Odmiany, Uprawa

Morwa biała – uprawa i zdrowotne właściwości

Morwa Biała

Morwa biała to roślina obfitująca w cenne składniki odżywcze. Pierwotnie pochodzi z Chin, a obecnie uprawiana jest w wielu zakątkach świata. Morwę hoduje się głównie ze względu na wartościowe owoce, które są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C. Zawierają one także liczne sole mineralne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Należą do nich wapń, magnez, potas i żelazo. Właściwości lecznicze wykazują też liście morwy białej. Mają silne moczopędne, przeciwgorączkowe, antyoksydacyjne oraz pobudzające laktację. Jakie jeszcze zdrowotne właściwości ma morwa biała? Jak wygląda uprawa morwy białej? Odpowiadamy!

Co to jest morwa biała?

Morwa biała (Morus alba L) to roślina liściasta należąca do rodziny morwowatych. Występuje naturalnie w Chinach i Japonii, gdzie jest powszechnie uprawiana. Jej owoce spożywane są na surowo, natomiast liście służą jako pokarm dla jedwabników. Obecnie morwa biała jest hodowana w wielu częściach świata, również w Polsce. Można ją prowadzić zarówno w formie krzewiastej, jak i drzewiastej.

Roślina dorasta do wysokości około 10-15 metrów. Posiada stosunkowo krótki pień i rozłożystą koronę. Liście morwy mają różne kształty. Mogą być jajowate, sercowate, dłoniaste, a nawet strzępiaste. Charakteryzują się intensywnym, zielonym kolorem. Są też delikatnie owłosione. Morwa biała kwitnie dopiero w maju. W zależności od stanowiska, jej drobne kwiaty przybierają zielonkawą lub białą barwę. Warto dodać, że morwa biała jest gatunkiem rozdzielnopłciowym. W związku z tym wytwarza kwiaty żeńskie i męskie. W drzewku znajdują się również przewody, w których obecny jest sok mleczny.

Morwa biała rodzi zdrowe, smaczne owoce, które pojawiają się na drzewie dopiero w szóstym roku po posadzeniu. Dojrzewają na przełomie lipca/sierpnia. Mają biały, kremowo-biały lub lekko różowy kolor. Owoce morwy białej są słodkie do tego stopnia, że aż wydają się mdłe. Z powodzeniem można je jeść na surowo, jak również przygotować z nich pyszne przetwory.

Właściwości i zastosowanie morwy białej

Morwa biała cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, w tym również w Polsce. Nic dziwnego – jest bogactwem witamin i minerałów, niezbędnych do zachowania dobrej kondycji zdrowotnej. Zawiera witaminy z grupy B, a konkretnie witaminę B1, B2, B3 i B9 (kwas foliowy), jak również witaminę C, które to między innymi pomagają naszemu organizmowi utrzymać optymalny poziom energii, zapewniają sprawne myślenie oraz chronią przed drobnoustrojami. Owoce morwy białej obfitują także w cenne składniki mineralne, do których zaliczamy magnez, wapń, żelazo, fosfor oraz potas.

Liście morwy białej także zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich spore ilości białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika. Liście białej morwy skrywają w sobie też witaminy z grupy B, D, E, a także kwas askorbinowy, kwas nikotynowy oraz beta-karoten.

Morwę białą stosuje się w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Roślina ta zawiera związki, które przyczyniają się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Preparaty na bazie morwy białej mogą okazać się bardzo skuteczne w terapii cukrzycy typu II. Ponadto morwa zapobiega miażdżycy, hamuje rozwój choroby Alzheimera, pozwala zwalczyć przeziębienie oraz pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.

owoce morwy białej

Morwa biała – uprawa

Kiedy najlepiej zasadzić morwę białą?

Wielu ogrodników z pewnością zastanawia się, kiedy sadzić morwę białą? Podobnie, jak większość drzew i krzewów owocowych, najlepiej umieścić ją w gruncie wczesną wiosną lub jesienią. Jeszcze przed posadzeniem warto użyźnić glebę nawozami, kompostem roślinnym bądź obornikiem. Dzięki temu roślina łatwiej się przyjmie i dodatkowo odżywi. Dobrze jest też wykonać solidną podporę, która pomoże sadzonce odpowiednio się ukorzenić, a jednocześnie zapewni jej warunki do swobodnego wzrostu. Młode drzewka mogą wymagać zabezpieczenia przed mrozem. Do tego celu można wykorzystać słomę, maty słomiane bądź agrowłókninę.

Jak zdążyliśmy się dowiedzieć, morwę białą z odkrytym korzeniem możemy sadzić w dwóch terminach – wiosną lub jesienią. Natomiast sadzonki w doniczce sadzimy przez cały okres wegetacyjny, czyli od marca aż do listopada.

Morwa biała w doniczce

15,90 

Poprzednia najniższa cena: 15,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Długowieczna roślina lecznicza odporna na choroby i szkodniki. Owoce polecane są dla cukrzyków.

Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Morwa czarna w doniczce

15,90 

Poprzednia najniższa cena: 15,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Długowieczna roślina lecznicza odporna na choroby i szkodniki. Owoce polecane są dla cukrzyków.

Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Morwa biała Milanówek w doniczce

19,90 

Poprzednia najniższa cena: 19,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Odmiana o jasnych, białawych owocach wykorzystywanych w przemyśle farmaceutycznym oraz spożywczym. Drzewo nadające się na żywopłoty jako soliter, do parków i zieleni miejskich oraz do ogrodów.

Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Morwa czarna Illinois Everbearing w doniczce

19,90 

Poprzednia najniższa cena: 19,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Odmiana o długim okresie zbiorów od lipca do września. Owoce atrakcyjne, smaczne i zdrowe do bezpośredniej konsumpcji jak i na przetwory.

Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Jak prawidłowo posadzić morwę?

Zanim przystąpimy do sadzenia morwy białej, najpierw trzeba wybrać dla niej odpowiednie stanowisko. Roślina jest dość wrażliwa na mróz, dlatego też nie wolno jej sadzić w miejscach, gdzie występują duże spadki temperatur. Jeśli chodzi o chłodniejsze rejony Polski, może być konieczne okrycie sadzonki na zimę. Morwa biała jest tolerancyjna dla większości gleb. Podobnie jak większość roślin najlepiej rośnie na podłożu żyznym. Nie pogardzi też glebą gliniastą. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić ją w gruncie piaszczystym lub kamienistym. Morwa preferuje stanowiska nasłonecznione, osłonięte od wiatru, ponieważ wtedy najlepiej owocuje.

Sadzonki morwy białej silnie się rozrastają, tworząc gęstą koronę. W związku z tym trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości. Jeśli planujemy posadzić kilka drzewek obok siebie, najlepiej zachować odstęp wynoszący około 2 metry. Dołek, w którym umieścimy morwę powinien być na tyle duży, by korzenie rośliny swobodnie się w nim zmieściły.

kwitnąca morwa biała

Morwa biała – czy konieczne jest przycinanie?

Morwę można uprawiać w formie drzewa, krzewu lub żywopłotu. Roślina ta nie wymaga przycinania, jednak warto to robić, by zachować jej estetyczny wygląd. W innym wypadku może wyrosnąć na bardzo wysokie drzewo. Zabieg przycinania morwy wykonuje się zazwyczaj w sierpniu. Wtedy roślina ma czas, by zregenerować się przed nadejściem mrozów. Natomiast, jeśli planujemy przyciąć drobne pędy, można to zrobić wcześniej – nawet wiosną. Morwa biała powinna być przycinana co roku. Jeśli jest prowadzona w formie żywopłotu to nawet dwa razy do roku.

Przycinanie morwy białej ma wiele zalet. Przede wszystkim powoduje lepsze rozkrzewianie rośliny. Dzięki temu zabiegowi możemy cieszyć się bujną i gęstą koroną. Należy jednak liczyć się z tym, że cięcie zmniejsza owocowanie.

Nawożenie morwy białej

Morwa biała wprawdzie nie wymaga nawożenia, jednak warto je przeprowadzić, by cieszyć się wysokiej jakości plonami. Jak zostało wspomniane, warto użyźnić glebę jeszcze przed posadzeniem rośliny. Do tego celu najlepiej sprawdzi się nawóz sztuczny bądź naturalny (kompost, obornik).

W kolejnych latach można przeprowadzać nawożenie uzupełniające, pamiętając, że kluczowe znaczenie ma pierwiastek, taki jak azot. W przypadku młodych sadzonek należy podawać 20-40 kg azotu na hektar. Natomiast, jeśli chodzi o starsze drzewka dawkę zwiększamy do 60-80 kg/ha. Nie bez znaczenia są również potas i fosfor. Ten pierwszy stosujemy w ilości 200-300 kg na hektar, zaś drugi – 150-200/ha.

Kiedy przypada zbiór owoców i liści morwy białej?

Pierwsze owoce morwy białej pojawiają się dopiero 6 lat po posadzeniu, jednak warto na nie poczekać. Dojrzewają stopniowo. Są gotowe do zbioru z reguły pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Charakteryzują się bardzo słodkim, kremowym smakiem. Można je spożywać bezpośrednio z drzewka bądź przeznaczyć na przetwory. Z owoców morwy wykonuje się przepyszne konfitury oraz nalewki. Na uwagę zasługują także suszone owoce morwy białej, które idealnie nadają się na przekąskę.

Natomiast liście morwy białej można zbierać już w połowie maja. Warto dokładnie sprawdzić, czy aby na pewno są zdrowe, bez widocznych oznak chorób. Z liści rośliny możemy przygotować przede wszystkim napary, które są pomocne w leczeniu rozmaitych schorzeń i chorób.

owoce morwy

Dlaczego warto mieć morwę białą w swoim ogrodzie?

  • Morwa biała rodzi zdrowe owoce, które są niezwykle pomocne w leczeniu rozmaitych chorób i dolegliwości.
  • Liście morwy idealnie nadają się na lecznicze napary bądź herbatki.
  • Roślina nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych i jest bardzo łatwa w uprawie.
  • Morwa biała jest odporna na suszę, choroby i szkodniki.
  • Morwa biała prezentuje się okazale, zdobiąc przydomowy ogród.

Podsumowanie

Morwa biała to wyjątkowa roślina o wielu cennych właściwościach. Nie bez przyczyny jest tak chętnie uprawiana w polskich ogrodach. Może być uprawiana zarówno jako drzewo, jak i krzew, czy żywopłot. Wyróżnia się wysoką odpornością na choroby oraz suszę. Jest niesamowicie łatwa w uprawie, dlatego z jej pielęgnacją poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony ogrodnik. Drogocenne składniki odżywcze kryją się w słodkich owocach morwy, jak i jej liściach. Z tego względu roślina ta odznacza się wysoką skutecznością w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, w tym cukrzycy, czy choroby Alzheimera. Bez wątpienia warto posadzić morwę na własnej działce!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *