Kulinaria

Z jakich owoców robić przetwory?

przetwory z owoców w słoikach

Późne lato i początek jesieni to czas zbioru wielu pysznych i zdrowych owoców. Aby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto pokusić się o przygotowanie przetworów. Wyśmienite dżemy, konfitury, czy powidła to niewątpliwie bardzo ważny element polskiej kuchni. Świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, a także mięs i wielu innych dań. Wykonanie domowych przetworów owocowych jest naprawdę proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Zastanawiasz się, z jakich owoców robić przetwory? Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź sam!

Dlaczego warto robić domowe przetwory?

Z pewnością wielu z nas ma słodkie wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to półki w babcinych spiżarniach uginały się pod ciężarem wyśmienitych dżemów, konfitur, kompotów i innych przetworów. Obecnie w sklepach mamy szeroki wybór tego typu produktów, jednak ich skład często pozostawia wiele do życzenia. To między innymi z tego względu wiele osób decyduje się samodzielnie zakonserwować owoce, by o każdej porze roku móc cieszyć się ich wyśmienitym smakiem i aromatem. Przygotowując przetwory owocowe mamy wpływ na to, jakich składników użyjemy. Dzięki temu wiemy, że nasze weki są najwyższej jakości.

Wykonanie przetworów z sezonowych owoców to także spora oszczędność. Nie musimy wydawać pieniędzy na gotowe artykuły spożywcze, które jak wiemy nie należą do najtańszych. Poza tym, mamy świadomość, że nic w naszym sadzie się nie marnuje. Przetwory to też ogromna wygoda. Kiedy tylko mamy ochotę możemy sięgnąć po słoik i przyrządzić pyszne potrawy, ciasta, czy przekąski. Przetwory ze świeżych owoców zawierają cenne witaminy, minerały i składniki odżywcze, niezbędne do zachowania dobrego zdrowia. Są także doskonałym urozmaiceniem diety dla dzieci.

Jakie owoce na przetwory?

owoce na przetwory

Dżemy, konfitury i powidła

Domowe przetwory owocowe to najczęściej dżemy, konfitury i powidła. Można je wykonać z różnego rodzaju owoców – wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Wyśmienicie smakują z pieczywem i owsianką. Nadają się również do przekładania ciast oraz jako dodatek do deserów.

Dżemy przygotowuje się gotując owoce z odpowiednią ilością cukru. Niekiedy potrzebny jest dodatek zagęszczający w postaci pektyny lub żelatyny. Najczęściej wykonywane są z owoców, takich jak: truskawki, maliny, brzoskwinie, morele, śliwki, pigwa oraz róża. Na dżemy także nadają się mało znane owoce derenia jadalnego. Zawierają one bardzo duże ilości witaminy C, która wspiera odporność. Jest ona bardzo ważna, szczególnie w okresie zimowym. Warto też spróbować dżemu z jagody kamczackiej. Słynie ona z wielu prozdrowotnych właściwości. Przetwory z tych owoców mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak.

Konfitury przygotowuje się poprzez smażenie całych lub pokrojonych owoców w bardzo gęstym syropie. Na tego typu przetwory nadają się śliwki, morele, porzeczki, jak również nieco mniej popularne owoce, tj. dereń, czy świdośliwa, która zawiera mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Świdośliwowe konfitury i dżemy mają pyszny, słodki smak, z delikatną nutą goryczy. Bardzo lubianym domowym przetworem są powidła śliwkowe. Świetnie smakują z pieczywem, sprawdzą się również do przełożenia piernika lub jako dodatek do sosów.

Dereń jadalny Szafer – szczepiony

69,90 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   Wczesna polska uniwersalna odmiana uważana za jedną z najsmaczniejszych. Polecana w stanie surowym jak i na przetwory. Dereń jadalny szczepiony o wysokości 60-100 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Jagoda kamczacka Wojtek

12,90 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   Długowieczny krzew. Polska najsmaczniejsza odmiana. 2 letni krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Jagoda kamczacka Zojka

12,90 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   Polska odmiana jedna z najsłodszych. Dobry zapylacz dla odmiany Wojtek. 2 letni krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Świdośliwa olcholistna Smoky

17,90 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   Odmiana o bardzo dużych owocach. Najplenniejsza. 2 letni krzew owocowy o wysokości 15-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Galaretki i marmolady

Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć smakowitych galaretek i marmolad. Te pierwsze przygotowuje się z owoców o dużej zawartości pektyn. Należą do nich między innymi jabłka, gruszki, porzeczki, pigwy, banany, śliwki oraz jeżyny. Warto nadmienić, iż owoców, takich jak ananas, mango, kiwi i papaja nie powinno dodawać się do galaretki, gdyż związki w nich zawarte uniemożliwiają stężenie.

Marmolady powstają poprzez przetarcie owoców na mus. Dzięki temu otrzymujemy gładką masę, która idealnie sprawdzi się do wielu słodkich wypieków, jak np. rogaliki, pączki, drożdżówki, czy ciastka, a także naleśników. Na marmoladę najlepiej nadają się owoce, które szybko miękną i mają skłonność do rozpadania się jeszcze podczas gotowania. Zaliczamy do nich truskawki, brzoskwinie, jabłka oraz gruszki. Marmoladę powinno się przygotować z dojrzałych owoców. Można również wykorzystać te nieco uszkodzone.

Jeżyna biała Polarberry w doniczce

29,90 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   NOWOŚĆ! TYLKO U NS! Bardzo atrakcyjna i ciekawa jeżyna o jasnych, biało-kremowych owocach. Odporna i łatwa w uprawie odmiana o wąskim, wzniesionym pokroju, nadająca się również do donic. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Zestaw 3 sadzonek Gruszy – najlepsze odmiany

59,70 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   3 drzewka najpopularniejszych odmian Gruszek. 3 x 2 letnie drzewko owocowe o wysokości około 150 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Zestaw 3 sadzonek Brzoskwiń – najlepsze odmiany

71,70 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   3 drzewka najpopularniejszych odmian Brzoskwiń. 3 x 2 letnie drzewko owocowe o wysokości 150 - 180 cm. Sadzonka z gołym korzeniem zabezpieczona w zbiorczym balocie.

Jeżyna bezkolcowa Brzezina w doniczce

18,90 
Przerwa zimowa. Wznowienie od lutego .   Polska, wczesna odmiana o uniwersalnym przeznaczeniu. Krzew plonuje obficie i jest jednym z bardziej mrozoodpornych krajowych odmian. Krzew owocowy o wysokości 20-40cm. Sadzonka w doniczce 0,5-1l.

Kompoty

W domowej spiżarni bądź piwnicy nie może zabraknąć domowego kompotu. Wykonuje się go poprzez gotowanie pokrojonych owoców w dużej ilości wody. Kompot można przygotować tak naprawdę z każdego rodzaju owoców. To, na jakie się zdecydujemy zależy wyłącznie od naszych upodobań. W naszym kraju szczególną popularnością cieszy się kompot ze śliwek, który przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Na kompot można również wykorzystać inne owoce, jak np. jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, czereśnie, jagody czy jeżyny.

kompoty z owoców

Nalewki

Wśród domowych przetworów szczególne miejsce zajmują nalewki. Ich smak i właściwości rozgrzewające z pewnością doceni każdy biesiadnik. Do przygotowania tych wyjątkowych trunków można użyć niemal każdego gatunku owoców (także i dzikich). W naszym kraju niesłabnącą popularnością cieszą się nalewki z jarzębiny, agrestu, moreli, czereśni, wiśni, czy rabarbaru. Bardzo wartościowe owoce ma dereń jadalny. Z powodzeniem można je przeznaczać nie tylko na dżemy, czy konfitury, ale również nalewki. Nalewka z derenia jadalnego wyróżnia się przepięknym kolorem i słodko-cierpkim smakiem. Będzie doskonałym urozmaiceniem chłodnych wieczorów.

Domowe przetwory owocowe – o czym koniecznie należy pamiętać?

Przygotowanie dżemu, konfitury, marmolady czy innych przetworów jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Z takim zadaniem poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz. Wykonując samodzielnie przetwory z owoców należy pamiętać o kilku zasadach. Szczególną uwagę należy zwrócić na czystość. Wszystkie przedmioty, z jakich będziemy korzystać powinny być starannie umyte, a słoiki przelane wrzątkiem.

Do większości przetworów wykorzystuje się owoce o dużej zawartości pektyn, ponieważ mają silne właściwości żelujące. Natomiast te o małej zawartości pektyn należy zakwasić sokiem z kwaśnych owoców, jak np. cytryna. Możemy też wpłynąć na ich konsystencję za pomocą cukrów żelujących. Pamiętajmy też, by z owoców usunąć gniazda nasienne, gdyż często zdarza się, że są one po prostu spleśniałe.

przetwory z owoców

Podsumowanie

Przetwory owocowe przywodzą na myśl smak lata. Oprócz tego są bardzo zdrowe, bowiem zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Zimą wspomagają odporność i pozwalają cieszyć się dobrym zdrowiem. Przetwory z sezonowych owoców to przede wszystkim dżemy, konfitury, marmolady, galaretki, a także kompoty i nalewki. Konserwować możemy niemal wszystkie owoce, jakie tylko posiadamy w swoim sadzie. Należą do nich przede wszystkim jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie. Jak się okazuje, na domowe przetwory rewelacyjnie sprawdzą się mniej znane owoce, jakimi są dereń jadalny, świdośliwa czy jagoda kamczacka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.