Pielęgnacja

Kiedy i jak przycinać brzoskwinie?

drzewo brzoskwini obsypane owocami

Cięcie brzoskwini to jeden z najważniejszych zabiegów na te drzewka owocowe. Dzięki jego poprawnemu wykonaniu brzoskwinie będą zdrowe i silne oraz obficie zaowocują. Jeśli zaniechasz regularnego cięcia, Twoje drzewka wydadzą wprawdzie owoce, ale będą one małe i niesmaczne. Sprawdź więc, jak i kiedy prawidłowo przycinać brzoskwinie.

W jakim celu przycina się brzoskwinie?

Przycinanie brzoskwiń przeprowadza się z kilku powodów:

  • aby je odmłodzić – jeśli masz stare i zaniedbane drzewko, możesz wykonać cięcie odmładzające,
  • aby je zagęścić,
  • aby prowadzić pędy w odpowiednim kierunku i uniknąć ich łamania.

Terminy przycinania brzoskwini

W pierwszych latach uprawy cięcie brzoskwini wykonujemy wiosną, na przełomie marca i kwietnia. Przycinamy zawsze w fazie różowego pąka, czyli wtedy, gdy na drzewku widoczne są pąki kwiatowe.

Starsze drzewka natomiast przycinamy latem, po zebraniu owoców. Warto bowiem wiedzieć, że brzoskwinie w głównej mierze owocują na pędach jednorocznych. Letnie cięcie brzoskwini należy przeprowadzić w słoneczny dzień i w warunkach niezbyt wysokiej wilgotności powietrza – mniejsze jest wówczas ryzyko porażenia drzewek chorobami.

zebrane brzoskiwinie

Jak przycinać brzoskwinie?

Brzoskwinie rosną szybko, ale nie osiągają sporych rozmiarów. Sposoby cięcia drzewek młodych i starszych różnią się od siebie – różnice te należy znać, aby prawidłowo przycinać brzoskwinie i zapewnić sobie obfite plony owoców.

Drzewka jednoroczne i dwuletnie

Nowo posadzone drzewka należy oczywiście przyciąć – jeśli posadzone zostały wiosną, to od razu po posadzeniu. Jeśli natomiast sadziliśmy drzewka jesienią, to przycinać je należy pierwszej wiosny. Usuwamy gałązki najsłabsze i przemarznięte.

Po pierwszym cięciu brzoskwinia powinna mieć jednego przewodnika oraz 4 lub 5 pędów bocznych równomiernie rozłożonych wokół przewodnika, a najniżej położony pęd powinien znajdować się na wysokości ok. 50 – 60 cm nad ziemią. Pędy boczne silnie skracamy, aby ułatwić drzewku przyjęcie się.

Drzewka w drugim roku uprawy także należy ciąć – brzoskwinie wytworzą przewodnik, zwykle wyraźnie dłuższy od pozostałych pędów. Należy go skrócić. Również pozostałe pędy boczne skraca się, aby pobudzić drzewko do wytworzenia kolejnych. Możemy natomiast pozostawić na drzewku kolejne 2 – 3 pędy znajdujące się powyżej pędów zeszłorocznych, a starsze dolne pędy boczne skracamy

Zestaw 3 sadzonek Brzoskwiń – najlepsze odmiany

71,70 

Wysyłka: do 5 dni roboczych

3 drzewka najpopularniejszych odmian Brzoskwiń. 3 x

2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Brzoskwinia czerwonomiąższowa

29,90 

Poprzednia najniższa cena: 29,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Brzoskwinia o charakterystycznym i nietypowym czerwonym miąższu. Deserowa i na przetwory. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości 100 - 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Brzoskwinia Inka

25,90 

Poprzednia najniższa cena: 25,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Polska odmiana o bardzo dużych owocach. Jedna z odporniejszych odmian brzoskwiń.

2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Brzoskwinia Harnaś

25,90 

Poprzednia najniższa cena: 25,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Jedna z najcenniejszych odmian deserowych. Wczesna i plenna.

2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Trzeci rok uprawy

W trzecim roku cięcie brzoskwini polegać powinno na wiosennym skracaniu gałązek – usuń uszkodzone i słabe pędy boczne oraz cienkie gałęzie. Zostawiamy natomiast grube gałązki jednoroczne – jeśli są zbyt długie, możemy przyciąć je między 8 a 9 pąkiem. Usunąć należy również gałązki, które nie wykształciły pąków kwiatowych lub z pojedynczymi pąkami kwiatowymi pamiętając, aby robić to w momencie nastąpienia fazy różowego pąka.

świeżo zebrane z drzewa brzoskwinie w koszyku trzymanym przez kobietę

Starsze drzewa

Letnie przycinanie brzoskwini przeprowadzamy już po owocowaniu. Sprawdź, które z pędów bocznych nie zawiązały owoców i usuń je. W następnych latach cięcie polega również na odmładzaniu drzewek – każdego roku brzoskwinia bardzo intensywnie wytwarza nowe pędy. Jeśli zaniechasz cięcia brzoskwini, w części wierzchołkowej korony będzie ich bardzo dużo. Trzeba pamiętać, że młode pędy tworzą się również od środka korony i w jej dolnej części – te jednak zwykle nie owocują i zamierają.

Dlatego też należy przeprowadzić tzw. odmładzające cięcie brzoskwiń. Celem jest pozostawienie tylko pędów jednorocznych, bowiem ze skróconych konarów wybiją nowe pędy wierzchołkowe, na których drzewko będzie owocowało. Stare konary należy silnie skrócić (nawet o 20% długości), a starsze gałęzie usunąć. Na starszych okazach silne cięcie jest konieczne, zwłaszcza jeśli przez kilka kolejnych lat nie było wykonywane.

Techniki prowadzenia korony

Formowanie brzoskwini polega na nadaniu jej koronie odpowiedniego kształtu. Podstawowe formy korony są dwie – kotłowa lub stożkowa. Typ kotłowy cechuje się niskim pniem i luźną koroną z czterema skierowanymi ku górze konarami, bez przewodnika. Dzięki takiemu rozwiązaniu pędy znajdujące się wewnątrz korony mają dobry dostęp do światła słonecznego, a drzewko daje smaczne i liczne owoce. Typ stożkowy natomiast polega na zostawieniu przewodnika i przycinaniu tak, jak opisaliśmy powyżej. Korona przyjmuje wówczas kształt dość wąskiego stożka.

O czym należy pamiętać przycinając brzoskwinie?

Należy pamiętać, że pędy skracamy wyłącznie czystym, zdezynfekowanym narzędziem. Poddajemy je dezynfekcji po każdym użyciu i przed przejściem na każde kolejne drzewko – to zapobiegnie przeniesieniu ewentualnych drobnoustrojów chorobotwórczych z jednego drzewka na drugie. Do dezynfekcji narzędzi można użyć denaturatu. Rany po wycięciu żywych gałązek warto posmarować maścią ogrodniczą.

Ważna jest również jakość narzędzi – powinny być starannie naostrzone, aby nie szarpały niepotrzebnie żywych tkanek drzewka, a wykonywały proste cięcia.

Warto również pamiętać, o czym już wspomnieliśmy, że w czasie cięcia powinna panować odpowiednia pogoda – najlepszy jest słoneczny (lecz nie upalny), suchy dzień.

Podsumowanie

Regularne i prawidłowe cięcie brzoskwini jest koniecznością i warunkuje obfity zbiór plonów – smacznych, soczystych i pełnych witamin brzoskwiń. Zaniedbane drzewko wyda liczne, lecz drobne i niesmaczne owoce. Trzeba jedynie pamiętać o odpowiednich zabieg terminach wykonania zabiegu cięcia i prawidłowych technikach pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *