Przecier owocowy
Przecier z moreli, przygotowywany z cukrem, to słodki dodatek do deserów i ciast. Można go przechowywać po pasteryzacji, co pozwala cieszyć się morelami przez cały rok.
Warto docenić wszechstronność i korzyści zdrowotne moreli, takie jak bogactwo witamin, minerałów i właściwości antyoksydacyjne.
Morela Goldrich
Przedsprzedaż. Wysyłka: od 10 października .
Odmiana o dużej zdrowotności i dobrej odporności mrozowej. Duże i atrakcyjne owoce nadające się do celów deserowo-przetwórczych.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Morela Zaleszczycka
Przedsprzedaż. Wysyłka: od 10 października .
Bardzo plenna i mrozoodporna odmiana o smacznych owocach nadających się na przetwory i desery. Samopylna odmiana.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Morela Hargrand
Przedsprzedaż. Wysyłka: od 10 października .
Późna odmiana moreli o dużej zdrowotności. Plenna i niezawodna odmiana wymagająca zapylacza.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
DUO Morela E. Orange i Śliwa W. Wczesna
Morela Klarina
Przedsprzedaż. Wysyłka: od 10 października .
Odmiana o dużych owocach i kolumnowym pokroju (przy niewielkiej korekcie). Wysoce odporna na mróz i choroby.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Morela Somo
Przedsprzedaż. Wysyłka: od 10 października .
Polska odmiana nadająca się do spożywania na surowo jak i do stosowania w przetworach. Odporna na mróz.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Morela Harcot
Przedsprzedaż. Wysyłka: od 10 października .
Bardzo smaczna odmiana deserowa o dużych owocach. Odporna na mróz.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Morela Wczesna z Morden
Przedsprzedaż. Wysyłka: od 10 października .
Wcześnie dojrzewająca odmiana deserowa i przerobowa. Wyjątkowo wytrzymała na mróz.2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.