Agrest – Ribes grossularia – to krzew dochodzący do 2 m wysokości, o łamliwych, kolczastych pędach (w wyniku hodowli uzyskano także odmiany bezkolcowe). Kwitnie w kwietniu, kwiaty są samopylne, nie ma więc konieczności sadzenia co najmniej dwóch odmian obok siebie. Owoce pojawiają się od końca maja do końca sierpnia – zależnie od odmiany agrestu. Owoce dorastają do wielkości ok. 2-3 cm, i w zależności od odmiany mogą mieć kolor skórki i miąższu zielony (biały) lub czerwony (różne odcienie). Czerwone owoce agrestu uzyskamy z jednej z najłatwiejszych w uprawie odmiany agrestu hinnonmaki rot. Dojrzałe owoce zawierają duże ilości cukru, jednak ze względów praktycznych i prozdrowotnych często wykorzystuje się owoce nie w pełni dojrzałe, o kwaskowatym smaku.
Krzewy agrestu - uprawa
Ten krzew dający smaczne owoce nie jest rośliną zbytnio wymagającą. Doskonale sprawdza się do uprawy amatorskiej. Jest to roślina, która niezbyt dobrze radzi sobie w pełnym słońcu. Preferuje gleby kwaśne, bogate w próchnicę. Do jego uprawy idealnie nadają się na gleby piaszczysto- gliniaste lub gliniaste. Jest wrażliwa na suszę – ściółkowanie zapewni lepsze utrzymywanie się wody w sferze korzeniowej, znajdującej się płytko pod powierzchnią ziemi. Agrest zaleca sadzić się jesienią w okresie od września do początku listopada, aby odpowiednio się ukorzenił, co przyczyni się do odpowiedniego rozwoju rośliny na wiosnę. Agrest można sadzić również wczesną wiosną, jednak należy to zrobić przed rozpoczęciem procesu wegetacji rośliny.
Rośliny te dobrze znoszą niskie temperatury, ale za to nie tolerują miejsc zbyt podmokłych. Cięcie agrestu ogranicza się do odmładzania i prześwietlania krzewu. W pierwszych 3 latach po posadzeniu można przycinać roślinę, w celu jej odpowiedniego uformowania. Czasami, w zależności od pokroju rośliny, koniecznym może okazać się zbudowanie niewielkiego rusztowania. Spośród chorób, najgroźniejszym patogenem agrestu jest mączniak prawdziwy. Rozstaw sadzonek agrestu powinien wynosić około 1,5 metra.
Sadzonki agrestu - agrest biały, agrest czerwony
Sadzonki agrestu w szkółce pozyskuje się zazwyczaj poprzez odkłady (kopczykowanie). Uzyskanie nowych krzewów z sadzonek zdrewniałych jest bardzo trudne, dlatego lepiej zakupić gotową sadzonkę, z odpowiednim systemem korzeniowym, co skróci nasze oczekiwanie na pierwszy zbiór.
Bardzo popularne wśród sadowników stały się odmiany agrestu bezkolcowego. Przeważającym argumentem do uprawy sadzonek takich odmian agrestu było to, że kolce przy masowej produkcji i mechanicznym zbiorze pojawiały się w owocach. Stanowiło to duże niebezpieczeństwo dla konsumentów. Nie dało się bowiem wyeliminować tego typu zdarzeń. Odmian bezkolcowych jest kilka na rynku. W naszej ofercie dostępne są między innymi: agrest Spine Free uprawiany w doniczce oraz agrest Seviernyj Kapitan z minimalną ilością kolców. W ofercie posiadamy odmiany odporne na amerykańskiego mączniaka agrestu, szkodniki oraz choroby.
Nad jakością naszych sadzonek opiekę sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Dzięki temu rośliny z naszej szkółki są w idealnej kondycji, a Państwo mogą się cieszyć pięknymi krzewami w domowym ogrodzie.
Owoce agrestu - odmiany i właściwości
Istnieje wiele odmian agrestu, które różnią się między sobą kolorem i wielkością owoców, plennością, terminem dojrzewania, a także obecnością lub brakiem kolców na pędach. Do najpopularniejszych odmian zaliczyć można wspomniany wcześniej Hinnonmaki Rot (odmiana wczesna) , Invicta (odmiana średnio wczesna) oraz Biały Triumf i Czerwony Triumf. Spożywanie agrestu wpływa pozytywnie na naszą odporność, wspomaga trawienie i reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu, czy zawiera pektynę, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu.. Maseczka z agrestu regeneruje zmęczoną cerę. Niewątpliwie owoce agrestu można zaliczyć do kategorii “zdrowe owoce”.
Owoce agrestu są barwy jasnozielonej lub czerwonej. Cechą charakterystyczną tych owoców jest kulisty kształt i duża ilość pestek w słodko-kwaśnym miąższu. Sama skórka agrestu jest bardzo cienka z delikatnym meszkiem.
Agrest jest krzewem, którego owoce są bogatym źródłem fosforu, żelaza, potasu, kwasu foliowego, a także bogaty w witaminę C, witamy z grupy B czy taniny. Doskonale sprawdza się do konsumpcji na surowo, a także jako główny składnik wielu przetworów, jak dżemy, kompoty, konfitury. Owoce zarówno agrestu białego jak agrestu czerwonego posiadają miąższ słodko-kwaśny, który doskonale sprawdza się jako składnik deserów czy pyszny dodatek do ciast.
Na naszej stronie www.drzewkaowocowe24.pl dostępne są także różne odmiany drzew i krzewów tzw. starych odmian. Warto sprawdzić naszą ofertę w tym zakresie i przypomnieć sobie smak owoców z dzieciństwa. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!