Uprawa

Przechowywanie owoców w domowych warunkach

przechowywanie owoców zimą

Owoce i inne zbiory z przydomowego ogródka mogą cieszyć oko i podniebienie nie tylko w sezonie letnim, ale także zimą. Ważne jednak, aby zadbać o prawidłowe przechowywanie zebranych plonów, aby te nie psuły się i służyły także poza sezonem. Istnieje kilka sposobów na zatrzymanie świeżości owoców i warzyw, a także na ich przetworzenie. Jakie zbiory nadają się do przechowywania w sezonie zimowym, jak przechowywać warzywa i owoce zimą i jak przyspieszyć lub opóźnić dojrzewanie owoców? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dzisiejszym wpisie!

Przechowywanie owoców zimą

Latem i jesienią, gdy owoce rosną na drzewach i krzewach, możemy cieszyć się świeżymi zbiorami nawet przez kilka miesięcy. Niejednokrotnie zrywamy plony prosto z gałęzi lub krzaczków, aby chwilę później zajadać się nimi, siedząc z książką na tarasie. Klimat w Polsce nie ułatwia jednak uprawy owoców zimą. Stąd też pojawiły się pomysły na przechowywanie i przetwarzanie zbiorów, aby ich smak zachwycał także wtedy, gdy za oknem pojawi się gruba warstwa śniegu i wystąpią ujemne temperatury.

Jakie owoce można przechowywać przez sezon zimowy?

Do przechowywania na zimę doskonale nadają się takie owoce jak jabłka i gruszki, które zbiera się na 1 do 2 tygodni przed osiągnięciem dojrzałości. Ponadto, m.in. w formie przetworów, bez obaw można przechowywać maliny, borówki, jeżyny czy porzeczki. Miłośnicy suszonych owoców mogą zdecydować się na przechowanie zimą winogron i żurawiny. Ponadto w zimie do przechowywania nadają się także wiśnie, czereśnie oraz śliwy. Przy odpowiednich warunkach można także zdecydować się na przechowanie owoców z zagranicy, takich jak banany, pomarańcze, ananasy, czy kiwi.

Malina Polana w doniczce

14,90 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   Druga co do najpopularniejszych odmian powtarzających owocowanie. Odporniejsza niż odmiana Polka. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Borówka amerykańska wysoka Bluecrop

10,90 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   Odmiana wczesna. Najpopularniejsza odmiana borówki amerykańskiej. 2 letni krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Śliwa Węgierka Zwykła

23,90 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   Doskonała odmiana przetwórcza. Idealna do ciast i powideł. Bardzo obficie plonuje. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Wiśnia Łutówka

23,90 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   Najpowszechniejsza odmiana Wiśni. plenna, niezawodna, smaczna. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Przechowywanie warzyw zimą

Zbiory warzyw także można przechowywać w sezonie zimowym. To doskonały sposób na zapewnienie sobie pysznych i ekologicznych plonów przez całą zimę. Do najczęściej przechowywanych warzyw należą przede wszystkim ziemniaki, buraki i kapusta. W przypadku warzyw korzeniowych najpopularniejszymi są marchew, seler, pietruszka i chrzan. Ponadto do długotrwałego przechowywania można odłożyć kilka polskich odmian cebuli, m.in. Sochaczewska i Wolska, a także czosnek.

Jak przechowywać owoce zimą?

Istnieje kilka sposobów na przechowywanie owoców przez zimę, aby te zachowały swój smak i soczystość przez długi czas. W wielu przypadkach zaleca się wykorzystanie chłodnych i ciemnych miejsc, jednak warto zdecydować się także na inne sposoby przechowania owoców w sezonie zimowym.

Przechowywanie w skrzyniach

Do przechowywania owoców w skrzyniach należy wybrać drewniane i przewiewne (z otworami) pojemniki. Warto umieścić je na podkładkach, aby dół skrzyni nie stykał się bezpośrednio z podłożem. W skrzynkach najczęściej lądują jabłka i gruszki. W czasie przechowywania niezwykle ważne jest, aby kontrolować, czy któreś z owoców nie uległy gniciu. Wówczas należy je wyjąć ze skrzyni, aby inne zbiory pozostały świeże.

Ponadto warto okryć boki i wierzch skrzyni folią polietylenową, co zapobiegnie utracie wody i kurzeniu się owoców. Co więcej, taki zabieg spowolni dojrzewanie zbiorów, a co za tym idzie – przedłuży ich świeżość. Ważne jest także, aby regularnie wietrzyć pomieszczenie, w którym staną skrzynie i utrzymywać w nim wilgotność na poziomie około 90%.

Przetwory

Domowe przetwory to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie zebranych owoców. Warto więc przerobić plony na konfitury i dżemy, które zimą doskonale będą pasować do naleśników, kanapek, a nawet do herbaty. Ponadto warto przerobić zebrane owoce na powidła i pyszny, ekologiczny sok. Zebrane latem i jesienią jabłka można podsmażyć na patelni z cynamonem, a następnie przełożyć je do słoika i zapasteryzować. Tak przygotowane przetwory można wykorzystać do upieczenia szarlotki lub usmażenia pysznych racuchów.

przechowywanie owoców zimą

Mrożenie

Zamrożenie owoców to kolejny sposób na przedłużenie ich trwałości. Wówczas warto pokroić większe plony na mniejsze kawałki i umieścić je w pojemnikach lub woreczkach foliowych w zamrażarce. Owoce takie jak maliny, jeżyny czy borówki można mrozić w całości. Należy pamiętać, że drobne owoce można przechowywać w zamrażarce przez około 4 miesiące, większe zaś do 6 miesięcy. Zamrożone zbiory można dodać do ciasta, wykonać z nich kompot lub połączyć je z ciepłą owsianką.

Przechowywanie w lodówce

Chowając owoce do lodówki, należy pamiętać, że powinny mieć one wydzielone osobne miejsce. Wówczas trzeba zadbać, aby miejsce to było suche i znajdowało się z dala od nabiału i wędlin. Ponadto należy zdawać sobie sprawę z tego, że owoce w lodówce będą przydatne do spożycia znacznie krócej niż w przypadku innych metod przechowywania plonów. Najczęściej w lodówce umieszcza się cytrusy i wszystkie napoczęte już owoce. W przypadku drobnych zbiorów należy zadbać, aby przed włożeniem do lodówki każdy owoc był osuszony. Zapobiegnie to szybkiemu pojawianiu się pleśni.

Jak prawidłowo przechowywać warzywa zimą?

Warunki przechowywania warzyw to przede wszystkim chłodne i ciemne miejsca. Przy przechowywaniu jarzyn należy pamiętać, że warzywa korzeniowe zabezpieczamy przed wyschnięciem, aby te nie straciły swojej objętości i smaku. Ponadto cebulę i czosnek przechowujemy powieszone w wiankach, aby warzywa nie wiotczały i zachowały pełnię aromatu. Zbiór warzyw należy przeprowadzić w regularnym terminie, przy bezdeszczowej pogodzie. Warto wówczas wybrać do przechowywania zdrowe i w pełni rozwinięte plony. Gdzie zatem je umieścić?

Ziemianki

Stare ziemianki ogrodowe to nic innego jak osobna, umieszczona pod ziemią piwnica. To doskonałe miejsce na przechowywanie zbiorów, gdyż zwykle jest w nim chłodno i ciemno. Warto wówczas umieścić warzywa w drewnianych skrzyniach i poukładać je jedna na drugą lub ułożyć plony na ziemi w pryzmach. W takich warunkach zbiory mogą pozostać świeże nawet przez kilka miesięcy. W ziemiankach najczęściej lądują takie warzywa jak ziemniaki, marchew, buraki, seler czy pietruszka.

ziemianka na owoce i warzywa

Przetwory

Tak jak w przypadku owoców, warzywa również można przerobić na przetwory. Poza popularnymi kiszonkami, warto przygotować kilka pojemników z zupami (które następnie można zamrozić lub zapasteryzować) lub wykonać pyszne sosy i kremy, które świetnie będą pasować do zimowych dań.

Kopiec

Kopcem nazywamy dół w podłożu, w którym układa się warzywa, a następnie przysypuje się je ziemią i pozostawia do delikatnego przemarznięcia okrywy. Następnie całość okrywa się słomą i liśćmi, a gdy na zewnątrz panują wysokie przymrozki, warto przysypać kopiec dodatkową warstwą ziemi. Takie zabezpieczenie umożliwia przedłużenie świeżości warzyw nawet przy temperaturze -20 stopni Celsjusza. Należy jednak pamiętać, że przechowywane warzywa można wyciągnąć dopiero na wiosnę.

Zadołowanie

Ten sposób przechowywania warzyw sprawdzi się przy niskim stanie wód gruntowych i gdy zapowiada się niezbyt mroźna zima. Wówczas w ziemi należy wykopać dół o głębokości około 30 centymetrów, wzdłuż którego należy usypać wał ziemny. W dole należy umieścić warzywa, a całość przyłożyć deskami, opartymi na wale. Ponadto na deski trzeba ułożyć warstwę słomy i gałęzi. Przy układaniu warzyw należy pamiętać, aby leżały one ściśle obok siebie, co uodporni je nieco na nagłe spadki temperatury.

Jak przygotować piwnicę do przechowywania owoców i warzyw?

Piwnica to świetne miejsce do przechowywania swoich zbiorów, dlatego warto wykorzystać ją do przedłużenia świeżości owoców i warzyw. Przed umieszczeniem zbiorów w piwnicy, należy ją dokładnie wysprzątać i oczyścić z kurzu. Ponadto warto przewietrzyć pomieszczenie i ustawić w nim kilka pojemników z wodą, aby osiągnęło ono odpowiedni poziom nawilżenia powietrza.

Jak przyspieszyć dojrzewanie owoców?

Za dojrzewanie owoców odpowiada gaz o nazwie etylen. Związek ten produkowany jest przez owoce i warzywa nawet po ich zerwaniu. Aby przyspieszyć dojrzewanie owoców, warto umieścić je w pobliżu jabłek, moreli, awokado, gruszki, brzoskwini, banana lub pomidorów, które po osiągnięciu dojrzałości wytwarzają duże ilości etylenu.

Jak spowolnić dojrzewanie owoców?

Poza przechowywaniem zbiorów z dala od źródła etylenu, innym sposobem na spowolnienie dojrzewania owoców jest umieszczenie ich w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Ponadto warto pasteryzować gotowe przetwory, co zapobiega procesom fermentacji i wzrostowi drobnoustrojów.

Kiedy myć owoce i warzywa przed spożyciem?

Owoce i warzywa powinny zostać umyte każdorazowo przed ich spożyciem – nawet gdy zostały umyte już wcześniej i gdy obiera się z nich skórkę. Warto pamiętać, aby nie chować do lodówki tyle co umytych zbiorów, gdyż mogłoby to przyczynić się do powstawania pleśni i psucia się owoców i warzyw.

Podsumowanie

Do przechowywania owoców warto wykorzystać domową piwnicę, zamrażarkę lub wykonać przetwory. Jeśli nie możemy warzyw przechowywać w domu, w piwnicy, można bez obaw wykorzystać do tego celu ziemianki lub kopce. Przymierzając się do zakupu owoców i warzyw, warto zdecydować się na odmiany nadające się do późnego zbioru i długotrwałego przechowywania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.