Kulinaria

Co można zrobić z pigwy? Pomysły na wykorzystanie pigwy

owoce i dżem z pigwy stojące na stole

Owoce pigwy są jednymi z najmniej docenianych owoców, a szkoda, bowiem obfitują w witaminę C, A, D, witaminy z grupy B, liczne składniki mineralne oraz błonnik. Nazywane polską cytryną, rzeczywiście są wyjątkowo kwaśne, toteż nie spożywa się ich na surowo. Warto natomiast przygotować przetwory z pigwy, które są nie tylko bardzo smaczne, ale też pełne wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości.

Pigwa w postaci soków, dżemów czy nalewek sprawdza się w okresie jesienno – zimowym jako sposób na infekcje układu oddechowego, na przykład w przypadku przeziębienia. Co można przygotować z owoców pigwy i jak to zrobić? Oto sprawdzone przepisy.

Dżemy i konfitury z pigwy

Pigwa wprost idealnie nadaje się jako baza do przygotowania domowej roboty dżemów i konfitur. Wspomaga przemianę materii oraz, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, odporność. Dodatkowo warto spożywać ją w przypadku problemów trawiennych. Przygotowane z niej dżemy będą pyszne i wartościowe. Jak je przygotować?

Konfitura z pigwy

Owoce pigwy (ok. 1,5 kg) należy umyć, a następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce na drobne kawałki. Umieść je w dużym słoju i zasyp cukrem (około 800 g), a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie gotuj owoce pigwy na małym ogniu tak długo, aż staną się miękkie, a całość zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu. Gotową konfiturę, jeszcze gorącą, przełóż do małych słoiczków, szczelnie zakręć i przechowuj w ciemnym miejscu – jest idealnym dodatkiem do grzanek, krakersów czy słodkich herbatników, wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory.

 

Kompoty

Nie ma nic łatwiejszego w przygotowaniu niż kompot z pigwy. Składniki ( owoce pigwy, jabłka, gruszki, brzoskwinie ) umyj, usuń gniazda nasienne, umieść w garnku z wodą, dodaj cukier i zagotuj. Kiedy owoce będą miękkie, odcedź je. Nadmiar kompotu przelej do słoików i zawekuj, w ten sposób możesz go przechowywać przez całą zimę.

Sok z pigwy

Gęsty, kwaśny sok z pigwy jest doskonałym dodatkiem do herbaty, warto stosować go zamiast cytryny. Jak go zrobić? Owoce pigwy umyć, pokroić na cztery części, usunąć gniazdo nasienne i umieścić w górnej części sokownika. Następnie zasypać owoce cukrem, do dolnej części naczynia wlać wodę i postawić na ogniu. Sok z pigwy na bieżąco spuszczać do butelek.

Jeszcze prościej jest zrobić syrop z pigwy – po usunięciu gniazd nasiennych pokrój owoce na małe kawałki i włóż do dużego słoja. Zasyp dużą ilością cukru, zakręć słoik i wstrząśnij. Odstaw w ciemne miejsce, codziennie potrząsaj słoikiem lub mieszaj jego zawartość łyżką. Kiedy owoce puszczą cały sok, zwykle po dwóch dniach, przelej go do małych buteleczek i przechowuj zamknięty w chłodnym miejscu.

Tak przygotowany syrop z pigwy nadaje się do herbaty z cynamonem i plasterkiem pomarańczy – smakuje obłędnie, poprawia humor i sprzyja budowaniu odporności. Jeśli chcesz podać syrop z pigwy dzieciom, dodaj kilka łyżeczek do szklanki wody lub herbaty z cukrem.

Nalewka z pigwy

Omawiając przetwory z pigwy nie wolno nam zapomnieć o nalewce, która ma wspaniałe właściwości rozgrzewające. A przygotowanie nalewki jest bardzo proste, choć czasochłonne – przygotuj owoce pigwy (ok. 1 kg), cukier (800 g), wódkę (700 ml), rum dobrej jakości (ok. 100 ml).

dżem z owoców pigwy w słoikach

Owoce pigwy (należy pamiętać, że to nie to samo co owoce pigwowca) umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do dużego słoika, dodaj cały przygotowany cukier, wstrząśnij i odstaw. Codziennie potrząsaj słojem. Po około 14 – 21 dniach zlej sok z pigwy, a pozostałe owoce zmiksuj, zalej alkoholem i odstaw na kolejne 21 dni. Po tym czasie połącz je z sokiem – tak przygotowaną nalewkę odstaw na pół roku.

Nalewka z pigwy jest idealna na poprawę odporności i humoru oraz na problemy trawienne – ze względu na zawartość alkoholu nie nadaje się jednak dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią, które zamiast niej mogą pić syrop lub sok z pigwy, osiągając ten sam, pozytywny efekt.

 

Pigwa wielkoowocowa gruszkowa

24,90 

Poprzednia najniższa cena: 24,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Owoce duże, słodkie, aromatyczne, kształtu gruszki. Obficie plonuje.

2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Pigwa wielkoowocowa jabłkowa

24,90 

Poprzednia najniższa cena: 24,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Owoce bardzo duże kształtu jabłka. Odmiana odporna i plenna.

2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Pigwowiec wspaniały Fire Dance

16,90 

Poprzednia najniższa cena: 16,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Bardzo aromatyczne owoce, idealne na nalewki, soki, syropy. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

Pigwowiec japoński Red Joy

16,90 

Poprzednia najniższa cena: 16,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Bardzo aromatyczne owoce, idealne na nalewki, soki, syropy. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

Z czym łączyć pigwę?

Surowa pigwa ma bardzo specyficzny smak, w którym dominuje wyraźnie kwaskowatość – nie każdy ją lubi. Ale nie warto rezygnować z jej wartości prozdrowotnych tylko ze względu na smak. Jeśli dla Ciebie lub Twoich bliskich pigwa nie jest szczególnie smaczna, możesz przygotować przetwory z dodatkiem innych, słodszych owoców – idealnie sprawdzą się jabłka, brzoskwinie, gruszki i pomarańcze, a nawet cytryny. Z jej smakiem dobrze komponują się także przyprawy – imbir i cynamon.

Podsumowanie

Przetwory z pigwy – sok, konfitura, syrop czy wreszcie domowa nalewka – to źródło smaku i wartości odżywczych. Jeśli więc masz miejsce w ogródku, posadź pigwę, aby każdej zimy cieszyć się domowej roboty przetworami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *