Brzoskwinia nie należy do drzew najprostszych w uprawie – ma dość wysokie wymagania glebowe i stanowiskowe i narażona jest na szereg groźnych chorób. Konieczne są więc liczne zabiegi pielęgnacyjne. Mimo to z powodzeniem uprawiana jest w naszych sadach i ogrodach. Jakie choroby zagrażają uprawie brzoskwini, jak je rozpoznać i jak zapobiegać ich rozwojowi?
Choroby brzoskwini
Brzoskwinie, podobnie do innych drzew owocowych, zapadać może zarówno na choroby grzybowe, wirusowe, jak i bakteryjne. Ze względu na obniżenie plonu, nieprzydatność owoców pochodzących od chorych drzew i ryzyko zamarcia drzewa, chorobom należy zapobiegać, a jeśli już się pojawią – natychmiast wykonać odpowiednie zabiegi.
Kędzierzawość liści brzoskwini
Kędzierzawość liści brzoskwini jest chorobą grzybową wywoływaną przez grzyb Taphrina deformans. Zarodniki grzyba zimują w miejscach spękania kory i pod łuskami pąków. Objawy kędzierzawości liści brzoskwini zaczynają pojawiać się na początku wiosny – zwykle porażone zostają liście, rzadziej kwiaty i owoce.
Porażone liście stają się silnie zdeformowane – skręcone, pomarszczone, czasem pokrywają się bąblami. Przybierają początkowo żółte, później karminowe, a wreszcie brunatne zabarwienie, czasem pojawia się na nich białawy nalot. Drzewko chorujące na kędzierzawość liści brzoskwini zrzuca liście już w czerwcu.
Zapobieganie i zwalczanie kędzierzawości liści brzoskwini
Grzyby zwalcza się zanim pojawią się objawy kędzierzawości liści brzoskwini, to jest zimą lub wczesną wiosną, stosując dwukrotny (jesienią i wczesną wiosną) oprysk środkami przeznaczonymi do zwalczania chorób grzybowych, np. środkiem Miedzian 50 WP. Opryskać należy całe drzewo, a opadłe, porażone liście usunąć i zniszczyć.
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Równie groźna jak kędzierzawość liści brzoskwini, jest brunatna zgnilizna drzew pestkowych wywoływana przez grzyby Monilinia laxa i M. fructigena. Choroba powoduje zgorzel kwiatów i gnicie owoców jeszcze na drzewie. Do objawów choroby zaliczamy brunatne plamy gnilne i obecność szarych brodawek na owocach, które w efekcie ulegają deformacji i mumifikacji – często nie opadają, pozostając na drzewie aż do kolejnej wiosny.
Zapobieganie i zwalczanie
Jeśli choroba wystąpiła na Twoim drzewie, musisz usunąć i zniszczyć wszystkie zmumifikowane owoce. W fazie białego pąka i następnie w pełni kwitnienia zastosuj środki ochrony roślin przeznaczone do zwalczania chorób grzybowych na drzewach i krzewach owocowych. Drzewa trzeba też regularnie przeglądać i na bieżąco usuwać wszystkie porażone chorobą organy.
Parch brzoskwini
To kolejna z chorób grzybowych. Zakażenie parchem brzoskwini objawia się najczęściej na owocach, ale także na liściach i niezdrewniałych pędach. Na owocach objawia się obecnością maleńkich zielonkawych plamek, które następnie brunatnieją. Przy silnym porażeniu owoce pękają i gniją – nie wolno ich spożywać w żadnej formie. Na młodych pędach z kolei obserwuje się początkowo jasnobrunatne, później ciemniejące, plamy. Kora drzewa pęka i tworzą się na niej strupy.
Zapobieganie i zwalczanie
Porażone pędy i owoce należy usuwać i palić, a drzewko opryskać preparatami o działaniu grzybobójczym. Profilaktyka parcha wymaga odpowiedniej pielęgnacji drzew owocowych – ważnym zabiegiem jest, podobnie jak w przypadku profilaktyki innych chorób grzybowych, cięcie prześwietlające.
Szara pleśń
Podobnie jak parch brzoskwini i kędzierzawość liści brzoskwini, szara pleśń jest chorobą grzybową. Powoduje gnicie owoców na drzewie i obniżenie plonów, dodatkowo bardzo łatwo się rozprzestrzenia na inne drzewa – nie tylko inne brzoskwinie, ale też pozostałe gatunki drzew owocowych. Brunatne plamy na łodygach oraz szary, pylisty nalot – to jej charakterystyczne objawy.
Należy działać bardzo szybko i już przy pierwszych objawach choroby wykonać opryski preparatami grzybobójczymi.
Inne choroby brzoskwini
Innymi chorobami brzoskwini są między innymi:
- mączniak prawdziwy – choroba grzybowa porażająca pędy, kwiaty, zawiązki owoców i same owoce. Objawia się obecnością małych, żółtych plam na wierzchniej stronie liści oraz na pędach i owocach. Porażone pędy i inne części rośliny należy usunąć;
- rak bakteryjny brzoskwini – choroba bakteryjna, która poraża wszystkie organy drzewa z wyjątkiem korzeni. Do zakażenia tkanek dochodzi w wyniku nieprawidłowego cięcia gałęzi;
- guzowatość korzeni – powszechna w uprawie drzew, w tym drzew pestkowych, choroba bakteryjna. Powoduje przerost tkanki korzeni i tworzenie się na niej charakterystycznych guzów. Podstawą profilaktyki jest utrzymanie lekko kwaśnego odczynu gleby i wybór sadzonek o zdrowych korzeniach.
Podsumowanie
Brzoskwinia ma specyficzne wymagania, a jej uprawa nie należy do najłatwiejszych. Warto jednak podjąć trud i starannie dbać o sad, bowiem źródłem obfitych plonów i najsmaczniejszych owoców są zdrowe drzewa.
Bardzo dobry ,wyczerpujący artykuł. Brak w nim środków do zwalczania poszczególnych chorób.