Odmiany, Uprawa

Jagoda kamczacka – sadzenie, uprawa i pielęgnacja

jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka to wciąż mało popularny w Polsce krzew, którego uprawa jest zdecydowanie prostsza od uprawy innych krzewów jagodowych. Owoce jagody kamczackiej z wyglądu przypominają podłużne borówki i wyróżniają się ciekawym smakiem. Ze względu na zawartość wielu witamin, jagody kamczackie stosuje się w leczeniu przeziębień i przy wzmacnianiu naczyń krwionośnych. Skąd pochodzi jagoda kamczacka, jakie wyróżniamy jej odmiany, jak ją samodzielnie uprawiać i jakie właściwości zdrowotne wykazują owoce jagody kamczackiej?

Jagoda kamczacka – skąd pochodzi?

Jagoda kamczacka początkowo była uprawiana na terenach północno-wschodniej Azji. Prawidłowa nazwa krzewu, jaką najczęściej można ujrzeć w książkach ogrodniczych to wiciokrzew kamczacki, jednak roślina nazywana jest także suchodrzewem kamczackim. Uprawa jagody kamczackiej w Polsce rozpoczęła się już wiele lat temu, jednak krzew wciąż nie jest często spotykanym w przydomowych ogrodach.

Jagoda kamczacka dorasta do 1,5-2 metrów wysokości. Jej owoce są słodko-kwaśne, fioletowe i podłużne, a ich właściwości są od wielu lat wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jagoda kamczacka jest niezwykle łatwa w uprawie. Nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych, czy opryskiwania, dzięki czemu doskonale nadaje się do ogrodów ekologicznych. Krzew wykazuje świetną odporność na mróz, bo aż do -35°C! Plony są jednymi z pierwszych w sezonie, bo w przypadku niektórych odmian jagoda wypuszcza owoce już na koniec maja, przed popularną świdośliwą.

Odmiany jagody kamczackiej

W ogrodnictwie można spotkać mnóstwo odmian jagody kamczackiej. Do najpopularniejszych zaliczamy:

  • Jagoda Aurora – To kanadyjska odmiana, ceniona za pokaźną plenność i duże, smaczne owoce. Dorasta do 1,8 metra i tworzy gęsty, zwarty pokrój. Co więcej, w przeciwieństwie do niektórych odmian, Aurora nie zrzuca owoców po pełnej dojrzałości. Ta odmiana owocuje w drugiej połowie czerwca.
  • Jagoda Indigo Gem – To kolejna kanadyjska, plenna odmiana. W fazie dorosłości osiąga do 1,5 metra wysokości, tworząc zwarty pokrój. Owoce tej odmiany są nieco mniejsze od owoców Aurory, jednak wyróżniają się słodkim smakiem. Zbiór plonów zwykle przypada na połowę czerwca.
  • Jagoda Jolanta – To polska odmiana jagody kamczackiej uważana za jedną z najsmaczniejszych pośród innych odmian. Jolanta osiąga od 1,5 do 2 metrów wysokości, tworząc rozłożystą koronę. Odmiana ta cechuje się niezwykłą plennością, wypuszczając co roku w pierwszej połowie czerwca aż do 5 kilogramów słodkich owoców.
  • Jagoda Zojka – To kolejna polska odmiana, dorastająca do 1,7 metra wysokości. Zojka często wykorzystywana jest jako zapylacz do odmiany Wojtek. Duże i słodkie owoce tej odmiany dorastają już pod koniec maja. Zojka ze względu na dużą odporność na mróz może owocować nawet przez 30 lat.
  • Jagoda Wojtek – To polska odmiana jagody kamczackiej, osiągająca wysokość 1,5 metra. Krzew wyróżnia się rozłożystym pokrojem i dużą plennością. Owoce odmiany Wojtek są duże i słodkie, dzięki czemu można wykorzystać je na wiele sposobów. Roślina owocuje pod koniec maja.
  • Jagoda Atut – Odmiana ta wyróżnia się dużą plennością i rozłożystym pokrojem. Krzew osiąga do 1,5 metra wysokości. Atut owocuje słodkimi, dużymi plonami pod koniec maja.
  • Jagoda Duet – To kolejna polska odmiana, osiągająca wysokość 1,5 metra i rozłożysty pokrój. Jej owoce są ciemnofioletowe, duże i niezwykle smaczne. Duet plonuje w pierwszej połowie czerwca.
  • Jagoda Karina – Ta odmiana dorasta aż do 1,8 metra wysokości, osiągając rozłożysty pokrój. Jej owoce są duże, słodko-kwaśne i dorastają pod koniec maja. Karina jest obcopylna, dlatego w celu odpowiedniego zapylenia należy posadzić obok siebie co najmniej dwie różne sadzonki jagody kamczackiej.

Jagoda kamczacka Wojtek

12,90 

Poprzednia najniższa cena: 12,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Długowieczny krzew. Polska najsmaczniejsza odmiana.

2 letni krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Jagoda kamczacka Zojka

12,90 

Poprzednia najniższa cena: 12,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Polska odmiana jedna z najsłodszych. Dobry zapylacz dla odmiany Wojtek.

2 letni krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Jagoda kamczacka Jolanta

12,90 

Poprzednia najniższa cena: 12,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Średnio-wczesna odmiana, o dużych owocach. Polecana jako zapylacz do odmiany Wojtek, Atut.

2 letni krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Jagoda kamczacka Aurora

12,90 

Poprzednia najniższa cena: 12,90 .

Wysyłka: do 5 dni roboczych

Kanadyjska, bardzo plenna odmiana o bardzo dużych i nieosypujących się owocach. Odmiana deserowo-przetwórcza.

2 letni krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Jak uprawiać krzewy jagody kamczackiej?

Jagody kamczackie są niezwykle łatwe w uprawie. Rośliny są odporne zarówno na wiosenne przymrozki, jak i na długie, mroźne zimy. Do uprawy jagody kamczackiej wystarczy dobrze nasłonecznione stanowisko i żyzna, przepuszczalna gleba. Jak więc prawidłowo uprawiać jagodę kamczacką?

Sadzenie jagody kamczackiej

Jak wcześniej wspomniano, gleba pod uprawę jagody powinna być żyzna i przepuszczalna. Należy unikać zbitej lub piaszczystej gleby, aby zapewnić roślinie stały dostęp do powietrza, a przed wsadzeniem sadzonek do gruntu warto wyłożyć dołek kompostem. Krzewy można sadzić na przełomie października i listopada lub wiosną, są to najlepsze momenty – choć krzewy w doniczkach tak na prawdę można sadzić cały sezon wegetacyjny. Warto posadzić obok siebie dwie sadzonki jagody kamczackiej, aby te wzajemnie się zapylały, co zwiększy owocowanie rośliny.
uprawa jagoda kamczacka

Podlewanie i nawożenie jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka nie wymaga częstego podlewania. Wystarczy zapewnić roślinie dostęp do wody w okresie suszy i gdy gleba wystarczająco przeschnie. Nawożenie jagody zalecane jest co 2-3 lata z wykorzystaniem obornika lub gotowego nawozu.

Rozmnażanie jagody kamczackiej

Roślinę można rozmnożyć jesienią, wykorzystując zdrewniałe sadzonki, na których pojawiły się już pąki. Ważne, aby sadzonka miała co najmniej 15 centymetrów długości. Na czas zimy, roślinę należy umieścić w suchym, chłodnym i jasnym miejscu (np. w wiadrze z piaskiem). Wiosną, gdy roślina wypuści nowe listki i rozpocznie proces ukorzeniania się, jagodę można przesadzić do gruntu.

Przycinanie jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka nie wymaga specjalnego przycinania. Cięcie zależne jest głównie od ilości dostępnego miejsca w ogrodzie. Gdy roślina zbyt mocno się rozrasta, można wykonać cięcie przerzedzające. Wczesną wiosną lub późną jesienią można także wykonać cięcie odmładzające rośliny.

Owoce jagody kamczackiej i ich właściwości

Owoce jagody bogate są w liczne kwasy organiczne, a także w witaminę C i A, odpowiedzialne za odporność organizmu i wzmocnienie układu immunologicznego. Ponadto jagody zawierają w sobie miedź, jod i żelazo, niezbędne do utrzymania optymalnej pracy organizmu. Owoce jagody kamczackiej można wykorzystać w codziennych przetworach, przy pieczeniu ciast, czy jako dodatek np. do owsianki. Ponadto plony można swobodnie mrozić w dowolnej postaci.

Jagoda kamczacka – podsumowanie

Jagoda kamczacka to łatwy w uprawie krzew, dorastający w zależności od odmiany do 1,5-2 metrów wysokości. Roślina jest niezwykle odporna na mróz, dzięki czemu jagoda nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Co więcej, krzew może owocować nawet przez 30 lat. Owoce jagody kamczackiej cechują się niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi, dzięki czemu można z nich stworzyć naturalne, wzmacniające organizm przetwory.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *