Odmiany, Uprawa

Uprawa agrestu – wymagania i właściwości

Uprawa agrestu

Owoce agrestu najczęściej kojarzą nam się z domowymi przetworami, konfiturami i powidłami. W zależności od preferencji niektórzy miłośnicy krzewu zajadają się owocami gdy te są jeszcze kwaskowate w smaku, zaś inni wolą poczekać, aż charakterystyczne kulki w pełni dojrzeją i staną się słodkie. Niezależnie jednak od upodobań smakowych, warto posadzić ten krzew w swoim ogrodzie, aby całe lato (a później i zimą) zajadać się pysznym i wartościowym dla zdrowia agrestem. Jak zatem uprawiać agrest i o czym należy pamiętać?

Uprawa agrestu w Polsce

Mówi się, że uprawę agrestu rozpoczęto już w XVI wieku, kiedy to J. Reullius opisał w księdze o botanice ten właśnie krzew. Co ciekawe, agrest uprawia się nie tylko w Europie, ale także w Afryce i Azji. Jego wysokość zwykle sięga do półtora metra, a liście charakteryzują się karbowaną strukturą. Agrest najlepiej owocuje na kilkuletnich pędach, dlatego podstawą obfitych zbiorów jest regularne przycinanie krzewu.

W Polsce krzewy agrestu można spotkać w wielu ogrodach i na działkach rekreacyjnych, gdyż jego uprawa jest niezwykle prosta i niewymagająca dużego wkładu pracy. W zależności od odmian agrestu, owoce krzewu są zielone, czerwone, lub żółte, a skórka może być pokryta delikatnym meszkiem lub być całkowicie gładka.

Odmiany agrestu

Do najpopularniejszych odmian uprawianych w Polsce możemy zaliczyć:

  • Agrest Mucurines – To odmiana wyhodowana w Rosji, która cechuje się szybkim wzrostem do wysokości nawet 1,5 metra. Jego owoce charakteryzują się kwaśno-słodkim posmakiem i zielonożółtym odcieniem. Krzew owocuje w drugiej połowie lipca. Ta odmiana ceniona jest za wysoką odporność na mróz i amerykańskiego mączniaka agrestu.
  • Agrest Seviernyj Kapitan – Wyrożnia się małą ilością kolców lub ich całkowitym brakiem, co jest niezwykle wygodne podczas zbiorów. Krzew jest odporny na choroby i mróz. Agrest owocuje w drugiej połowie lipca, a same owoce są średniej wielkości o ciemnoczerwonym odcieniu.
  • Agrest Rodnik – To plenna odmiana, wydająca do 5 kilogramów owoców. Rodnik jest odporny na choroby, a sam krzew charakteryzuje się zwartym pokrojem. Żółte, słodko-kwaśne owoce pojawiają się w lipcu.
  • Agrest Invicta – Krzew powstał w 1980 roku w Anglii. Charakteryzuje się szybkim wzrostem i średnimi lub dużymi owocami w odcieniach żółto-zielonym lub żółtym, które pojawiają się w drugiej połowie czerwca. Invicta jest odporny na mrozy i mączniaka.
  • Agrest Kamieniar – To odmiana pochodząca z Ukrainy, a sam krzew osiąga wysokość 1 metra. Kamieniar jest bardzo odporny na duże mrozy oraz choroby. Jego owoce są duże, czerwone i słodkie, i pojawiają się na początku lipca.
  • Agrest Niesłuchowski – Tak jak poprzednik, Niesłuchowski pochodzi z Ukrainy. Ta odmiana osiąga wysokość około 1,2 metra. Krzew owocuje początkiem lipca, a same owoce mają ciemnoczerwony kolor, są duże i cenione za smak. Niesłuchowski jest wysoce odporny na wszelkie choroby.
  • Agrest Hinnonmaki Rot – Krzew pochodzi z Finlandii i osiąga wysokość około 1 metra. Ciemnoczerwone i niezwykle soczyste owoce pojawiają się początkiem lipca. Ta odmiana jest odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne i choroby.

Agrest czerwony krzaczasty

8,90 
Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Roczny krzew owocowy o wysokości 30-50 cm. Sadzonka kopana z gruntu.

Agrest biały NA PNIU

17,90 
Wysyłka w 1-4 dni robocze .   1 roczny krzew owocowy wyprowadzony lub zaszczepiona na wysokości 80 cm. Sadzonki zabezpieczone zbiorczym balotem.

Agrest biały krzaczasty

8,90 
Wysyłka w 1-4 dni robocze .   Roczny krzew owocowy o wysokości 30-50 cm. Sadzonka kopana z gruntu.

Agrest czerwony NA PNIU

17,90 
Wysyłka w 1-4 dni robocze .   1 roczny krzew owocowy wyprowadzony lub zaszczepiona na wysokości 80 cm. Sadzonki zabezpieczone zbiorczym balotem.

Więcej o odmianach agrestu przeczytasz tutaj: https://drzewkaowocowe24.pl/kategoria-produktu/krzewy-owocowe/agresty/.

uprawa agrestu, jak sadzić agrest

Krzewy agrestu – wymagania glebowe

Agrest lubi gleby piaszczysto-gliniaste o średnim stopniu wilgotności. Najlepsze warunki do uzyskania obfitych plonów to stanowisko słoneczne lub półcieniste, gdzie przez większość dnia dociera dużo ciepła. Ważne, aby ziemia była bogata w składniki odżywcze, aby korzenie sadzonych roślin swobodnie ich dosięgały. Krzewy sadzimy w podłożu o lekko kwaśnym odczynie (pH 6,2-6,7). Choć większość odmian agrestu jest odporna na warunki atmosferyczne, warto osłonić krzew przed wiatrem, aby uchronić młode pędy.

Sadzenie agrestu krok po kroku

Przed posadzeniem krzewu konieczne będzie oczyszczenie podłoża i odchwaszczenie go. Co więcej, warto zbadać odczyn gleby i w razie potrzeby wykonać zabieg odkwaszania lub zakwaszania do pH odpowiedniego dla agrestu. Aby zapewnić dobre owocowanie, warto wzbogacić glebę w składniki pokarmowe i próchnicę.

Sadząc agrest na wiosnę, należy zrobić to już po ustąpieniu przymrozków i całkowitym obeschnięciu podłoża. Krzew najlepiej jednak sadzić jesienią, w odległości 1,5-2 metrów od innych krzewów owocowych. Konieczne będzie wykopanie dołu mieszczącego wszystkie korzenie agrestu, a po umieszczeniu w nich sadzonek, należy ubić i podlać glebę.

Niedługo po posadzeniu (jeśli agrest był sadzony jesienią – zrób to na wiosnę), należy wykonać cięcie agrestu. Umożliwi ono rozkrzewienie się i wyrastanie młodych pędów, które stworzą koronę całego krzewu.

Pielęgnacja agrestu

Agresty źle znoszą suszę, dlatego konieczne będzie ich ściółkowanie. Ograniczy ono odparowywanie wody z gleby, a co za tym idzie – zapobiegnie ono przeschnięciu krzewu. Ściółkowanie można wykonać przy użyciu kory sosnowej, agrowłókniny lub agrotkaniny.

Pielęgnując agrest, należy także pamiętać o regularnym odchwaszczaniu podłoża. Zbyt wiele niechcianych gości w glebie powoduje „zabieranie” krzewom dostępu do składników odżywczych i wody, a ponadto obniżają one plenność rośliny.

Niezbędne nie tylko w przypadku uprawy agrestu, ale także i innych roślin jest regularne podlewanie. Zadbaj o wilgotne podłoże wokół agrestu, szczególnie w czasie kwitnienia i owocowania.

Nawożenie to kolejny krok w pielęgnacji krzewu. Pamiętaj, aby zasilać glebę obornikiem lub kompostem. Stosując nawóz mineralny, wykorzystaj taki bez zawartości chlorków, na które agrest jest wrażliwy.

Pamiętaj także, aby przycinać agrest nie tylko po posadzeniu, ale także w kolejnych latach. Zapobiegnie ono nadmiernemu rozkrzewianiu się rośliny i wesprze owocowanie. Przycinaj pędy słabe i pokładające się na podłożu, a na ich miejscu pojawią się nowe i zdrowe odgałęzienia. Cięcie agrestu należy wykonać w lutym lub w marcu. Wówczas pozostaw około 3-4 zdrowe i silne pędy. W kolejnych latach przycinaj roślinę w taki sposób, aby posiadała ona kolejno: 4 pędy czteroletnie, 4 pędy trzyletnie, 5 pędów dwuletnich i 4-5 pędów jednorocznych.

uprawa agrestu, porzeczka agrest

Rozmnażanie agrestu

Aby rozmnożyć agrest, wystarczy jednoroczne pędy skrócić na wiosnę o 1/3 długości i posadzić je w płytkich dołkach obok rośliny głównej. Jesienią sadzonki będą gotowe do rozsadzenia w większych odległościach.

Krzew agrestu i jego choroby

Do najczęstszych chorób agrestu zaliczamy m.in. amerykański mączniak agrestu, czarną plamistość agrestu, antraknozę liści i rdzę agrestowo-turzycową. Z kolei szkodnikami, które najczęściej atakują agrest, są: przędziorek chmielowiec, przeziernik porzeczkowiec, mszyce, zwójka różoweczka i brzęczak agrestowiec. Aby zapobiegać chorobom i szkodnikom, warto korzystać z chemicznych środków ochrony roślin z przeznaczeniem do krzewu agrestu.

Dlaczego warto uprawiać agrest w swoim ogrodzie?

Agrest jest polecany dla osób, które zmagają się z problemami z trawieniem. Zawarte w owocach kwasy – jabłkowy i cytrynowy oraz pektyny wspomagają pracę jelit, tym samym zapobiegając zaparciom, wzdęciom, czy innym dolegliwościom. Ponadto w agreście znajduje się dużo magnezu, odpowiedzialnego za przemianę makroskładników w organizmie oraz za poprawną pracę układu nerwowego. Ponadto owoce agrestu zawierają dużo witaminy B, odpowiedzialnej za prawidłową pracę całego organizmu.

Podsumowanie

Agrest to roślina, która jest prosta w uprawie, a jej owoce przynoszą wiele korzyści dla organizmu. Poza regulowaniem pracy jelit, agrest wpływa na poprawę samopoczucia i odprężenie. Warto spożywać owoce prosto z krzaka, lub wykorzystać je do przetworów. Pamiętaj, aby regularnie pielęgnować krzew i wybierać sadzonki ze sprawdzonych sklepów ogrodniczych, aby cieszyć się obfitymi plonami przez wiele lat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.