Odmiany, Uprawa

Uprawa czarnej maliny – oto, co musisz wiedzieć

uprawa czarnej maliny

Czarna malina to nie tylko ciekawie wyglądający krzew w ogrodzie, ale także pyszne owoce, które można wykorzystać na wiele sposobów. To także doskonała alternatywa dla popularnej maliny czerwonej. W Polsce czarne maliny dopiero zyskują na popularności, a co za tym idzie – to doskonała okazja, aby urozmaicić letnie grządki. Na czym polega uprawa krzewu, jakie wyróżniamy owocujące odmiany czarnej maliny i dlaczego warto posiadać tę roślinę w swoim ogrodzie?

Malina czarna – uprawa w Polsce

Uprawa maliny czarnej w Polsce jak dotąd jest rzadko spotykanym zjawiskiem. W przydomowych ogrodach w większości królują tradycyjne maliny czerwone. Warto jednak przyjrzeć się bliżej krzewom maliny czarnej i ich owocom, gdyż cechują je wyjątkowe właściwości zdrowotne.

Czarna malina początkowo uprawiana była w krajach Ameryki Północnej. Do Polski krzewy dotarły stosunkowo niedawno, czy czyni je nowością w ogrodach Polaków. Tym, co wyróżnia malinę czarną, poza jej wyjątkowymi owocami, jest jej wysokość. Niektóre krzewy dorastają do nawet 4 metrów. Pędy czarnej maliny są giętkie i pokryte kolcami (ale nie wszystkie), zaś w czasie owocowania roślina rodzi soczyste, pokryte charakterystycznym białym „woskiem” owoce.

Kwiaty malin pojawiają się w dużych ilościach. Charakteryzują je białe, owalne płatki. Owoce maliny czarnej zwykle pojawiają się w połowie lipca oraz pod koniec sierpnia. Początkowo charakteryzuje je zielono-biały kolor, następnie zamieniają się w maliny różowo-czerwone (podobnie jak owoce maliny właściwej), aż w końcu przybierają fioletowo-czarny odcień.

Warto wiedzieć, że czarna malina jest dość podatna na wirusa krzaczastej karłowatości maliny. Planując więc posadzenie krzewu, należy wybrać zdrowe sadzonki ze sprawdzonej, profesjonalnej szkółki lub sklepu ogrodniczego.

Maliny czarne – sadzenie

Młode sadzonki maliny czarnej są dość słabo odporne na silne mrozy i nagłe zmiany temperatury, dlatego najlepiej posadzić je wczesną wiosną lub późną jesienią, aby krzewy mogły dobrze ukorzenić się w podłożu. Rośliny najlepiej rosną w słonecznym lub częściowo zacienionym miejscu, z dala od innych owoców i warzyw, które mogłyby przenosić choroby.

Uprawa malin wymaga przepuszczalnej gleby, dlatego wybierz miejsce, gdzie ziemia nie będzie zbita i gliniasta. Warto przed posadzeniem wymieszać z ziemią kompost, który użyźnia podłoże. Ze względu na mocne rozrastanie się krzewów i ich systemów korzeniowych, konieczne będzie posadzenie malin w odległości około metra od siebie. Należy wiedzieć, że długie pędy po zetknięciu się z podłożem mogą się bardzo szybko ukorzenić.

Podczas sadzenia warto również zamontować pergolę lub podpory, które wesprą wysokie krzewy. Niektórzy ogrodnicy decydują się na posadzenie malin przy ogrodzeniu, aby zarówno podeprzeć rośliny, jak i wykorzystać krzewy do osłonięcia się od sąsiadów.

Sadząc czarną malinę w miejscu osłoniętym od wiatru, gdzie podłoże jest żyzne, przepuszczalne i o lekko kwaśnym odczynie pH, można spodziewać się zdrowego wzrostu krzewu i wysokiej odporności na mróz. Jeśli jednak pojawią się wątpliwości co do zabezpieczenia podłoża przed zimnem, warto przygotować jesienią zimowe okrycie.

Uprawa maliny i pielęgnacja krzewu

Uprawa maliny czarnej nie jest skomplikowana, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim krzew charakteryzuje się płytkim (choć mocno rozrośniętym) systemem korzeniowym, dlatego konieczne będzie zasilanie rośliny nawozami dla malin, gdyż nie jest ona w stanie dosięgnąć składników odżywczych znajdujących się głęboko w glebie.

Ze względu na płytkie korzenie czarna malina jest także podatna na przesuszenie, dlatego w ciepłe dni należy ją regularnie podlewać. Pamiętaj również, aby co jakiś czas oglądać roślinę i jej liście, aby upewnić się, czy krzew nie został zaatakowany przez choroby malin.

Należy wiedzieć, że do prawidłowego wzrostu owoców czarnej maliny konieczne będzie jej przycinanie. Co ważne, zabieg wykonuje się nieco inaczej niż w przypadku maliny czerwonej. Pierwsze cięcie należy wykonać późną wiosną na rozrośniętych pędach, skracając zeszłoroczne przyrosty o około 1-2 metry, co przyczyni się do wytworzenia nowych rozgałęzień i zwiększenia ilości owoców w kolejnym roku.

Drugie cięcie należy wykonać tuż po zbiorach. Wówczas wycina się pędy dwuletnie i najsłabsze rozgałęzienia w taki sposób, aby zostawić około 6 mocnych przyrostów. Aby zachować zwarty pokrój rośliny, warto wiosną kolejnego roku wykonać jeszcze jedno cięcie, skracając pędy zeszłoroczne na długość około 30 cm.

uprawa czarnej maliny

Rozmnażanie malin czarnych

Gdy maliny dorosną, wówczas można wykonać rozmnażanie, które nie jest skomplikowanym zabiegiem. Najlepiej przeprowadzić je na pędach dwuletnich, gdy te zaczną wyginanie w kierunku podłoża. Wówczas warto przysypać je kilkucentymetrową warstwą żyznej gleby. Po trzech tygodniach pędy powinny rozpocząć kiełkowanie, a gdy dobrze się ukorzenią, można odłączyć je od głównej rośliny i ponownie posadzić w październiku lub wczesną wiosną.

Maliny czarne – odmiany owocujące

Owoce czarnej maliny cieszą nie tylko oko, ale także kubki smakowe. W Polsce uprawia się kilka najpopularniejszych odmian, które owocują latem. Wyróżniamy odmiany:

  • Malina czarna Bristol – Jej owoce są średniej wielkości i cechują się słodkawym smakiem. Maliny wykorzystuje się w przemyśle spożywczym jako naturalny czarny barwnik, lub jako dodatek do deserów. Bristol cechuje się wysoką odpornością na mróz oraz choroby grzybowe. Owoce dojrzewają w połowie lipca, a zbiory mogą trwać aż do września.
  • Malina Black Jevel – Ta odmiana zaliczana jest do najbardziej odpornych na choroby i mróz. Jej owoce są duże i jędrne, i dojrzewają one w połowie lipca. Zwykle maliny Black Jevel wykorzystywane są do przetworów i deserów.
  • Malina Heban – Owoce malin Heban mają nieco inny kształt niż poprzednicy. Cechuje je wydłużona, stożkowa forma oraz ciemno-purpurowy kolor. Malina Heban owocuje pod koniec sierpnia i najczęściej wykorzystuje się ją w celach deserowych. Owoce dobrze znoszą również mrożenie, dzięki czemu mogą cieszyć nawet zimą.
  • Malina Glen Coe – To odmiana bezkolcowa, która powstała wskutek skrzyżowania maliny czarnej z maliną czerwoną. Jest odporna na mróz i choroby. Jej owoce są ciemno-purpurowe, słodkie i aromatyczne, i pojawiają się stopniowo od lipca do września. Maliny można wykorzystywać w celach deserowych.
  • Malinojeżyna Loganberry – To kolejna odmiana, która powstała po skrzyżowaniu dwóch krzewów – tym razem maliny czerwonej z czarną jeżyną. Loganberry to krzew bezkolcowy, który owocuje od lipca do sierpnia. Jego owoce są bardzo duże i wydłużone, a w smaku przypominają słodką jeżynę. Najczęściej wykorzystuje się je w celach deserowych.

Malina Delniwa w doniczce

16,90 

Poprzednia najniższa cena: 16,90 .

Wysyłka: do 10 dni roboczych

NOWOŚĆ! Nowa Polska odmiana powtarzająca! Z bardzo atrakcyjnymi owocami oraz wykazująca wysoką odporność na choroby.

Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Malina Polana w doniczce

14,90 

Poprzednia najniższa cena: 14,90 .

Wysyłka: do 10 dni roboczych

Druga co do najpopularniejszych odmian powtarzających owocowanie. Odporniejsza niż odmiana Polka.

Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Malina Polka w doniczce

14,90 

Poprzednia najniższa cena: 14,90 .

Wysyłka: do 10 dni roboczych

Najpopularniejsza Polska odmiana powtarzająca owocowanie. Owoce grubsze od Polany

Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Malina czarna Bristol w doniczce

14,90 

Poprzednia najniższa cena: 14,90 .

Wysyłka: do 10 dni roboczych

Letnia malina o bardzo smacznych i aromatycznych czarnych owocach. Odporna.

Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Maliny czarne i ich właściwości

Czarna malina wyróżnia się doskonałym wpływem na organizm. Przede wszystkim owoce charakteryzują się silnymi zdolnościami antyoksydacyjnymi, co oznacza, że spożywanie czarnych malin usuwa z organizmu wolne rodniki. Co więcej, liczne badania wykazują, że owoce czarnej maliny posiadają najwięcej dobroczynnych antocyjanów spośród wszystkich owoców jagodowych.

Warto wiedzieć, że maliny czarne wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Co więcej, owoce spowalniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom układu krążenia. Maliny bogate są w witaminę C, która wspiera organizm w walce z przeziębieniami i stanami zapalnymi. Można więc powiedzieć, że maliny czarne to doskonałe źródło cennych wartości odżywczych.

Podsumowanie

Malina czarna to krzew, który obfituje w wiele jędrnych i pysznych owoców, dodatkowo cechujących się znakomitymi właściwościami zdrowotnymi. Jej uprawa jest prosta i niewymagająca dużego wkładu pracy, co czyni ją niemalże jedną z najbardziej pożądanych roślin w ogrodach. Warto jednak pamiętać o kilku najważniejszych zasadach, które pomogą w wyhodowaniu pięknego krzewu o niezwykłych, wartościowych owocach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *