Odmiany

Pigwa a pigwowiec – dlaczego to nie to samo?

owoce pigwy

Większość z nas zapewne słyszała o owocach pigwy i pigwowca. Wydawać by się mogło, że to jedna i ta sama roślina. W rzeczywistości są to zupełnie odmienne gatunki. Różnią się przede wszystkim wyglądem, wielkością plonów, aromatem oraz sposobem uprawy. Pigwa rodzi duże owoce, które kształtem przypominają gruszkę (czasem jabłko). Natomiast owoce pigwowca są dużo mniejsze, twarde i zdecydowanie bardziej aromatyczne. Dlaczego pigwa a pigwowiec to nie to samo? Czym różnią się te dwie rośliny? Odpowiadamy!

Co to jest pigwa?

Pigwa pospolita to wysoki krzew lub niewielkie drzewo dorastające od 3 do 5 metrów wysokości. Należy do rodziny różowatych (Rosaceae) i pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Obecnie można ją spotkać w całej Europie, w tym również w Polsce, gdzie cieszy się szczególną popularnością. Pigwa wyróżnia się bladoróżowymi bądź białymi kwiatkami oraz dużymi, owalnymi liśćmi w kolorze ciemnozielonym. Kwitnie w maju. Owoce pigwy są żółte i duże (wielkości gruszki lub jabłka). Zbiory przypadają na jesień – rozpoczynają się końcem września i trwają do końca października.

Pigwa jest gatunkiem obcopylnym. To oznacza, że należy sadzić obok siebie dwie różne odmiany rośliny. Różnią się one przede wszystkim wielkością oraz kształtem owoców, a także czasem dojrzewania. Wyróżniamy następujące odmiany pigwy: Bereczki, Champion, Konstantynopol, Portugal, Lescovac, Vranja, z Mołdawii, Cydonia, Mamut. Warto dodać, że odmiany pigwy dzielimy na dwie grupy: odmianę jabłkową oraz gruszkową. W rozbudowanym asortymencie sklepu internetowego DrzewkaOwocowe24.pl dostępna jest pigwa wielkoowocowa gruszkowa, pigwa wielkoowocowa jabłkowa, pigwa wielkoowocowa w doniczce oraz pigwa gruszkowa szczepiona na pniu.

Czym jest pigwowiec?

Pigwowiec to krzew z rodziny różowatych, dorastający do ok. 2-3 metrów wysokości. Naturalnie występuje we wschodniej Azji. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach na całym świecie. Pigwowiec traktowany jest głównie jako roślina ozdobna. W okresie kwitnienia (na przełomie marca/kwietnia) zachwyca obfitymi kwiatami w intensywnych kolorach – czerwonym, pomarańczowym i różowym. Liście rośliny są skórzaste, sztywne, o ciemnozielonym zabarwieniu. Pigwowiec późną jesienią rodzi niewielkie, okrągłe owoce, o średnicy 4 cm.

Istnieją trzy podstawowe odmiany pigwowca – japoński, chiński i pośredni. Pigwowiec japoński, jak sama nazwa sugeruje, pochodzi z Japonii. Dorasta do ok. 1 metra wysokości. Na jego pędach znajdują się małe kolce. Roślina rodzi żółto-pomarańczowe kwiaty z charakterystycznymi, czerwonymi plamkami. Owoce pigwy są płasko-kuliste i wyjątkowo pięknie pachną. Pigwowiec chiński jest nieco większy od japońskiego – osiąga ok. 2 metry wysokości. W porze kwitnienia na pędach pigwowca chińskiego pojawiają się czerwone, różowe lub białe kwiaty. Owoce pigwowca chińskiego są raczej podłużne i twarde. Pigwowiec pośredni, inaczej pigwowiec wspaniały, to połączenie japońskiego z chińskim. Roślina osiąga wysokość do 1 metra i rozrasta się na boki. Gałęzie posiadają ostre ciernie. W zależności od odmiany kwiaty pigwowca pośredniego mogą przybierać barwę ciemno karmazynową, czerwoną lub pomarańczową.

Na stronie internetowej DrzewkaOwocowe24.pl znajdziemy rozmaite odmiany pigwowców – pigwowiec japoński Cido, pigwowiec wspaniały Fire Dance, pigwowiec japoński Red Joy, pigwowiec wspaniały Texas Scarlet, pigwowiec wspaniały Salomon Horizon.

kwitnący pigwowiec

Pigwa a pigwowiec – podstatowe różnice

Pigwa i pigwowiec, choć mają podobne nazwy i należą do tej samej rodziny różowatych, są to zupełnie inne rośliny. Jak zatem odróżnić pigwę od pigwowca? Podstawowa różnica to taka, że pigwa to drzewo, a pigwowiec to krzew. Pigwa rodzi duże owoce (o średnicy nawet 6 cm lub więcej), a pigwowiec małe (o średnicy 2-4 cm), ale za to bardziej aromatyczne. Kolejna różnica tkwi w mrozoodporności. Pigwowiec jest wysoce odporny na przemarzanie, zaś pigwa lubi światło i jest wrażliwa na działanie skrajnych temperatur.

Pigwowiec nie jest wymagającym krzewem – bez większych problemów adaptuje się do każdego rodzaju gleby. Uprawa pigwy również nie jest trudna, jednak należy mieć na uwadze, że roślina ta potrzebuje odpowiedniej troski. Jeśli należycie o nią zadbamy odpłaci się nam pysznymi, okazałymi owocami.

Pigwa wielkoowocowa gruszkowa

29,90 
Wysyłka w 1-4 dni robocze . Owoce duże, słodkie, aromatyczne, kształtu gruszki. Obficie plonuje. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości ok 150 cm. Sadzonki zabezpieczone zbiorczym balotem.

Pigwa wielkoowocowa jabłkowa

29,90 
Wysyłka w 1-4 dni robocze . Owoce bardzo duże kształtu jabłka. Odmiana odporna i plenna. 2 letnie drzewko owocowe o wysokości ok 150 cm. Sadzonki zabezpieczone zbiorczym balotem.

Pigwowiec wspaniały Fire Dance

14,90 
Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Bardzo aromatyczne owoce, idealne na nalewki, soki, syropy. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

Pigwowiec japoński Red Joy

14,90 
Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Bardzo aromatyczne owoce, idealne na nalewki, soki, syropy. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce P9.

Wartościowe owoce pigwy i pigwowca

Zarówno owoce pigwy, jak i pigwowca są niezwykle wartościowe. Dojrzałe owoce pigwy są doskonałym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B3 i B6. Ponadto zawierają mnóstwo cennych składników mineralnych, takich jak: magnez, wapń, żelazo, potas, sód, cynk oraz kwas foliowy. W pigwie znajdziemy także garbniki, polifenole, pektyny, a także konieczne dla zdrowia aminokwasy. Spożywanie przetworów z pigwy w okresie jesienno-zimowym wzmacnia odporność oraz gwarantuje wzmocnienie organizmu. Żółte owoce pigwy stosuje się m.in w leczeniu nieżytu dróg oddechowych, na problemy pokarmowe oraz na niedokrwistość.

Owoce pigwowca również kryją w sobie wiele cennych substancji. Są bogactwem witaminy C, A, B1, B2, B9 i D, cynku, fosforu, magnezu, potasu, aminokwasów, polifenoli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Związki zawarte w owocach pigwowca mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy oraz układ krążenia. Ponadto świetnie wpływają na cerę – nawilżają ją i oczyszczają. W pigwowcu znajdziemy też antocyjany (wykazujące działanie przeciwzapalne), flawonoidy (zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się skóry) i kwas askorbinowy (wspomagający leczenie stanów zapalnych skóry).

owoce pigwy

Uprawa pigwowca i pigwy

Tak, jak zostało wspomniane wcześniej, uprawa pigwowca w ogrodzie nie sprawia większych problemów. Krzew ten toleruje różne rodzaje gleby. Najlepiej jednak sadzić go na ziemi żyznej, wilgotnej, piaszczystej bądź wapniowej. Pigwowiec dobrze czuje się na stanowisku słonecznym lub lekko zacienionym. Tuż po posadzeniu warto nieco skrócić pędy krzewu, by się rozgałęziły. Jak zdążyliśmy się już dowiedzieć, roślina jest mrozoodporna. Niemniej jednak przed nadejściem zimy warto ją zabezpieczyć poprzez okrycie specjalną folią.

Uprawa pigwy jest nieco trudniejsza. Drzewko to podobnie, jak pigwowiec, najlepiej owocuje na stanowiskach słonecznych. Doskonale odnajduje się w glebie żyznej, stale wilgotnej. Wybierając miejsce pod nasadzenia trzeba zwrócić uwagę na to, czy przestrzeń nie jest narażona na silne podmuchy wiatru. Pigwy w przeciwieństwie do pigwowca nie są odporne na mróz. W związku z tym koniecznie trzeba je zabezpieczyć przed działaniem ujemnej temperatury.

Jak odróżnić pigwę od pigwowca?

  • Owoce pigwy są duże (do 1 kg), kształtem przypominają gruszkę bądź jabłko.
  • Skórka pigwy polskiej zazwyczaj pokryta jest drobnymi włoskami, zaś skórka pigwowca jest gładka i śliska.
  • Owoce pigwy zazwyczaj nie mają czasu na dojrzewanie na gałęziach – zrywa się je wcześniej i przechowuje w chłodnych pomieszczeniach. Owoce pigwowca dojrzewają na drzewie.
  • Zarówno pigwa, jak i pigwowiec świetnie nadają się na przetwory: galaretki, marmolady, susz. Z pigwy można również zrobić pyszną nalewkę – pigwówkę.

Podsumowanie

Pigwa i pigwowiec są bardzo często ze sobą mylone, głównie ze względu na podobne nazwy. Tak naprawdę to dwie odmienne rośliny. Jedyną cechą, która je łączy to wartościowe owoce, z których można przygotować pyszne przetwory, dżemy, konfitury, soki i nalewki. Zarówno drzewo pigwy, jak i krzew pigwowca są chętnie uprawiane w polskich ogródkach. To pierwsze rodzi duże, obfite owoce, o średnicy ok. 6 cm. Zaś to drugie w okresie kwitnienia przyciąga wzrok bujnymi kwiatami, dzięki czemu stanowi niebywałą ozdobę przydomowej przestrzeni.

One thought on “Pigwa a pigwowiec – dlaczego to nie to samo?

  1. Justyna pisze:

    świetny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *