Mrożenie owoców to idealny sposób na zachowanie letnich miesięcy przez dłuższy czas. Dzięki temu, nawet w chłodne, zimowe dni możemy cieszyć się pysznymi, pełnymi witamin i minerałów produktami. Warto jednak wiedzieć, które owoce nadają się do mrożenia i jak przeprowadzić cały proces tak, by jak najdłużej zachować ich cenne wartości odżywcze. W tym wpisie przedstawiamy wszystkie najważniejsze informacje, które warto znać przed rozpoczęciem mrożenia.
Dlaczego warto mrozić owoce i warzywa?
Mrożenie sezonowych warzyw i owoców to fantastyczny sposób na zachowanie ich świeżości i smaku przez cały rok. Wyobraź sobie, że możesz cieszyć się pełnią letnich smaków w środku zimy… To możliwe, jeżeli tylko zdecydujesz się na zamrożenie tych produktów! Nie musisz martwić się, że stracą one świeżość, ponieważ odpowiednio przechowywane w zamrażarce mogą czekać nawet przez kilka miesięcy. Co więcej, mrożenie pozwala zatrzymać w nich wartości odżywcze. Witamina C, błonnik, minerały – to wszystko pozostaje w owocach, jeśli zostaną zamrożone we właściwy sposób. A co najważniejsze, smak owoców pozostaje równie intensywny i soczysty, jak tuż po ich zerwaniu. Dodatkowo, owoce letnie w okresie zimowym są zdecydowanie droższe — z tego powodu, decydując się na ich zamrożenie, oszczędzasz także pieniądze.
A więc jeżeli zastanawiasz się, czy mrożenie owoców jest opłacalne – odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Podobnie jest w przypadku warzyw.
Od czego zacząć mrożenie owoców? Odpowiednie przygotowanie
Chcąc mieć pewność, że owoce po rozmrożeniu będą aromatyczne i pełne smaku, należy odpowiednio je przygotować.
Przede wszystkim do mrożenia wybieramy wyłącznie dojrzałe, zdrowe owoce. Nie muszą być idealnie piękne, ważne, żeby nie były spleśniałe. A jeżeli trafi Ci się nadpsuty owoc, w żadnym wypadku nie próbuj odkrawać uszkodzonego kawałka i zamrażać tej “zdrowej” części. Mykotoksyny szybko rozprzestrzeniają się wewnątrz uszkodzonego owocu, nawet jeżeli na pierwszy rzut oka reszta produktu wygląda zdrowo. Tak więc jedynym rozwiązaniem w przypadku nadpleśniałych owoców jest ich całkowite wyrzucenie. Wybrane owoce powinny zostać dokładnie umyte i wysuszone — jeżeli pozostawimy je mokre, pokryją się dodatkową, niepotrzebną warstwą lodu. Nie należy również zapominać o pozbyciu się z nich pestek i szypułek.
Dodatkowo owoce powinny być zamrożone bezpośrednio po zebraniu, ponieważ wraz z upływem czasu, zmniejsza się także ilość witamin i minerałów, które uda się zachować w procesie mrożenia. Na skutek działania enzymów i bakterii, owoce szybko tracą swoją świeżość, nawet jeżeli przechowywane są w lodówce.
Mrożenie świeżych produktów — podstawowe zasady mrożenia
Aby mrożone owoce zachowały najwyższą jakość na długi czas, ważne jest przestrzeganie kilku kluczowych zasad. Po pierwsze — należy je mrozić w temperaturze nie wyższej niż -18 stopni Celsjusza. Warto również zadbać, żeby temperatura ta była stała, ponieważ fluktuacje temperatury mogą wpłynąć na jakość zamrożonych owoców.
Ważne jest również, aby unikać rozmrażania i ponownego zamrażania owoców. Takie działanie może nie tylko wpłynąć na ich smak i teksturę, ale także zwiększyć ryzyko rozwoju bakterii. Owoce, które zostały rozmrożone, należy spożyć jak najszybciej, a jeżeli nie planujemy ich wykorzystać od razu, najlepiej przechowywać je w lodówce. Niezwykle ważne jest, by mrozić owoce w małych porcjach i rozmrażać je tylko raz.
Jak prawidłowo rozmrażać owoce i warzywa?
Wiesz już, jak prawidłowo zamrozić owoce. Jednak ich poprawne rozmrażanie to zupełnie inna bajka i, mimo że wydaje się banalnie proste, często wykonywane jest w sposób nieprawidłowy. Jak więc należy rozmrażać produkty?
Z pewnością unikaj wkładania mrożonek prosto z zamrażarki bezpośrednio do rozgrzanego piekarnika, pozostawiania ich w temperaturze pokojowej na długie godziny oraz polewania ich wrzącą wodą — efektem takich działań będzie nieapetyczna breja, pozbawiona cennych wartości odżywczych. Chcąc rozmrozić owoce, możesz włożyć je na jakiś czas do lodówki, skorzystać z dedykowanych programów w mikrofali lub w piekarniku albo przelać je niewielką ilością ciepłej (ale nie gorącej!) wody i odsączyć z jej nadmiaru.
Jak długo możemy przechowywać zamrożone owoce w zamrażarce?
Za najbezpieczniejszy okres, w którym można mrozić większość owoców, uważa się ok. 6 miesięcy. Zaleca się nieprzekraczanie tego terminu, ponieważ spożycie dłużej przechowywanych mrożonek może skutkować zatruciem pokarmowym. Dlatego najlepiej spożywać owoce zamrożone jak najszybciej po ich zamrożeniu. W celu zachowania przejrzystości, warto na opakowaniu napisać datę zamrożenia i ściśle trzymać się wyznaczonego terminu.
W czym mrozić owoce?
Owoce najlepiej mrozić w plastikowych pudełkach odpornych na niskie temperatury lub specjalnych woreczkach próżniowych, z których można odessać powietrze. W przeciwieństwie do zwykłych woreczków foliowych, które łatwo się rozrywają i gromadzi się w nich szron i lód, woreczki próżniowe i pojemniki strunowe są bardziej wytrzymałe i skutecznie zabezpieczają produkty przed dostępem powietrza. Dodatkowo opakowania strunowe ułatwiają wyciąganie określonej porcji owoców, co jest wygodne, gdy nie chcemy zużywać całego opakowania. Owoce można również mrozić w szklanych pojemnikach — jednak ważne jest, żeby były to pojemniki odporne na niskie temperatury, które nie pękną po włożeniu do zamrażarki.
Aby mieć pełną kontrolę nad mrożonymi owocami, warto oznaczyć woreczek lub pojemnik etykietką, na której zapisujemy nazwę produktu, datę mrożenia i, jeśli to możliwe, datę przydatności do spożycia. Takie oznaczenie pomoże uniknąć pomyłek i sprawi, że będziemy wiedzieć, kiedy najlepiej spożyć zamrożone owoce.
Jakie owoce mrozić
Zdecydowanie nie poleca się mrożenia owoców ziarnkowych (np. jabłka i gruszki). Jakie owoce warto zamrozić i jak poprawnie do tego podejść?
Owoce jagodowe
Do tej grupy owoców należą maliny, truskawki, jeżyny, jagody, borówki i poziomki. Po dokładnym oczyszczeniu drobnych owoców z szypułek, umyciu i osuszeniu, rozkładamy je na płaskiej powierzchni i wkładamy do zamrażarki. Dopiero po całkowitym zamrożeniu przekładamy je do opakowań. Taki sposób pozwala uniknąć ich sklejania się, dzięki czemu po rozmrożeniu będą wyglądać niemal jak świeże.
Owoce pestkowe mniejsze
Do tej kategorii owoców zaliczają się m.in. morele, śliwki, wiśnie, agrest, winogrona i porzeczki. Owoce (oczyszczone z pestek i szypułek) możemy pozostawić w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Układamy je w kilku warstwach na tacce, a po zamrożeniu, tak jak w przypadku jagód, przekładamy do woreczków.
Owoce pestkowe większe
W przypadku owoców typu brzoskwinie i nektarynki, najpierw obieramy je ze skórki i kroimy je na plastry lub większe kawałki. Następnie polewamy je sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją, po czym wkładamy do woreczków i zamrażamy.
Blanszowanie
Blanszowanie to proces obróbki termicznej, który polega na krótkotrwałym zanurzeniu owoców (lub warzyw) we wrzątku, a następnie ich szybkim schłodzeniu w zimnej wodzie. Ten zabieg jest szczególnie przydatny przy mrożeniu owoców, które zawierają dużą ilość enzymów odpowiedzialnych za pogarszanie ich jakości po zamrożeniu. Blanszowanie zapobiega tym zmianom, zatrzymując działanie enzymów, dzięki czemu owoce zachowują swoje walory smakowe, kolor i konsystencję na dłużej.
Warto podkreślić, że nie wszystkie owoce wymagają blanszowania. W przypadku niektórych, jak jagody, maliny czy truskawki, proces ten nie jest konieczny, ponieważ nie tracą one swojej jakości podczas mrożenia bez wcześniejszej obróbki termicznej. Jednak inne owoce, o bardziej delikatnej strukturze, takich jak brzoskwinie czy nektarynki, blanszowanie jest ważnym etapem, do zachowania ich najlepszych cech po rozmrożeniu.
Podsumowanie
Mrożenie owoców to świetny sposób na przechowanie letnich smaków żywności przez cały rok. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się pysznymi, pełnymi witamin owocami nawet w zimie, bez obawy o ich zepsucie. Mrożone owoce powinny być zdrowe i dojrzałe, należy również odpowiednio je przygotować, np. przez umycie i osuszenie. Ważne jest także, by mrozić owoce w odpowiedniej temperaturze i przechowywać je w wytrzymałych pojemnikach, które zapobiegają utracie jakości. Mrożenie to wygodna metoda przechowywania, która pozwala cieszyć się świeżymi owocami, kiedy tylko mamy na nie ochotę, zachowując ich doskonały smak i wartości.