Owoce pigwy są jednymi z najmniej docenianych owoców, a szkoda, bowiem obfitują w witaminę C, A, D, witaminy z grupy B, liczne składniki mineralne oraz błonnik. Nazywane polską cytryną, rzeczywiście są wyjątkowo kwaśne, toteż nie spożywa się ich na surowo. Warto natomiast przygotować przetwory z pigwy, które są nie tylko bardzo smaczne, ale też pełne wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości.
Pigwa w postaci soków, dżemów czy nalewek sprawdza się w okresie jesienno – zimowym jako sposób na infekcje układu oddechowego, na przykład w przypadku przeziębienia. Co można przygotować z owoców pigwy i jak to zrobić? Oto sprawdzone przepisy.
Dżemy i konfitury z pigwy
Pigwa wprost idealnie nadaje się jako baza do przygotowania domowej roboty dżemów i konfitur. Wspomaga przemianę materii oraz, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, odporność. Dodatkowo warto spożywać ją w przypadku problemów trawiennych. Przygotowane z niej dżemy będą pyszne i wartościowe. Jak je przygotować?
Konfitura z pigwy
Owoce pigwy (ok. 1,5 kg) należy umyć, a następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce na drobne kawałki. Umieść je w dużym słoju i zasyp cukrem (około 800 g), a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie gotuj owoce pigwy na małym ogniu tak długo, aż staną się miękkie, a całość zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu. Gotową konfiturę, jeszcze gorącą, przełóż do małych słoiczków, szczelnie zakręć i przechowuj w ciemnym miejscu – jest idealnym dodatkiem do grzanek, krakersów czy słodkich herbatników, wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory.
Kompoty
Nie ma nic łatwiejszego w przygotowaniu niż kompot z pigwy. Składniki ( owoce pigwy, jabłka, gruszki, brzoskwinie ) umyj, usuń gniazda nasienne, umieść w garnku z wodą, dodaj cukier i zagotuj. Kiedy owoce będą miękkie, odcedź je. Nadmiar kompotu przelej do słoików i zawekuj, w ten sposób możesz go przechowywać przez całą zimę.
Sok z pigwy
Gęsty, kwaśny sok z pigwy jest doskonałym dodatkiem do herbaty, warto stosować go zamiast cytryny. Jak go zrobić? Owoce pigwy umyć, pokroić na cztery części, usunąć gniazdo nasienne i umieścić w górnej części sokownika. Następnie zasypać owoce cukrem, do dolnej części naczynia wlać wodę i postawić na ogniu. Sok z pigwy na bieżąco spuszczać do butelek.
Jeszcze prościej jest zrobić syrop z pigwy – po usunięciu gniazd nasiennych pokrój owoce na małe kawałki i włóż do dużego słoja. Zasyp dużą ilością cukru, zakręć słoik i wstrząśnij. Odstaw w ciemne miejsce, codziennie potrząsaj słoikiem lub mieszaj jego zawartość łyżką. Kiedy owoce puszczą cały sok, zwykle po dwóch dniach, przelej go do małych buteleczek i przechowuj zamknięty w chłodnym miejscu.
Tak przygotowany syrop z pigwy nadaje się do herbaty z cynamonem i plasterkiem pomarańczy – smakuje obłędnie, poprawia humor i sprzyja budowaniu odporności. Jeśli chcesz podać syrop z pigwy dzieciom, dodaj kilka łyżeczek do szklanki wody lub herbaty z cukrem.
Nalewka z pigwy
Omawiając przetwory z pigwy nie wolno nam zapomnieć o nalewce, która ma wspaniałe właściwości rozgrzewające. A przygotowanie nalewki jest bardzo proste, choć czasochłonne – przygotuj owoce pigwy (ok. 1 kg), cukier (800 g), wódkę (700 ml), rum dobrej jakości (ok. 100 ml).
Owoce pigwy (należy pamiętać, że to nie to samo co owoce pigwowca) umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do dużego słoika, dodaj cały przygotowany cukier, wstrząśnij i odstaw. Codziennie potrząsaj słojem. Po około 14 – 21 dniach zlej sok z pigwy, a pozostałe owoce zmiksuj, zalej alkoholem i odstaw na kolejne 21 dni. Po tym czasie połącz je z sokiem – tak przygotowaną nalewkę odstaw na pół roku.
Nalewka z pigwy jest idealna na poprawę odporności i humoru oraz na problemy trawienne – ze względu na zawartość alkoholu nie nadaje się jednak dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią, które zamiast niej mogą pić syrop lub sok z pigwy, osiągając ten sam, pozytywny efekt.
Pigwa wielkoowocowa gruszkowa
Wysyłka: do 3 dni roboczych .
Owoce duże, słodkie, aromatyczne, kształtu gruszki. Obficie plonuje.2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Pigwa wielkoowocowa jabłkowa
Wysyłka: do 3 dni roboczych .
Owoce bardzo duże kształtu jabłka. Odmiana odporna i plenna.2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.
Pigwowiec wspaniały Fire Dance
Pigwowiec japoński Red Joy
Z czym łączyć pigwę?
Surowa pigwa ma bardzo specyficzny smak, w którym dominuje wyraźnie kwaskowatość – nie każdy ją lubi. Ale nie warto rezygnować z jej wartości prozdrowotnych tylko ze względu na smak. Jeśli dla Ciebie lub Twoich bliskich pigwa nie jest szczególnie smaczna, możesz przygotować przetwory z dodatkiem innych, słodszych owoców – idealnie sprawdzą się jabłka, brzoskwinie, gruszki i pomarańcze, a nawet cytryny. Z jej smakiem dobrze komponują się także przyprawy – imbir i cynamon.
Podsumowanie
Przetwory z pigwy – sok, konfitura, syrop czy wreszcie domowa nalewka – to źródło smaku i wartości odżywczych. Jeśli więc masz miejsce w ogródku, posadź pigwę, aby każdej zimy cieszyć się domowej roboty przetworami.